De halve finales in de Fed Cup, de vrouwencompetitie voor landenteams, zijn gekend. België wist zich niet te plaatsen en moet barrages spelen. 

Duitsland moest het in de kwartfinale opnemen tegen Wit-Rusland. Beide teams moesten het doen zonder hun sterspelers Angelique Kerber (WTA-9), Julia Görges (WTA-10) en Victoria Azarenka (WTA-207). De 21-jarige Antonia Lottner (WTA-148) zorgde voor de verrassing door Wit-Ruslands nummer één Aliaksandra Sasnovich (WTA-48) te verslaan. Uiteindelijk wist Duitsland de zege binnen te halen in het beslissende dubbelspel na drie zware sets.

In de halve finale ontmoet Duitsland Tsjechië die met Petra Kvitova (WTA-21) en Barbora Strycova (WTA-25) twee topspeelster kon voorleggen tegen Zwitserland. Karolina Pliskova (WTA-5) moest geblesseerd afzeggen. Victoria Golubic (WTA-100) en Belinda Bencic (WTA-73) verloren hun enkelpartijen maar in het dubbelspel kon Zwitserland toch nog een punt voor de eer scoren. Tsjechië won de Fed Cup al tien keer, het laatst in 2016. De Tsjechische vrouwen zullen op verplaatsing moeten naar Duitsland voor de halve finale.

De Verenigde Staten, de achttienvoudige kampioen en titelverdediger, moest het opnemen tegen Nederland. Venus Williams (WTA-8) en Coco Vandeweghe (WTA-17) namen het op tegen Arantxa Rus (WTA-124) en Richel Hogenkamp (WTA-124). Topspeelster Kiki Bertens (WTA-28) was niet beschikbaar voor het duel. De Amerikanen kwamen op een onoverbrugbare 3-0 voorsprong. Het afsluitende dubbelspel was een formaliteit maar daarom niet minder in het oog springend. Serena Williams (NG) maakte haar comeback maar kon aan de zijde van Venus Williams (NG) niet winnen van Demi Schuurs (WTA D-32) en Lesley Kerkhove (WTA D-65).

Frankrijk wist in het beslissende dubbelspel de winst tegen België te verzekeren. De Franse ploeg zal de Verenigde Staten ontvangen voor hun halve finale. De halve finales worden op 21 en 22 april gespeeld.

België als reekshoofd naar de barrages

België kon niet lang genieten van haar plaats in de wereldgroep van de Fed Cup. Voor het eerst sinds 2012 kon België zich kwalificeren de wereldgroep, maar moet nu dus barrages spelen om volgend jaar opnieuw deel te nemen op het hoogste niveau.

De barrages zullen plaatsvinden op 21 en 22 april maar de tegenstander is nog niet gekend. De mogelijke tegenstander is Australië, Italië, Roemenië of Slovakije. Wanneer ze tegen Australië of Italië moeten, spelen ze op verplaatsing. Bij loting tegen Roemenië of Slovakije wordt er thuis gespeeld.

Deel:

Over de redacteur

Redacteur

Stuur Kristof een mail via Kristof.Rubens@tennisplaza.be.