Home » Expert » België – Polen = Fiftyfifty?

België – Polen = Fiftyfifty?

België – Polen = Fiftyfifty?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

In de aanloop van het Fed Cup-duel tussen België en Polen deden beide teams enkele opvallende uitspraken. “Wij, favoriet? De kansen zijn fiftyfifty”, verraste Tomasz Wiktorowski, kapitein van het Poolse team. Tennisplaza België wikt en weegt de échte kansen van de Belgische ploeg.

Op papier is Polen, zeker na het forfait van Yanina Wickmayer (WTA-35), torenhoog favoriet. De Poolse nummer 1, Agnieszka Radwanska (WTA-4), verloor dit jaar nog maar vijf keer (waar ze 23 overwinningen en zelfs twee toernooititels tegenover kan plaatsen) en blaakt van het vertrouwen. Haar zus Urszula staat momenteel 32e op de wereldranglijst en kan evenzeer een aardig potje tennissen. België kan – uiteraard en/of gelukkig – uitpakken met Kirsten Flipkens (WTA-22). De goedlachse ‘Flipper’ tennist de laatste maanden vanop een wolk en haalde onlangs zelfs de Amerikaanse pers. “Ik ben er klaar voor. Ik ga mij zoals altijd honderd procent geven en dan zullen we wel zien. Het vertrouwen is er alleszins. Mocht ik er niet in geloven, dan was ik wel thuis gebleven”, klonk het strijdvaardig bij de Antwerpse.

Ook Ann Devries, kapitein van de Belgische meisjes, lijkt stiekem in een Belgische stunt te geloven. “Als we verliezen, zakken we voor het eerst sinds 1995 naar de Europees-Afrikaanse zone, maar zover is het nog niet.”

Het vertrouwen aan Belgische zijde wordt nog eens extra in de verf gezet door de voorzichtigheid van het Poolse team. “Ons doel is een plaats af te dwingen in Wereldgroep II en er ook langer dan een jaar te blijven, maar het wordt een moeilijk duel tegen België”, liet Agnieszka Radwanska optekenen. “Wij, favoriet? De kansen zijn fiftyfifty”, verraste ook Tomasz Wiktorowski, kapitein van de Polen.

Belgische hoogmoed? Valse Poolse bescheidenheid? Wellicht geen van beide. Zowel België als Polen beseffen dat statistieken nooit alles zeggen en dat elke wedstrijd gespeeld moet worden. Ook zaterdag en zondag op het snelle hardcourt in Koksijde moet iedereen er staan.

Waarom België kans maakt?
– België kan rekenen op Kirsten Flipkens, die Agnieszka Radwanska een maand geleden nog tot drie sets dwong op het toernooi van Miami en maar nipt verloor met 4-6, 6-4 en 6-2
– België straalt vertrouwen uit en heeft met Alison Van Uytvanck (WTA-183), An-Sophie Mestach (WTA-313) en Ysaline Bonaventure (WTA-396) enkele youngsters in de ploeg die zich willen tonen aan het publiek, hun kapitein én zichzelf
– België speelt thuis en kan (hopelijk) rekenen op een massale opkomst van supporters

Waarom België geen kans maakt?
– Polen heeft op papier de sterkste speelsters met de zussen Agnieszka en Urszula Radwanska
– België mist Yanina Wickmayer, vaste Fed Cup-waarde sinds 2007
– Het Belgische Fed Cup-team won nog nooit onder kapitein Ann Devries

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws