Home » Grand Slam » Djokovic wint Roland Garros na meesterlijke comeback: “Eén van de drie hoogtepunten uit mijn carrière”

Djokovic wint Roland Garros na meesterlijke comeback: “Eén van de drie hoogtepunten uit mijn carrière”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Novak Djokovic (ATP-1) heeft voor de tweede keer Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam) op zijn naam geschreven. Hij stond twee sets in het krijt tegen Stefanos Tsitsipas (ATP-5), maar kon het laken alsnog naar zich toetrekken.

Na zijn epische overwinning tegen Rafael Nadal (ATP-3) in de halve finale, was Djokovic favoriet om de kroon te pakken in Parijs. Terwijl Tsitsipas aanvankelijk moeizame opslagspelletjes kende, serveerde Djokovic op zijn beurt erg overtuigend. Toch kon de Serviër pas op het einde van de eerste set voor het eerst de opslag van zijn tegenstander afsnoepen: 6-5. De Griek brak in het daaropvolgende game echter verrassend terug en sleepte in extremis een tiebreak uit de brand. Daarin liep hij al snel 4-0 uit, maar liet hij Djokovic ei zo na terugkomen. Uiteindelijk kon Tsitsi het toch afmaken: 8-6.

In set twee ging de Griek meteen door de opslag van Djokovic. Hij oogde zichtbaar scherper, brak zelfs een tweede keer bij 4-2 en maakte het op eigen opslag af met een ace: 6-2.

Toiletpauze

Voor de nummer 1 van de wereld was het tijd om even te bezinnen en na een toiletpauze begon hij met vernieuwde krachten aan de derde set. In het vierde game, dat maar liefst 11 minuten duurde, leverde zijn herbronning vruchten af: Djokovic ging door de opslag van de Griek en liep even later uit tot 4-1. Die ene break bleek voldoende om in de wedstrijd te blijven: 6-3.

Aan het begin van de vierde set vroeg Tsitsipas een behandeling aan. De Griek leek last te hebben van zijn onderrug en dat liet zich ook op het scorebord voelen. Hij verloor zijn twee eerste opslagspellen en moest na 33 minuten machteloos instemmen met een beslissende vijfde set: 2-6 voor de Serviër.

Eén break

De Griekse supporters voelden de bui al hangen en hun vrees werd werkelijkheid toen Djokovic in het derde spel van set vijf door de opslag van hun God ging. Tsitsipas bleef aanklampen, maar kon geen concrete bedreiging meer vormen voor zijn tegenstander. Bij 5-4 gaf Djokovic dan ook de genadesteek en was het tweede wedstrijdpunt het goede: 6-4.

(lees verder onder de tweets)

Top drie prestatie en ervaring

Djokovic was na afloop – uiteraard – dolgelukkig. “Ik kan mij geen beter scenario bedenken dan wat er zich de laatste 48 uur heeft afgespeeld”, klonk het. “Dit staat wellicht in mijn top drie van professionele prestaties en ervaringen. Ik ben erg trots. Eerst het gevecht met Rafa op zijn court, dan een dag niet trainen en dan opnieuw de baan op voor een nieuwe strijd met Tsitsipas die zijn eerste Grand Slam-finale speelde.”

(lees verder onder de tweet)

Tsitsipas: “Op een dag win ik ook zo’n trofee”

Tsitsipas was vanzelfsprekend erg teleurgesteld na de enorme gemiste kans om zijn eerste Grand Slam binnen te halen. “Het is erg jammer. Ik speelde goed en ik voelde me goed. Ik heb een kans gemist”, zuchtte de Griek in een eerste reactie.

“Na Djokovic’ toiletpauze leek er een heel andere speler tegenover mij te staan, ik weet niet wat er gebeurd is. Het is niet gemakkelijk en vergt hard werken, elke dag opnieuw, maar met dezelfde attitude zie ik niet in waarom ik op een dag zo geen trofee zou kunnen winnen.”

(lees verder onder de tweet)

Meer tweets

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS