Home » Davis Cup » CEO Tennis Vlaanderen: “Hervorming Davis Cup kan de ziel van de competitie doden”

CEO Tennis Vlaanderen: “Hervorming Davis Cup kan de ziel van de competitie doden”

CEO Tennis Vlaanderen: “Hervorming Davis Cup kan de ziel van de competitie doden”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De aankondiging van de ITF over de hervormingsvoorstellen van de Davis Cup deed stof opwaaien in de tenniswereld. Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen, is sceptisch over het voorstel. 

Maandag raakten de plannen van de ITF bekend om de Davis Cup-competitie grondig te hervormen. Het idee wordt voorgelegd op de jaarlijkse vergadering van de ITF in augustus waarbij er een tweederdemeerderheid nodig is om goedgekeurd te worden.

Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen, zet alvast vraagtekens bij de plannen van de ITF.

“Ze lopen het risico om de ziel van de historische competitie te doden”, aldus Kooken in een interview aan het persagentschap Reuters.

“De sfeer tijdens de Davis Cup is echt iets uniek. De ITF legt de focus op het organiseren van een groot event, maar onze bezorgdheid is dat datgene wat er echt een meerwaarde aan geeft (het format van de thuis- en uitwedstrijden) weg zal gaan.”

Kooken erkent dat de Davis Cup een verandering zal moeten doorstaan om de toptennissers aan te trekken, maar hij staat sceptisch tegenover een radicale ommezwaai.

“Ik kan me niet inbeelden dat de ITF niet stil staat over het wegvallen van de thuis- en uitwedstrijden want ze weten dat dit de Davis Cup anders maakt dan al de rest. Men moet de zaken veranderen waar het nodig is terwijl de goede zaken versterkt of ten minste bewaard moeten worden.”

“Wij zullen tegenstemmen”

Ook André Stein, de voorzitter van de Koninklijke Belgische Tennisbond, ziet de voorgestelde hervorming als een ongewenste evolutie.

“Ons publiek zal de Belgen niet meer in actie zien, wij zullen dan ook tegenstemmen”, luidt het kordaat.

“Deze formule is net wat we niet willen, want België zal nooit de middelen hebben om zo’n event te organiseren. Ons publiek en onze partners zouden de zeldzame kansen zien wegvallen om de beste Belgische spelers in actie te zien. Ik weet dat de Fransen tegen zijn en de oud-voorzitter van de ITF ook”, aldus Stein.

“Waar is de ITF mee bezig?”

Tweevoudig Davis Cup-winnaar Todd Woodbridge zegt geschokt te zijn over de ‘bom’ die de ITF losliet op de tenniswereld. Hij vindt het gebrek aan inspraak van de spelers een gemiste kans.

“Je kan hier geen succes van maken zonder dat de spelers erachter kunnen staan. Ze willen een pleister aanbrengen op oude wonden zonder een fatsoenlijk proces te voeren. Louter de datum veranderen en naar één week gaan zal de problemen niet oplossen. Er is geen twijfel over het feit dat er aanpassingen nodig zijn, maar men kan niet gewoon een idee lanceren en hopen dat het gedragen zal worden”, aldus Woodbrigde.

“Wil men echt alle thuis- en uitwedstrijden van de baan vegen, iets wat de Davis Cup zo uniek maakt? Voor veel mensen is het patriottisme en de moeilijkheid om een uitwedstrijd te winnen écht een bevredigend gevoel”, besluit de Australiër.

 

koen

koen

Meer nieuws