Home » ATP » Jannik Sinner slachtoffer van oplichters op sociale media

Jannik Sinner slachtoffer van oplichters op sociale media

Jannik Sinner slachtoffer van oplichters op sociale media

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Online oplichters staan in België vooral bekend voor hun inventiviteit met fake news over BV’s als Gert Verhulst, Natalia en Laura Tesoro, maar jammer genoeg worden ook sterren uit de tenniswereld misbruikt om slachtoffers te maken.

Na zijn overwinning op de Australian Open (Grand Slam) is Jannik Sinner (ATP-3) één van de nieuwe favoriete gezichten van criminelen om mensen mee naar valse websites te lokken.

Zo verscheen afgelopen week nog een gesponsorde post (d.w.z. dat het account achter de post betaalt om de link aan zo veel mogelijk Facebook-gebruikers te laten zien) dat bericht dat Sinner “tegen de dopinglamp liep en tot nader order geschorst is”. Dit is uiteraard niet waar en een dramatische foto van de Italiaan moet de valstrik compleet maken.

(lees verder onder de schermafbeelding van de bewuste post op Facebook)

Schermafbeelding van fake nieuwsbericht over Jannik Sinner op Facebook in februari 2024 - © Facebook
Schermafbeelding van fake nieuwsbericht over Jannik Sinner op Facebook in februari 2024 – © Facebook

Mensen die te goeder trouw op de link van het valse artikel klikken, komen op een malafide website terecht waar hen (meestal) om persoonlijke – en/of bankgegevens wordt gevraagd.

Zo rapporteer je valse berichten op Facebook

Een gouden regel, die zowel voor BV’s als toptennissers geldt: hoe spectaculairder het nieuws, hoe groter de kans dat het om fake news en dus een valstrik van online criminelen gaat.

Wat als je zelf zulke berichten (meestal van onbekende nep accounts met vreemde namen) tegenkomt op sociale media? Klik vooral NOOIT op het artikel of op de link die in de post staat.

Ben je zeker of twijfel je of het om oplichters gaat, rapporteer dan zowel de post als het account aan Facebook (ja, ook bij twijfel doe je dit best). Hier vind je meer informatie over hoe iets rapporteren op Facebook.

Komt dit enkel op Facebook voor?

Internetcriminelen zitten uiteraard overal op het internet, maar kiezen vaak vooral Facebook uit om slachtoffers te maken.

Wees altijd en overal waakzaam als je online verdachte of onbekende links tegenkomt of doorgestuurd krijgt. Oplichters zijn actief op sociale media, maar werken evengoed via e-mail. Een gewaarschuwd tennisfan is er twee waard.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws