Home » Grand Slam » US Open » Gauff knokt zich naar titel US Open: “Dromen kunnen uitkomen”

Gauff knokt zich naar titel US Open: “Dromen kunnen uitkomen”

Gauff knokt zich naar titel US Open: “Dromen kunnen uitkomen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Coco Gauff (WTA-6) heeft zich op amper 19-jarige leeftijd gekroond tot kampioene van de US Open. Aryna Sabalenka (WTA-2) startte het sterkste maar thuisspeelster Gauff keerde knap terug.

Sterke start van Sabelenka

Sabalenka nam de beste start in de finale tegen thuisspeelster Gauff. Ze ging in het openingsgame meteen door de opslag van de Amerikaanse en zette door naar een 2-0-voorsprong.

Gauff knokte zich terug naar 2-2 maar daarna domineerde een sterk spelende Sabelenka de eerste set. De Wit-Russin won vier spelletjes op rij met een solide opslag en aanvallend tennis. Gauff verdedigde indrukwekkend en haalde heel veel ballen terug maar moest de eerste set met 6-2 prijsgeven.

Gauff keert de situatie om

De Amerikaanse gaf zich evenwel niet gewonnen. In de tweede set benutte ze een belangrijke break en kwam langszij met 6-3.

Gauff nam verder afstand van Sabalenka in de derde set. Met twee breaks mepte ze zich naar een 4-0-voorsprong. Sabelenka kon nog milderen tot 4-2 maar daarna maakte Gauff het af met 6-2.

Het is de eerste grandslamtitel voor de amper 19-jarige Gauff. Vorig jaar verloor ze in de finale van Roland Garros tegen Iga Swiatek (WTA-1). Gauff glunderde met haar trofee en ziet het als “een droom die uitkomt”.

(lees verder onder de Instagrampost en de posts op X, het voormalige Twitter)

“Ik ben een beetje in schock momenteel.”, zei Gauff na haar zege. “De nederlaag op Roland Garros was hartbrekend voor me maar ik wist dat god je helpt door je strubbelingen en dat maakt dit moment nog zoeter dan ik dacht.”

In de persconferentie achteraf verwees Gauff naar grote voorbeelden Serena en Venus Williams. Ze treedt nu in de voetsporen van de Amerikaanse legendes: “Als kind ging ik in het Arthur Ashe Stadium kijken naar Serena en Venus op de US Open. Dan waren er in het tennis enkel Serena en Venus als zwarte Amerikanen, later kwamen er ook anderen die hun voorbeeld volgden. Nu staat mijn naam samen met hun namen op de trofee van de US Open!”

Sabalenka moet zich tevreden stellen met de trofee voor de verliezend finaliste maar zal vanaf volgende week wel de nieuwe nummer één zijn bij de vrouwen.

Kijk hieronder naar de hoogtepunten van de finale en het interview met Gauff.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws