Home » Grand Slam » Eindelijk! Gérard wint de Australian Open en heeft felbegeerde Grand Slam te pakken

Joachim Gérard (ITF Wheelchair-4) heeft eindelijk de grootste leemte op zijn palmares kunnen opvullen: hij won de Australian Open.

“Niemand wil die Grand Slam meer dan ik”, liet Gérard vooraf optekenen. Na zijn verloren finale op Roland Garros vorig jaar, kreeg hij in de finale in Melbourne opnieuw de Brit Alfie Hewett (ITF Wheelchair-3) tegenover zich.

Na een eerste game van net geen 8 minuten, brak Gérard meteen door de opslag van zijn tegenstander. De Belg was gebrand op revanche en pakte de eerste set al in 26 minuten met 6-0.

In de tweede set leek de veer bij Hewett gebroken na een razend spannend derde game. De Brit kon eerst drie gamepunten niet verzilveren, waarna Gérard wél toesloeg bij zijn derde breakpunt. Onze landgenoot liep nog verder uit, maar bij 4-1 begon de motor plots te sputteren. Hewett vocht zich uit het niets terug in de wedstrijd en haalde de set in extremis binnen: 4-6.

Geschiedenis

Gérard wou eenzelfde scenario als op Roland Garros (waar hij in de derde set een 3-1-voorsprong uit handen had gegeven) te allen tijde vermijden en gaf in de beslissende derde set alles wat hij in zich had. Dat resulteerde bij 2-2 in een break die hij niet meer uit handen gaf. Bij 5-3 kreeg hij al vier wedstrijdpunten, maar afmaken lukte nog niet. Op eigen opslag wel: 6-4. De wedstrijd duurde maar liefst 2 uur en 13 minuten.

Gérard schrijft zo geschiedenis door als eerste Belgische rolstoeltennisser ooit een Grand Slam te winnen. Eerder speelde hij al twee finales en won hij al vier Grand Slams in het dubbelspel.

Klik hier voor een uitgebreide reactie van Gérard.