Home » Nieuws » [Dossier] Fake tennisnieuws en AI: zo misleidt deze Facebookpagina sportfans (en verdienen de beheerders er mogelijk veel geld mee)

[Dossier] Fake tennisnieuws en AI: zo misleidt deze Facebookpagina sportfans (en verdienen de beheerders er mogelijk veel geld mee)

[Dossier] Fake tennisnieuws en AI: zo misleidt deze Facebookpagina sportfans (en verdienen de beheerders er mogelijk veel geld mee)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De kans is reëel dat je de afgelopen maand berichten in je Facebook-feed bent tegengekomen van de pagina ‘Tennis Plus’. De pagina pakt uit met opvallende titels, sensationeel nieuws en controversiële uitspraken van tennissterren zoals Novak Djokovic, Aryna Sabalenka, Iga Swiatek en Alexandra Eala. Vaak gaat het echter om fake news, waarbij de beelden ter ondersteuning soms zelfs met artificiële intelligentie worden gegenereerd. Tennisplaza ging op onderzoek uit…

Hieronder vind je enkele van de posts die de Facebookpagina ‘Tennis Plus’ recent op Facebook publiceerde (in het rood en telkens door ons vertaald naar het Nederlands). Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om nepnieuws. Ook de uitspraken die aan de betrokken spelers worden toegeschreven, zijn verzonnen.

  • Originele caption: Novak Djokovic stuns after a crushing defeat to Alejandro Tabilo: “No one sees me in public until…” – The shocking truth behind this statement!
  • Nederlandse vertaling: Novak Djokovic verbaast na een verpletterende nederlaag tegen Alejandro Tabilo: “Niemand ziet mij in het publiek tot…” – De schokkende waarheid achter deze uitspraak!
  • Originele caption: Iga Świątek calls for a boycott of Aryna Sabalenka over Iga Świątek’s $28 million contract and billboards in Chicago – Iga Świątek’s sharp 9-word response leaves Angel Reese completely devastated!
  • Nederlandse vertaling: Iga Świątek roept op tot een boycot van Aryna Sabalenka vanwege Iga Świątek’s $28 miljoen contract en billboards in Chicago – Iga Świątek’s scherpe reactie van 9 woorden laat Angel Reese volledig verslagen achter!
  • Originele caption: BREAKING: Tennis star Alexandra Eala donated her entire $5.4 million prize money and endorsement deal to charities and homeless relief. What she did next left everyone in awe.
  • Nederlandse vertaling: BREAKING: Tennisster Alexandra Eala heeft haar volledige $5,4 miljoen prijzengeld en sponsorcontract gedoneerd aan goede doelen en hulp voor daklozen. Wat ze daarna deed, liet iedereen versteld staan.

(lees verder onder de afbeelding)

Screenshot van nepnieuws post over Aryna Sabalenka op de Facebookpagina 'Tennis Plus' - © Tennis Plus (Facebook)

Doolhof aan verschillende domeinnamen

Wat meteen opvalt, is dat ‘Tennis Plus’ in eerste instantie alleen afbeeldingen en tekst deelt. In de reacties (comments) onder de posts wordt een link naar het “volledige verhaal” (FULL STORY HERE) geplaatst.

Deze links hebben geregeld verschillende domeinnamen, zoals newspulseus en usanewsus. Als we op één van de links klikken, komen we opnieuw op een andere domeinnaam (website) terecht.

Op de website (artikelpagina) krijgen we als bezoeker een tsunami aan reclameadvertenties over ons heen. Het gaat hier vrijwel zeker om affiliate marketing, een online inkomstenmodel waarbij commissies kunnen worden verdiend door producten of diensten van anderen te promoten via unieke links of advertenties.

Websitebezoekers lokken met nepnieuws

Het verdienmodel van ‘Tennis Plus’ lijkt gericht op het aantrekken van zoveel mogelijk tennisfans naar websites vol advertenties, door sensationeel nepnieuws te delen op Facebook.

Hieronder tonen we met een voorbeeld hoe ‘Tennis Plus’ precies werkt. In dit voorbeeld laten we ook zien dat de pagina niet alleen valse berichtgeving verspreidt, maar ook gebruikmaakt van AI-gegenereerde beelden om hun nepboodschap te ondersteunen.

Volgens het nieuwsbericht dat we op de Facebookpagina van ‘Tennis Plus’ lezen, zou de Filipijnse Alexandra Eala 5,4 miljoen dollar aan prijzengeld, samen met de opbrengsten van haar sponsorcontracten, volledig aan goede doelen en daklozen hebben geschonken. Op de bijhorende beelden is te zien hoe Eala geld uitdeelt.

(lees verder onder de afbeelding)

Screenshot van nepnieuws post over Alexandra Eala op de Facebookpagina 'Tennis Plus' - © Tennis Plus (Facebook)

Details die erop wijzen dat het vermoedelijk om AI-gegenereerde beelden gaat, zijn bijvoorbeeld de blikken van de mensen: ze kijken in verschillende richtingen. Daarnaast vertonen sommige Aziatisch ogende personen tegelijkertijd opvallende westerse gelaatstrekken, en lijkt het geld niet op echte bankbiljetten.

Het bericht krijgt meteen veel likes en reacties. Eén van de reacties is van de ‘Tennis Plus’ zelf, die een link deelt naar het zogezegde volledige verhaal. Maar zodra je op de link klikt, beland je op een webpagina vol advertenties.

(lees verder onder de afbeeldingen)

De grote vraag: wie zit erachter? Een mysterie!

