Home » Nieuws » Ex-toptennisster Dokic deelt choquerende jeugdfoto’s om huiselijk geweld aan te kaarten: “Het is de bittere realiteit”

Ex-toptennisster Dokic deelt choquerende jeugdfoto’s om huiselijk geweld aan te kaarten: “Het is de bittere realiteit”

Ex-toptennisster Dokic deelt choquerende jeugdfoto’s om huiselijk geweld aan te kaarten: “Het is de bittere realiteit”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Het voormalig nummer 4 van de wereld Jelena Dokic, die vandaag 40 kaarsjes mag uitblazen, heeft op haar sociale media jeugdfoto’s gedeeld waarop te zien is dat haar schenen erg toegetakeld zijn. Dokic’ vader had haar in het verleden meermaals mentaal én fysiek mishandeld. Met de foto’s wil de Australische een statement maken: huiselijk geweld komt meer voor dan je denkt, en het moet stoppen.

“Ik heb het overleefd, maar veel vrouwen niet”

“Gezwollen en bloedende schenen als gevolg van een ganse nacht met scherpe schoenen te zijn geslagen omdat ik een match had verloren.” Zo begint Jelena Dokic haar betoog tegen huiselijk geweld. De beelden dateren van de jaren 2000 op de US Open, maar de gevolgen voelt Dokic tot op vandaag. “Zelfs nu heb ik enorm gevoelige schenen door dat pak slaag.”

Lees verder onder de Instagrampost

“Ik viel soms flauw door de harde klappen”

Dokic werd vroeger vaak mishandeld door haar vader Damir. Een mindere training of een slechte match, het was bijna dagelijkse kost. Ze probeerde haar gevoelens van zich af te schrijven in haar autobiografie ‘Unbreakable’. “Wat ik allemaal heb meegemaakt, heeft mijn carrière geruïneerd. Het was een vreselijke periode. Ik kon nooit iets goed doen en kreeg het bijna elke dag te verduren. Hij sloeg zó hard dat ik soms flauwviel.”

Lees verder onder de Instagrampost

Zelfmoordpogingen

Meermaals trachtte Dokic zich van het leven te beroven als gevolg van de jarenlange terreur. In juni vorig jaar plaatste ze een emotionele getuigenis van hoe ze enkele maanden daarvoor zelfmoord probeerde te plegen.

Lees verder onder de Instagramvideo

Fatshaming

Het einde van haar tenniscarrière bleek voor Dokic een trigger om zich helemaal te laten gaan. Ze woog op een bepaald moment 120 kilogram en verstopte zich voor de buitenwereld. Ze herpakte zich door zich te houden aan een zeer strikt dieet in combinatie met sporten. Zo viel ze 50 kilogram af. Toch blijft Dokic vandaag nog steeds een mikpunt omwille van haar gewicht. “‘Wat is er met haar gebeurd, dat ze zo dik geworden is?’, is de commentaar die ik het meest te lezen krijg. Ik zal je vertellen wat er gebeurd is: ik zoek een manier om te overleven en te vechten.”

Palmares

Dokic is nu tv-reporter bij Channel 9. Als tiener maakte ze naam en faam door de kwartfinale en halve finale te halen op Wimbledon. Ook op Roland Garros en de Australian Open schopte ze het tot in de kwartfinale. Ze won 6 WTA-titels en ging officieel met tennispensioen in 2013.

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws