Home » BNP Paribas Fortis Diamond Games » Diamond Games: dag 2

Diamond Games: dag 2

Diamond Games: dag 2

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Ook dag 2 van de kwalificaties op de WTA Diamond Games bracht meer dan mooi tennis. Naast Belgische beloften Klaartje Liebens (WTA-332) en Ysaline Bonaventure (WTA-200) kwam ook ouwe trouwe Francesca Schiavone (WTA-81) in actie.

De eerste wedstrijd op het centre court ging tussen de Nederlandse Indy De Vroome (WTA-246) en de Servische Vesna Dolonc (WTA-274). De twee troffen elkaar reeds in 2014 op het tornooi van Shrewsbury. Dolonc trok toen met 6-4 en 6-3 aan het langste eind. Tijdens het inspelen lijkt het echter eerder De Vroome te zijn die druk kan gaan leggen met haar stevige, diepe ballen.

Na vijftien minuten staat toch de 3-1 in het voordeel van Dolonc op het bord, reeds in het derde game ging ze door de opslag van de Nederlandse. Dankzij een zeer sterk opslagspel komt De Vroome terug tot 2-3. De veer lijkt even gebroken bij Dolonc, ondanks hevig kreunen kan de Servische niet verhinderen dat De Vroome 4-4 gelijk maakt en niet veel later met 7-5 de eerste set binnenhaalt.

De tweede set start met agressief baselinetennis van De Vroome. Ze dwingt Dolonc in de fout, deze mist tweemaal een volley en werkt haar frustraties uit door met haar racket stevig op de grond te slaan. Het eerste spel gaat naar de Nederlandse. Dolonc lijkt het noorden kwijt en De Vroome loopt uit tot 5-1. De 18-jarige Nederlandse gunt haar opponent nog twee spelletjes vooraleer ze met een stevige forehand de wedstrijd beslecht. De 7-5 6-3 staat op het bord en De Vroome mag het morgen opnemen tegen Katerina Siniakova (WTA-79). Deze Tsjechische versloeg intussen op court 1 de Roemense Patricia Maria Tig (WTA-210) met 6-2 en 6-3.

Veel tijd zit er niet tussen de wedstrijden. Nog geen tien minuten later stappen de Italiaanse Francesca Schiavone en de Franse Oceane Dodin (WTA-147) de baan op. Schiavone schitterde in 2010 op Roland Garros, heeft 6 WTA-titels in het enkel- en 7 in het dubbelspel op haar naam staan, maar zakte inmiddels terug naar de 81e plaats op de wereldranglijst. Dodin daarentegen wordt de nieuwe parel van het Franse tennis genoemd en lijkt een beloftevolle carrière voor zich te hebben.

Permalink voor ingesloten afbeelding
Francesca Schiavone – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

 

Beide dames beuken er meteen stevig op los maar leveren tevens elk hun opslagspel in. Ook haar tweede servicebeurt moet de Italiaanse afstaan. Schiavone’s enkelhandige bakchand lijkt niet opgewassen tegen de mokerslagen van Dodin, maar ook haar forehand met spin mist vaak doel. Toch breekt ze door de opslag van de Française en trekt het vierde spel naar zich toe. De 2-2 staat op het bord. Terwijl Schiavone zich lijkt druk te maken in de calls van de lijnrechters, blijven de dames aan elkaar gewaagd.

Na een lange rally slaat Schiavone de bal uit en keilt haar racket metershoog de lucht in. De jonge Dodin lijkt onder de indruk van de vertoning en schenkt met een dubbele fout de eerste set aan de Italiaanse. In de tweede set kan Dodin nooit echt een vuist maken. Schiavone loopt snel uit tot 4-0. De Française slaagt er nog in 2 games te pakken maar de ervaring van de Schiavone neemt de bovenhand. Ze wint met 6-4 6-2 en speelt morgen voor een plaatsje op de hoofdtabel tegen de Duitse Anna-Lena Friedsam (WTA-97). Zij versloeg vandaag de Russische Marina Melnikova (WTA-186) in twee sets, 6-1  en 7-6.

Klaartje Liebens - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Klaartje Liebens – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Klaartje Liebens blijft op haar verrassende elan verder gaan. In de tweede kwalificatieronde neemt ze het op tegen de Italiaanse Gioia Barbieri (WTA-203). Liebens maakt een bliksemstart en komt meteen op een 2-0 voorsprong. Met stabiel tennis stoomt de Belgische door naar 5-3 tot de motor begint te sputteren. Barbieri komt terug tot 5-5 maar werpt Liebens met een dubbele fout de eerste set in de schoot, 7-5.

De tweede set is met lange rally’s heel wat spannender. In de tweede set maakten Liebens en Barbieri er een mooi en spannend spektakel met lange rally’s van. Tot 3-3 gaat het gelijk op, de Italiaanse breekt echter door de opslag van Liebens. Onze landgenote blijkt hinder te ondervinden aan haar buikspieren en vraagt een medische time-out. Barbieri krijgt de kans de tweede set naar zich toe te trekken maar verzaakt. Liebens is wel alert en verovert met nogmaals 7-5 haar plek in de derde kwalificatieronde.

Ysaline Bonaventure - © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Ysaline Bonaventure – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

In die beslissende wedstrijd neemt Liebens het op tegen niemand minder dan Ysaline Bonaventure. Zij nam het in de laatste wedstrijd van de dag op tegen de Duitse Carina Witthoeft (WTA-90), het derde reekshoofd en meer dan honderd plaatsen hoger geklasseerd op de WTA-ranking. Bonaventure en Witthoeft waren de eerste zes spelletjes aan elkaar gewaagd. De Luikse schakelde echter een versnelling hoger en benutte bij een 5-3 voorsprong meteen haar eerste setpunt, op de opslag van Witthoeft dan nog.

In de tweede set bleef Bonaventure heel erg sterk spelen. Ze brak maar liefst drie keer door de service van de Duitse en stond slechts één game af. Na nauwelijks een uur spelen (6-3 6-1)had ze haar ticket voor de derde ronde beet. Dit wordt dus een Belgisch onderonsje en de garantie van een vierde landgenote op de hoofdtabel.

Kateryna Bondarenko – © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Het laatste kwalificatieduel vindt morgen plaats tussen de Oekraïnse Kateryna Bondarenko (WTA-194) en de Duitse Dinah Pfizenmaier (WTA-144). Zij hadden beiden weinig problemen met hun tegenstanders van de dag. Bondarenko versloeg de Spaanse wild card Paula Badosa Gibert (WTA-454) met 6-4 en 6-0. Pfizenmaier toonde zich net iets beter dan Nadiia Kichenok (WTA-205), een landgenote van Bondarenko.

 

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws