Er waren al een tijdje veranderingen op til en nu is de kogel door de kerk. De Grand Slams zullen nieuwe regels introduceren, waarvan de shot clock meteen op de Australian Open zal worden toegepast.
Op de Next Gen ATP Finals van enkele weken geleden werden er een aantal vernieuwende zaken uitgeprobeerd zoals kortere games en sets, een shot clock, de afwezigheid van lijnrechters en on court coaching. Ook op andere events wordt er al geruime tijd geëxperimenteerd. Onlangs waarschuwden toppers zoals Rafael Nadal (ATP-1) en Roger Federer (ATP-2) nog voor te grote veranderingen in het tennis.
De Grand Slam Board, dat verantwoordelijk is voor de regels op de vier Grand Slams, heeft aangekondigd dat de Australian Open zal uitpakken met de shot clock en deze visueel zal maken op het veld. Tot nu toe hadden de spelers 20 seconden tijd tussen de punten door. Dit gebeurde onder toezicht en oordeel van de stoelscheidsrechter. Nu zal die tijd verhoogd worden naar 25 seconden en zichtbaar zijn voor de spelers en de toeschouwers door een elektronische klok. Dat laatste element wordt (voorlopig) niet gevolgd door de andere Grand Slams, maar de 25 seconden-regel wel.
De Australian Open laat daarenboven geen ruimte open voor interpretatie en zal streng optreden voor spelers die tijd willen rekken. De spelers krijgen één minuut om op het veld te komen en klaar te zijn voor de briefing aan het net bij de scheidsrechter. Daarna krijgen ze vijf minuten opwarmtijd gevolgd door één minuut om klaar te staan voor het eerste punt. Spelers die deze regel niet respecteren kunnen $ 20 000 aangesmeerd krijgen.
Minder reekshoofden en boetes voor onsportief gedrag
Spelers die niet fit zijn maar toch hun eerste ronde spelen om het prijzengeld en punten te graaien, kunnen vanaf 2018 bestraft worden. De Board wil vermijden dat zulke spelers toch aan het toernooi starten en bijgevolg opgeven in de eerste ronde. Zo is beslist dat spelers die afzeggen in de dagen voordat het grandslamtoernooi begint, 50% van het prijzengeld zullen ontvangen dat een verliezer in de eerste ronde normaal krijgt. De zogenaamde lucky loser, die de speler vervangt op de hoofdtabel, zal de overige 50% van het prijzengeld krijgen uit die eerste ronde. Spelers die opgeven in de eerste ronde en beneden professionele standaarden presteren kunnen dus een boete krijgen. Hoe deze regel zal beoordeeld worden, is echter onduidelijk.
De Grand Slam Board kondigde ook aan dat er vanaf 2019 slechts zestien in plaats van de huidige 32 reekshoofden zullen zijn op de grandslamtoernooien. Met minder reekshoofden zullen er meer spannende duels zijn in de vroegere rondes op het toernooi. Moest deze regel op de laatste US Open toegepast zijn, dan kon topreekshoofd Nadal in de eerste ronde mogelijk uitgekomen zijn tegen Juan Martin del Potro, toen het nummer 24 van de plaatsingslijst, in plaats van in de halve finale.