Home » Geen categorie » ITF maakt straf Sharapova bekend

ITF maakt straf Sharapova bekend

ITF maakt straf Sharapova bekend

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sinds 7 maart werd Maria Sharapova’s naam rechtstreeks gelinkt aan Meldonium dat vanaf januari 2016 op de dopinglijst stond. Sindsdien werd Sharapova voorwaardelijk geschorst tot de ITF haar beslissing over een gepaste straf bekend zou maken. Die beslissing kwam er op woensdag: twee jaar schorsing.

Op 7 maart stond de tenniswereld even stil toen Sharapova (WTA-26) op een persconferentie bekend maakte dat ze tijdens de jongste Australian Open betrapt werd op het gebruik van het verboden middel Meldonium. Naar eigen zeggen was ze zich er niet van bewust dat dit middel met ingang van 2016 op de lijst van dopingproducten terecht gekomen was. Ze zag er dan ook geen graten is om het na verschillende jaren van gebruik te blijven nemen als middel tegen verschillende medische kwaaltjes.

Het dopingschandaal kreeg heel wat aandacht in de tenniswereld en Sharapova zag haar sponsors één voor één vertrekken. Ook andere speelsters zoals Serena Williams (WTA-1) en Dominika Cibulkova (WTA-21) spraken zich over de kwestie uit. Sharapova zelf bleef echter doodkalm en genoot in de plaats van uitjes en vakanties. Nadat Sharapova op 18 mei door de ITF verhoord werd over de zaak, was het echter uitkijken naar een beslissing in de zaak.

Die beslissing heeft de ITF, de Internationale Tennisfederatie, nu bekend gemaakt. Een panel van onafhankelijke beoordelaars hebben Sharapova schuldig bevonden aan het gebruik van doping. Bijgevolg beslisten ze al haar resultaten  vanaf 28 januari 2016 te schrappen. Daardoor wordt haar resultaat op de Australian Open (waar ze de kwartfinales haalde) nietig verklaard en verliest ze de daar verzamelde rankingpunten en prijzengeld. Daarbovenop wordt ze voor twee jaar geschorst. Dat betekent dat Sharapova pas opnieuw aan officiële wedstrijden kan deelnemen vanaf eind januari 2018.

[alert type=”info” title=”Conclusie van de ITF”]De conclusie van de ITF leest als volgt:

“Het overtreden van de antidopingregels was niet intentioneel omdat Mevr. Sharapova niet wist dat Mildronate (Meldonium, nvdr) een bestanddeel bevatte dat sinds 1 januari 2016 verboden was. Mevr. Sharapova is echter als enige verantwoordelijk voor deze overtreding, een zeer ernstige fout, door geen enkele stappen te ondernemen om te controleren of het blijven gebruiken van deze medicatie toegestaan was. Indien ze haar gebruik van Mildronate niet had verborgen voor anti-doping autoriteiten, leden van haar team en de dokters die ze raadpleegde, maar in de plaats advies had gevraagd, dan had de overtreding vermeden kunnen worden. Daarom is Mevr. Sharapova de enige verantwoordelijke voor haar tegenslag.”[/alert]

Voorlopig is het nog wachten op een reactie van Sharapova zelf. Ze kan er wel nog voor kiezen om tegen deze beslissing in beroep te gaan bij het TAS, het Internationale Sporttribunaal.

UPDATE: Ondertussen heeft Sharapova op Facebook bekend gemaakt dat ze tegen de strafmaat van twee jaar beroep zal aantekenen bij het TAS.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws