Home » BNP Paribas Fortis Diamond Games » Belgisch feestje op BNP Paribas Fortis Diamond Games

Belgisch feestje op BNP Paribas Fortis Diamond Games

Belgisch feestje op BNP Paribas Fortis Diamond Games

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Na de uitputtingsslag tussen Andrea Petkovic (WTA-12) en Barbora Zahlavova Strycova (WTA-23) is het hoog tijd om ons Belgische tennishart te laten spreken. In de laatste wedstrijd van dag 8 nemen An-Sophie Mestach (WTA-106) en Alison Van Uytvanck (WTA-103) het op tegen Barbora Krejcikova (WTA-160) en Renata Voracova (WTA-171).

Wegens de blessure van Monica Niculescu (WTA-57) waren Mestach en Van Uytvanck vrij in de kwartfinale. De tegenstanders van Mestach en Van Uytvanck, Krejcikova en Voracova speelden wel en maakten komaf met Jans-Ignacik en Klepac (WTA-810), die eerder Kirsten Flipkens (WTA-59) en Dominika Cibulkova (WTA-18) naar huis kegelden. Hoewel de naam Krejcikova u waarschijnlijk niet bekend in de oren klinkt, heeft deze Tsjechische inmiddels 22 ITF-titels op haar palmares staan en versloeg Alison Van Uytvanck recent nog in Hobart. Voracova op haar beurt won maar liefst 69 ITF- en 9 WTA-tornooien. Bij Mestach staat de teller op 7 ITF-titels, voor Van Uytvanck kunnen we er 11 optekenen.

MestachDubieuze start

Krejcikova start met serveren en wordt meteen gebroken door de Belgische meisjes. Met een volley op het lichaam van netspeelster Voracova maakt Mestach het beslissende punt, 0-1. Van Uytvanck neemt het volgende opslagspel voor haar rekening en laat zich verrassen door een bal die pal door het midden gaat. Twee balwisselingen later wil ze een bal challengen maar krijgt van de scheidsrechter lik op stuk, ze sloeg de bal terug dus een challenge aanvragen is niet meer mogelijk. Van Uytvanck beweert dat ze meteen teken deed, stoelscheidsrechter Yvette Kahn blijft onvermurwbaar. Het publiek reageert met boe-geroep. 1-1.

Meer dan geslaagde comeback

Zowel Mestach als Van Uytvanck tonen zich degelijk aan het net maar maken achterin veel fouten. Ze klampen aan tot 4-3 maar leveren dan het opslagspel van Mestach in. Krejcikova serveert voor de eerste set en start met een dubbele fout. Was dit een voorteken? Mestach en Van Uytvanck breken terug en komen dichterbij, 5-4. Een geslaagd service game van Van Uytvanck brengt het Belgische paar zelfs op gelijke hoogte met hun tegenstanders, 5-5. Dankzij een dubbele fout van Renata Voracova komen ze zelfs op voorsprong, 6-5. Dit keer is het Mestach die gaat serveren om de eerste set binnen te halen. Ze bezwijkt niet onder de druk, kan zelfs nog een ace produceren en wint zo met Van Uytvanck de eerste set, 7-5.

Wisselende kansen

De vier dames hebben even het terrein verlaten en komen met frisse moed weer de baan op. Mestach en Van Uytvanck laten het er de eerste punten van de tweede set wel erg gemakkelijk uitzien. Nadien zijn ze iets te gretig en moeten het spel zo toch aan Krejcikova/Voracova laten. Het volgende opslagspel, van Alison halen ze dan weer wel binnen. Het staat 1-1. Hoewel Krejcikova en Voracova erg goed op elkaar zijn ingespeeld, zijn An-Sophie en Alison dit zo mogelijk nog meer. Bij een 4-3 achterstand roepen ze de hulp in van hun coach.

Alison Van Uytvanck en An-Sophie Mestach - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Alison Van Uytvanck en An-Sophie Mestach – © Philippe Buissin / IMAGELLAN

De inbreng van Ann De Vries lijkt te lonen, 4-4. Eventjes althans, Krejcikova en Voracova lopen 5-4 uit tot Mestach met een vlijmscherpe volley de stand weer in evenwicht brengt. Na een uur en veertig minuten spelen, staat het 5-5 in de tweede set. De dames blijven gelijke tred houden, een tiebreak moet verlossing brengen. Ook hier zijn de vier speelsters elkaar waard. Vanaf 5-5 laten Mestach en Van Uytvanck een paar steekjes vallen. Ze verliezen de tiebreak en zo de tweede set met 7-6(5).

 

Nog tien punten tot aan de finale

Een tiebreak van tien punten gaat aldus bepalen wie morgen de finale speelt. Krejcikova en Voracova schieten uit de startblokken en komen 2-1 voor. Mestach serveert goed maar de netband geeft de tegenstand een 3-2 voorsprong mee. De Belgische meisjes staan er maar kunnen niet verhinderen dat Krejcikova en Voracova snel 5-2 voor komen te staan. Vanaf dan is het suspense ten top op het terrein. Beide teams doen haasje over tot de spanning te snijden is en Mestach/Van Uytvanck bij 9-8 een eerste matchbal krijgen. Ze kunnen deze niet meteen benutten maar creëren een nieuwe kans bij 10-9. Ook dit keer lijken de zenuwen hen parten te spelen. Een derde wedstrijdpunt wordt bij 11-10 weggewerkt door Krejcikova/Voracova. 12-11, vierde keer…goeie keer. Lucky number thirteen doet het voor Mestach en Van Uytvanck. Met 13-11 in de derde set stoten ze door naar hun eerste gezamenlijke WTA-finale. Daarin nemen ze het morgen op tegen de Spaanse tandem Medina Garrigues (WTA-497) en Parra Santonja (WTA-448).

An-Sophie Mestach en Alison Van Uytvanck - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
An-Sophie Mestach en Alison Van Uytvanck – © Philippe Buissin / IMAGELLAN

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws