Home » Grand Slam » US Open » Djokovic wint US Open en verovert 24e Grand Slam: “Ik ben verliefd op tennis”

Djokovic wint US Open en verovert 24e Grand Slam: “Ik ben verliefd op tennis”

Djokovic wint US Open en verovert 24e Grand Slam: “Ik ben verliefd op tennis”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Novak Djokovic (ATP-2) heeft de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) gewonnen. Hij was te sterk voor Daniil Medvedev (ATP-3). Het werd 6-3, 7-6 (5) en 6-3 na 3 uur en 17 minuten. Het is Djokovic’ 24e grandslamzege.

De Serviër wint voor de vierde keer de US Open. Hij deed het al eens in 2011, 2015 en 2018. Met zijn zege wordt hij opnieuw het nummer 1 van de wereld.

De finale was een heruitgave van twee jaar geleden. Toen won Medvedev met 6-4, 6-4 en 6-4.

Maar deze keer was de 36-jarige Serviër oppermachtig. De eerste set haalde hij relatief makkelijk binnen. De tweede set was een heel ander verhaal. Die duurde maar liefst 105 minuten en zat vol lange rally’s. Djokovic wist daarin zelfs een setpunt weg te werken.

De veer leek gebroken bij de Rus. Djokovic stormde naar een 5-2 voorsprong en liet die niet meer los.

(lees verder onder de posts op X, het voormalige Twitter)

“Speciaal in iedere zin van het woord”

In zijn speech blikt Djokovic terug onder meer terug op de harde strijd die hij moest leveren om zo ver te geraken: “Ik leef mijn kinderdroom door te tennissen op het hoogste niveau. We komen uit moeilijke omstandigheden met oorlog en mijn ouders hebben veel opofferingen moeten doen om me te kunnen laten spelen.”

“Ik ben verliefd geworden op het tennis. Toen ik zeven of acht jaar oud was, had ik de droom om Wimbledon te winnen. En daar kwamen nieuwe doelen bij. Maar ik had nooit gedacht het hier tegenover jullie te hebben over 24 Grand Slams. Het is speciaal, in iedere zin van het woord.”

Ook Medvedev uitte zijn waardering. “Het voelt alsof ik geen slechte carrière heb met twintig titels. En jij hebt 24 Grand Slams gewonnen. Wow”, zei de Russische finalist.

Djokovic is nu samen met Margaret Court recordhouder voor het meeste gewonnen Grand Slams. Op de Australian Open (Australië, Grand Slam) kan hij een gooi doen om alleen recordhouder te worden.

(lees verder onder de post op X en de afbeelding)

Novak Djokovic - © Pete Staples (USTA)
Novak Djokovic – © Pete Staples (USTA)

Opgedragen aan Kobe Bryant

Na zijn overwinning had Djokovic een shirt aan waarop te lezen was “Mamba Forever”, een verwijzing naar zijn goede vriend Kobe Bryant. De basketballer kwam in 2020 om het leven in een helikopterongeluk.

Ook het getal 24 op zijn shirt had een speciale betekenis. Het staat niet enkel symbool voor zijn 24e Grand Slam, het was ook het rugnummer waarmee Bryant speelde voor de LA Lakers.

“Kobe was een goede vriend en we spraken veel over winnaarsmentaliteit, onder andere toen ik het moeilijk had om na mijn blessure terug te komen aan de top. Hij was een van de mensen op wie ik kon bouwen. Zijn overlijden heeft me erg veel pijn gedaan.”

(lees verder onder de posts op X)

Hoogtepunten en persconferentie

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd en de persconferentie van Djokovic.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws