Home » Davis Cup » Bemelmans en De Loore gooien voorsprong te grabbel en gaan finaal ten onder in finale Davis Cup

Bemelmans en De Loore gooien voorsprong te grabbel en gaan finaal ten onder in finale Davis Cup

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Ruben Bemelmans (ATP D-274) en Joris De Loore (ATP D-343) hebben België geen tweede punt kunnen bezorgen in de Davis Cup-finale tegen Frankrijk. Ze verloren in vier sets van Pierre-Hugues Herbert (ATP D-13) en Richard Gasquet (GR), 1-6 6-3 6-7 (2) 4-6. Daardoor moeten David Goffin (ATP-7) en Steve Darcis (ATP-76) morgen vol aan de bak.

Beide Davis Cup-coaches bleven bij hun oorspronkelijke opstelling waardoor traditiduo Bemelmans – De Loore de degens mocht kruisen met specialist Herbert en de verrassende Gasquet. Een vuurdoop voor het Franse duo al was daar op het veld niets van te merken. Gestuwd door het enthousiaste thuispubliek grepen Herbert en Gasquet de Belgen meteen bij de keel. Zowel De Loore als Bemelmans leverden hun opslag in en in amper twintig minuten stoomden de Fransen door naar 0-5. Een bagel werd het weliswaar niet, maar de 1-6 score liet weinig aan de verbeelding over.

Snel vergeten die eerste set dan maar en dat hadden De Loore en Bemelmans goed begrepen. In het tweede bedrijf maakten ze er wel een echte wedstrijd van en keerden ze de rollen zelfs om. Een eerste break moesten onze landgenoten opnieuw prijsgeven, maar een tweede break gaven ze niet meer uit handen. Onder meer dankzij een weergaloos punt van De Loore na een rally van twintig slagen (hier te bekijken) hingen de Belgen de bordjes weer gelijk, 6-3.

Een mentale boost voor De Loore en Bemelmans die op hun elan verdergingen. Van het o zo autoritaire Franse duo in de eerste set was al lang geen sprake meer. Herbert en Gasquet kwamen op hun eigen opslag steevast onder druk. Het zevende breakpunt was uiteindelijk het goede voor de Belgen – De Loore torpedeerde Herbert (zie video hieronder). En toch gaven De Loore en Bemelmans hun bonus (5-3) nog helemaal uit handen. Bemelmans slaagde er niet in om de set uit te serveren waarna de Fransen in de tiebreak erop en erover gingen, 6-7 (2).

Een mokerslag voor onze landgenoten, al wilden ze niet meteen plooien. De Loore en Bemelmans versierden twee breakkansen, maar konden die andermaal niet verzilveren (ze lieten negen van de twaalf mogelijkheden onbenut). De Fransen deden dat wel en dat verschil in efficiëntie brak de Belgen zuur op. Herbert en Gasquet lieten hun prooi nu niet meer los en triomfeerden na 3 uur en 4 minuten, 4-6. Daardoor komt Frankrijk op een 2-1 voorsprong en hebben ze morgen nog maar één puntje nodig om de trofee thuis te houden.

Steven Gijbels

Steven Gijbels

MEER NIEUWS