In de infosectie van de Facebookpagina ‘Tennis Plus’ vinden we een adres en een telefoonnummer. Gegevens die voor elke gebruiker van het platform zichtbaar zijn. Een snelle zoekopdracht op Google leert ons dat deze gegevens toebehoren aan Sunset View Inn LLC, een motel in Alamo, een klein stadje in de woestijn van Nevada, Verenigde Staten.

(lees verder onder de foto)

Wanneer we via openbaar beschikbare gegevens op zoek gaan naar de eigenaar(s) van de drie verschillende domeinnamen die we tegenkwamen op en via de Facebookpagina, krijgen we geen bedrijf als resultaat. Wel komen we steeds uit op hetzelfde adres en telefoonnummer, gevestigd in Reykjavik, IJsland.

Een nieuwe Google-zoekopdracht met deze nieuwe gegevens maakt ons duidelijk dat het hoogstwaarschijnlijk om een scam (een vorm van fraude waarbij iemand wordt misleid om geld of persoonlijke gegevens af te staan) gaat. Op de eerste pagina van de zoekresultaten verschijnen meerdere websites die waarschuwen voor het telefoonnummer.

We stuiten ook op een artikel uit The New York Times van 9 oktober 2024 over verdachte praktijken met adressen in Reykjavik: “Sommige van de meest dubieuze websites op het internet delen een adres in IJsland. Een gebouw in Reykjavik, dat een penismuseum en een H&M herbergt, is ook de virtuele thuisbasis van identiteitsdiefstal, ransomware en desinformatie.” (Bron: artikel ‘Some of the Web’s Sketchiest Sites Share an Address in Iceland‘ uit The New York Times. In het artikel wordt ‘Tennis Plus’ niet genoemd.)

Ondanks al onze bevindingen, blijft het desondanks erg moeilijk om precies te achterhalen wie er achter de Facebookpagina ‘Tennis Plus’ zit.

We vermoeden dat het gaat om een netwerk of organisatie die meerdere vergelijkbare pagina’s en websites beheert.

Bedenkelijke praktijken…. waar velen intrappen

Hoewel de praktijken die ‘Tennis Plus’ hanteert juridisch vaak complex zijn, roept het wel ethische vragen op. ‘Tennis Plus’ is zeker geen alleenstaand geval en Meta (het moederbedrijf achter Facebook) kan hier ook niet altijd (meteen) iets aan doen. Wanneer zo’n pagina wordt gesloten, wordt er vaak snel een nieuwe opgestart, met een andere naam en logo, maar hetzelfde verdienmodel. Zo werd ‘Tennis Plus’ pas opgericht op 16 maart 2025 en heeft het nu al meer dan 11.000 volgers.

Uit de vele likes en reacties op de Facebookpagina van ‘Tennis Plus’ blijkt dat de pagina niet alleen populair is, maar ook dat veel internetgebruikers in de val trappen. Ondanks dat het voornamelijk om clickbait (een misleidende titel of afbeelding die bedoeld is om mensen te lokken en te laten klikken), nepnieuws en gemanipuleerde beelden gaat, zijn de berichten blijkbaar overtuigend genoeg om sommige sportfans te misleiden.

Een mogelijke reden hiervoor is dat ‘Tennis Plus’ nepnieuws lijkt af te wisselen met echte, betrouwbare berichtgeving. Zo klopt de informatie die we op de pagina lezen over de rankings van het bekende tenniskoppel Stefanos Tsitsipas en Paula Badosa. Bij dit soort nieuwsberichten worden echter geen links gedeeld, wat erop wijst dat ze mogelijk alleen als afleiding dienen.

(lees verder onder de afbeelding)

Screenshot Facebookpagina Tennis Plus - © Tennis Plus (Facebook)

Hoe herken je fake news zoals op ‘Tennis Plus’?

Niet alleen tennis, maar ook andere sporten en bekende personen, waaronder BV’s, worden regelmatig misbruikt voor vergelijkbare praktijken en scams.

Daarom is het belangrijk dat socialemediagebruikers nepberichten kunnen herkennen en onderscheiden. Hieronder delen we enkele tips voor het omgaan met berichten van onbekende bronnen (zoals pagina’s en accounts die je niet kent of niet volgt) op sociale media:

  • Let op sensatiegerichte titels en overdreven dramatische quotes.
  • Controleer (factcheck) nieuws en uitspraken via zoekmachines of gekende betrouwbare bronnen om te verifiëren of het bericht klopt.
  • Controleer of beelden er onnatuurlijk uitzien; AI-gegenereerde afbeeldingen missen vaak realisme.
  • Let goed op het logo en de omslagfoto van de pagina die het bericht post; deze hebben vaak een generieke, algemene uitstraling en lijken vaak afkomstig van websites met stockbeelden.
  • Klik nooit zomaar op links met vreemde of verdachte domeinnamen.

(lees verder onder de afbeelding)

Wat kan je doen als gebruiker?

Als je verdachte berichten of pagina’s tegenkomt, meld deze dan altijd bij Facebook als nepnieuws of spam. (Hoe je dit doet en meer informatie hierover vind je via de volgende link: een Facebook-bericht als nepnieuws markeren.)

Op die manier help je mee om dubieuze en onethische inhoud sneller offline te halen en andere gebruikers te beschermen tegen misleiding en mogelijke fraude.

LEES OOK: Jannik Sinner slachtoffer van oplichters op sociale media

Volg ons nu op ons gloednieuwe Instagram-account en mis niks van het laatste tennisnieuws! 👉 @tennisplazafans

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws