Home » WTA » Halep opnieuw beschuldigd van overtreding van dopingregels

Halep opnieuw beschuldigd van overtreding van dopingregels

Halep opnieuw beschuldigd van overtreding van dopingregels

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Er is een tweede dopingzaak opgestart tegen Simona Halep (WTA-30). Opmerkelijk: het Internationale Bureau voor Tennis Integriteit (International Tennis Integrity AgencyITIA) benadrukt dat deze nieuwe zaak losstaat van de eerste.

Halep is sinds oktober 2022 voorlopig geschorst nadat ze op de US Open een positieve dopingtest afleverde. De afhandeling van die zaak is nog steeds lopende, maar het verhaal wordt nu nog complexer met een tweede incident. Volgens de ITIA werden ook afwijkende waarden in haar biologisch (atleten) paspoort (Athlete Biological Passport – ABP) vastgesteld.

In een officieel statement van de ITIA klinkt het zo:

De ITIA bevestigt dat Simona Halep is beschuldigd van een nieuwe en afzonderlijke overtreding van het Tennis Anti-Doping Programma (TADP), met betrekking tot onregelmatigheden in haar ABP.

Het ABP-programma, ontwikkeld door het Wereldantidopingagentschap (WADA) en opgenomen in het TADP onder de Wereld Anti-Doping Code (WADC), is een methode waarbij antidopingorganisaties verschillende bloedparameters in de loop van de tijd monitoren om mogelijke overtredingen van de antidopingregels te identificeren.

De extra aanklacht van een ongunstige bevinding in het paspoort is gebaseerd op een beoordeling van het ABP-profiel van mevrouw Halep door een onafhankelijk panel van ABP-experts. Deze aanklacht is afzonderlijk en komt bovenop de bestaande aanklacht uit augustus 2022, die de oorspronkelijke voorlopige schorsing van mevrouw Halep heeft veroorzaakt.

Empathisch en efficiënt

Nicole Sapstead, Senior Director voor Anti-Doping bij de ITIA, laat in een reactie weten zich bewust te zijn van de gevolgen die deze nieuw zaak met zich meebrengt. “We begrijpen dat deze aankondiging de complexiteit van een reeds spraakmakende situatie vergroot. Vanaf het begin van dit proces – en zoals bij elk ander proces bij de ITIA – hebben we ons toegewijd om op een empathische, efficiënte en tijdige manier met mevrouw Halep te communiceren.”

“We begrijpen uiteraard dat er veel media-interesse is in deze zaken. Het zou ongepast zijn om specifieke opmerkingen te maken voor het einde van het proces, maar we zullen blijven communiceren met de onafhankelijke Geschillencommissie Sport en de vertegenwoordigers van mevrouw Halep.”

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws