Home » Geen categorie » Federer en Nadal waarschuwen ATP voor nieuwe spelregels

Federer en Nadal waarschuwen ATP voor nieuwe spelregels

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Op de Next Gen ATP Finals werden een aantal vernieuwende regels toegepast. De ATP wilde experimenteren om het spel aantrekkelijker te maken voor het publiek. Roger Federer (ATP-2) en Rafael Nadal (ATP-1) waarschuwen om niet te veel te veranderen. 

De ATP, de tennisbond van de mannen, zit al een tijdje te broeden op vernieuwing en innovatie. Bij de recente Next Gen ATP Finals in Milaan introduceerde ze een aantal vernieuwende elementen zoals kortere games en sets, een shot clock en on court coaching.

Gevraagd naar zijn mening gaf Federer mee dat het format entertainend was om naar te kijken, maar waarschuwde de ATP officials tegelijk niet te veel te veranderen aan het huidige systeem.

“We moeten hierover nadenken, we moeten dit serieus overdenken want eens je de veranderingen doorvoert wil je de regels niet weer terugdraaien wanneer het je niet zint”, aldus de Zwitser in Londen.

“Ik zie niet veel dat er misloopt op de Tour op dit moment dat moet worden opgelost. Zeker de korte sets niet. Ik weet dat het intrigerender kan zijn, maar tegelijkertijd geven langere sets je de mogelijkheid je voorsprong uit te bouwen, dat is soms meer comfortabel.”

Roger Federer - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Roger Federer – © Christopher Levy (www.flickr.com)

Dit wil niet zeggen dat Federer niet openstaat voor veranderingen, maar hij blijft sceptisch.

“Je kan verschillende dingen proberen. Maar wanneer elk punt in de wedstrijd zo bepalend kan zijn … dan is er niet veel ruimte voor iets anders. Er zijn positieve en negatieve elementen aan verbonden, maar ik zie liever niet te veel veranderen aan de Tour om eerlijk te zijn.”

Nadal gaat akkoord, Rublev is ervaringsdeskundige

Nadal gaat akkoord met de opmerkingen van Federer en ziet liever geen veranderingen aan het spel.

“Als je me vraagt of ik veranderingen wil, dan zeg ik nee. Er zijn dingen die ik goed vind, er zijn andere dingen die ik niet goed vind, maar niets is perfect. We hebben een sport waar er een grote traditie aanwezig is, er zijn in de geschiedenis niet veel veranderingen doorgevoerd”, aldus Nadal.

Iemand die ervaring heeft met de nieuwe regels is de 19-jarige Andrey Rublev (ATP-37) die de finale haalde op de Next Gen ATP Finals. Hij was niet erg positief over sommige elementen.

“Wanneer ze regels invoeren die het tennis niet te veel veranderen, dan vind ik het ok. Maar ik hou er niet van wanneer ze het spel willen veranderen. Met kortere sets (tot vier games) en geen voordeel-score bij 40-40 doen ze net dat”, volgens Rublev.

“Met deze regels kan iedereen iedereen verslaan en naar mijn mening is dat niet eerlijk. Want volgens mij moet de winnaar diegene zijn die het hardst werkt. Het hawk-eye systeem dat lijnrechters overbodig maakt en de shot clock veranderen het spel niet. Maar de rest van de regels die het aantal games en de puntentelling aantasten, dat verandert het spel.”

 

koen

koen

MEER NIEUWS