Home » Nieuws » Genderongelijkheid op het toernooi van Madrid?

Genderongelijkheid op het toernooi van Madrid?

Genderongelijkheid op het toernooi van Madrid?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Wanneer het in tennis gaat over verschillen tussen mannen en vrouwen, gaat het vaak over een verschil in prijzengeld. Maar op de Mutua Madrid Open (Spanje, WTA 1000) ging het over de grootte van een verjaardagscake, een onverwachte wending tijdens de ceremonie van de dubbelfinale vrouwen én de kledij van de ballenmeisjes.

Jarig

De winnaars in het enkelspel in Madrid waren Aryna Sabalenka (WTA-2) en Carlos Alcaraz (ATP-2). Het toeval wou dat deze twee spelers net die week ook jarig waren. Een passende verjaardagscake kon natuurlijk niet ontbreken.

Echter, Sabalenka kreeg van de organisatie – geleid door ex-speler Feliciano Lopez – een opvallend kleinere taart dan de Spanjaard, en dat was niet naar de zin van sommige tennisfans. Sterker nog, Alcaraz mocht zijn prestigieuze taart in ontvangst nemen in het Manolo Santana stadion, terwijl de Wit-Russin genoegen moest nemen met de wandelgangen.

Dat was ook Victoria Azarenka (WTA-17), landgenote van Sabalenka, opgevallen. Ze deelde op Twitter een foto die tot de verbeelding spreekt (zie hieronder en lees verder onder de tweet).

Geen interview na dubbelfinale

Een tweede opvallend voorval gebeurde na de dubbelfinale van de vrouwen. Azarenka (WTA D-60) en Beatriz Haddad Maia (WTA D-10) wonnen tegen de Amerikaanse Coco Gauff (WTA D-4) en Jessica Pegula (WTA D-3). Normaal gezien vindt er daarna een on-court interview of een korte toespraak plaats van de speelsters, maar dat was deze keer niet het geval.

Opnieuw wendde de voormalige nummer 1 van de wereld Azarenka zich tot Twitter. “Moeilijk om uit te leggen aan Leo [Azarenka’s zoon, n.v.d.r.] dat mama geen hallo tegen hem mag zeggen op de prijsuitreiking.”

Ook Pegula en Gauff uitten hun misnoegen: “Ik kreeg de kans niet om te spreken na de finale vandaag.”

Of de twee gebeurtenissen los van elkaar staan of iets met elkaar te maken hebben, is niet duidelijk.

(lees verder onder de tweets)

Outfit van ballenmeisjes

Een derde en laatste voorval dat niet in goede aarde viel, was de outfit van de ballenmeisjes op het toernooi. Op het centre court droegen de meisjes kortere rokjes en topjes dan op de andere, kleinere velden die minder media-aandacht kregen. Als reactie daarop besloot de organisatie om tijdens de finales de kledij te wisselen naar een oversized short.

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws