Home » ATP » European Open hoopt op 1 400 supporters per dag: “Verschillende scenario’s uitgeschreven”

European Open hoopt op 1 400 supporters per dag: “Verschillende scenario’s uitgeschreven”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Op een persmoment op maandag bevestigden toernooidirecteur Dick Norman en Event Director Ilse Van Parys dat de European Open (België, ATP 250) dit jaar doorgaat. De ticketverkoop wordt wel pas eind september opgestart.

Op een virtuele persconferentie gaven Norman en Van Parys tekst en uitleg over hun beslissing om de European Open dit jaar te laten doorgaan. “We zijn een jong toernooi en willen voor continuïteit zorgen. We willen het evenement ook organiseren voor ons imago en de Belgische spelers die niet kunnen wachten om de competitie te hernemen.”

Het toernooi hoopt op én verwacht veel internationale media-aandacht. “Er zijn weinig ATP-toernooien en we staan met Antwerpen toch maar mooi tussen wereldsteden als New York en Parijs, daar zijn we heel trots op.”

Met of zonder publiek?

Aan de beslissing over het al dan niet organiseren van het toernooi gingen volgens Van Parys heel wat discussies vooraf. “Maar uiteindelijk hebben we besloten om er vol voor te gaan en we gaan ons best doen om het toernooi COVID-19-proof te laten verlopen.”

“We hebben de voorbije maanden verschillende scenario’s uitgeschreven. In het beste geval zouden we graag 1 400 supporters per dag verwelkomen. Dat scenario heeft een maand geleden groen licht gekregen, maar nu liggen de kaarten natuurlijk anders. Als we maar honderd fans kunnen toelaten, zal het een toernooi achter gesloten deuren worden.”

“Het wordt geen evidente editie”, vult Norman aan. “We zitten in een onzekere fase en hebben daarom besloten om pas eind september de ticketverkoop op te starten. Van zodra we zeker zijn of we al dan niet publiek mogen ontvangen, dus.”

“Onze hospitality loopt al volop. Bedrijven zijn blij dat er toch iets te doen is”, aldus Van Parys op haar beurt, “de mensen willen opnieuw ergens naartoe.”

European Open - © European open
European Open – © European open

Met of zonder David Goffin?

David Goffin (ATP-10), die de voorbije edities veelal ontgoochelde in de Lotto Arena, bevestigde zijn deelname nog niet. “Normaal bezoeken we veel toernooien doorheen het jaar om te netwerken, maar dat ging nu uiteraard niet”, vertelt Van Parys. “Wat spelers betreft, is er dus nog niks concreet. Er zijn een paar aanvragen, maar iedereen is nog maar net zijn planning aan het opmaken. Het is nog even afwachten, al hopen we natuurlijk Goffin en zelfs Andy Murray (ATP-129) opnieuw te mogen verwelkomen.”

Desondanks is het wel zeker dat er Belgen op de tabel zullen staan. Sander Gillé (ATP D-43) en Joran Vliegen (ATP D-36) tekenen present en er gaan al zeker twee wildcards naar landgenoten: eentje voor de hoofdtabel en eentje voor de kwalificaties. Zoals de ranking er nu uitziet, zouden deze gaan naar Kimmer Coppejans (ATP-154) en Ruben Bemelmans (ATP-215).

David Goffin - © Philippe Buissin (Imagellan)
David Goffin – © Philippe Buissin (Imagellan)

Veertig pagina’s aan COVID-19-regels

Vorig seizoen zette de European Open erg in op het randgebeuren, een meer dan geslaagde stempel van Van Parys. “Dit jaar wordt het meer toernooi dan evenement: geen signeersessies, geen backstage tours… We gaan er alles aan doen om de spelers zo veel mogelijk te beschermen.”

“We volgen alle regels die de ATP oplegt nauwgezet op. In totaal gaat het om veertig pagina’s tekst”, verklapt Norman. “Spelers zullen afgezonderd worden in één hotel en de players’ lounge wordt verplaatst naar vlak naast de kleedkamers.”

“We zullen er alles aan doen om het veilig te maken voor de spelers, maar de verantwoordelijkheid ligt ook deels bij hen. Het is niet de bedoeling dat ze ‘s avonds op stap gaan. Iedereen kent het verhaal van Novak Djokovic en de Adria Tour, zo gaan wij het niet aanpakken.”

Financiële plaatje

Financieel kreeg de European Open een maand geleden een enorme opsteker van de Vlaamse Regering. “Maar ook de inspanningen van de ATP doen veel. Zo wordt het prijzengeld bijvoorbeeld gehalveerd. Zonder toeschouwers zal het een moeilijke oefening worden, maar we bekijken dit als een investering naar de toekomst toe.”

Andy Murray en Stan Wawrinka - © European open
Andy Murray en Stan Wawrinka – © European open

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS

David Goffin - © Tani

Goffin redt het niet in Montreal

David Goffin (ATP-61) heeft geen succes geboekt met zijn wildcard op het ATP-toernooi van Montreal (Canada, ATP 1 000). Hij verloor zijn eerste wedstrijd in twee sets.

LEES MEER