Home » Nieuws » Lara Saldens tweede tennisleven: “Met herwonnen plezier en nieuwe ambities”

Lara Saldens tweede tennisleven: “Met herwonnen plezier en nieuwe ambities”

Lara Saldens tweede tennisleven: “Met herwonnen plezier en nieuwe ambities”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Quizvraag: noem een toptennisster uit Bree? Kim Clijsters! Juist, al zijn er nog antwoorden mogelijk. Wist je dat Lara Salden (WTA-547) ook uit deze Limburgse stad komt?

De Limburgse is net teruggekeerd van het toernooi in Amstelveen (Nederland, ITF W35) en schuift al aan bij Tennisplaza’s vragenuurtje. Hoewel ze in het toernooi sterk begon met een overtuigende overwinning in haar eerste wedstrijd, moest ze helaas in de tweede ronde opgeven door een blessure. “Waarschijnlijk het resultaat van de intense inspanningen van de afgelopen weken,” vertelt ze ons.

“Samen met mijn team heb ik besloten om optimaal voorbereid te zijn voor de grotere toernooien die eraan komen. Daar zijn meer punten te verdienen.”

Maxime Braeckman: tenniscoach en steunpilaar

Een vaste waarde in dat team is de 39-jarige Maxime Braeckman. Hij stond zelf ooit ATP-1615 en kent als geen ander het leven on Tour. “Ik denk dat wij ongeveer tien jaar samenwerken, al van bij de junioren. Ik ben de tel intussen kwijtgeraakt”, lacht Salden.

De twee hebben al heel wat watertjes doorzwommen. “Hij kent me vanbinnen en vanbuiten. Maxime voelt precies aan wanneer ik het moeilijk heb en hoe hij me mentaal weer op het rechte pad kan helpen. Maar ook de successen vieren we samen. Hij is echt meer dan alleen een tenniscoach.”

(lees verder onder de foto)

Lara Salden en Maxime Braeckman - © Facebook (Kim Clijsters Academy)
Lara Salden met Maxime Braeckman in 2017 – © Facebook (Kim Clijsters Academy)

Terug uit tennispensioen

Twee jaar geleden verbaasde Salden de Belgische tenniswereld door aan te kondigen dat ze een punt ging zetten achter haar tenniscarrière. Maar nu is ze helemaal terug.

“Ik ben teruggekomen om verschillende redenen. De belangrijkste factor is dat ik nu weer plezier heb op de baan, iets wat ik daarvoor helemaal kwijt was. Het deed goed om het tennis even los te laten. Nu kan ik meer genieten, ik zie het minder fel als een competitie.”

Daarnaast speelde voor Salden, nog altijd maar 25 jaar, ook haar leeftijd mee. “Ik ben nu nog jong genoeg om een comeback te kunnen maken, iets wat over vijf jaar al wat moeilijker zou zijn”, knipoogt ze.

Overleven op het ITF-circuit

Het is geen geheim dat het voor (Belgische) spelers op het ITF-circuit een helse uitdaging is om rond te komen aan het einde van de maand. Hoe zit dat bij Salden?

“Op het ITF-circuit staan de speelsters zelf in voor alle kosten, er wordt voor ons niks betaald. We betalen de hotelovernachtingen en het eten allemaal uit eigen zak.”

Dat maakt dat Salden niet alleen op het terrein, maar ook op organisatorisch vlak strategisch scherp moet staan. “Ik zoek uit waar de goedkopere toernooien zijn, op die manier kunnen we met de auto rijden en vermijden we dure vliegtuigtickets. Daarnaast moet ik zorgvuldig bepalen naar welke toernooien ik mijn coach meeneem. Daardoor kan ik soms niet de toernooien spelen die ik voor ogen had. Enkel speelsters uit de top 150 kunnen het zich veroorloven om een coach wekelijks mee te nemen.”

Band met vriendelijke Kim Clijsters

Vroeger trainde Salden op de Kim Clijsters Academy, waardoor ze Clijsters zelf erg goed kent. “We zijn allebei van Bree, wat automatisch al een band schept. Ik volg haar leven op de voet, en als ik haar zie, slaan we altijd een praatje. Ze herkent me nog steeds en is enorm vriendelijk.”

“Zo zag ik haar vorig jaar op het Topsportcentrum van Tennis Vlaanderen. Haar dochter Jada speelde toen een basketbalwedstrijd en we liepen elkaar toevallig tegen het lijf.”

(lees verder onder de foto)

Kim Clijsters en Lara Salden - © Christophe Moons (Tennisplaza)
Lara Salden met Kim Clijsters in 2016 – © Christophe Moons (Tennisplaza)

Ambities tweede carrière

Wanneer we Salden vragen naar haar doelen in het tennis, moet ze even nadenken. “Ik probeer daar eigenlijk niet te veel mee bezig te zijn sinds mijn ‘tweede carrière’. Mijn ranking vormt minder een ankerpunt, omdat ik daar in het verleden te vaak door ben teleurgesteld.”

“Ik wil het liefste van al blessurevrij blijven, of alleszins de periodes met blessures zo kort mogelijk houden. Mijn fitnesssessies zijn met een kinesist. Er wordt heel individueel gewerkt, onder meer op mobiliteit, snelheid, reactievermogen en blessurepreventie.”

“Wat rankings betreft, is de top 250 wel een ambitie, want dan kwalificeer je je voor de kwalificaties van de Grand Slams. Daar ben ik naartoe aan het werken, maar de tijd zal uitwijzen of dat lukt.”

Oog voor dubbelspel

Naast het enkelspel ziet Salden (WTA D-218) steeds meer mogelijkheden in het dubbelspel. Zo won ze onlangs nog met Martyna Kubka (WTA D-175) het toernooi van Palma del Rio (Spanje, ITF W50). “Mijn dubbelranking is gestegen, en ik sta er voor open om de stap te zetten om me meer toe te leggen op dubbel, al is dat eerder iets voor later.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Deze week bereikte Salden met haar bestie Magali Kempen (WTA D-386) knap de kwartfinale op het WTA 250-toernooi van het Zweedse Bastad, waar ze samen op de hoofdtabel in het dubbel geraakten.

De twee speelden al vaker samen en voelen elkaar bijzonder goed aan, iets wat zijn vruchten afwerpt. Zo schreven ze in december vorig jaar het toernooi van Monastir (Tunesië, ITF W25) op hun naam. “Ik dubbel liever altijd met dezelfde partner, dan ben je beter op elkaar ingespeeld”, vertelt Salden eerlijk. “We hebben een klik samen en ons spel is erg complementair.”

“De week erna spelen we in Spanje nog een € 100.000-toernooi, en daarna reizen we door naar Portugal.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Middenjury en afstandsonderwijs

Het talent en de ambitie zijn ontegensprekelijk aanwezig, maar wat als… ?

“Er zijn bepaalde richtingen die ik uit wil gaan. Zo heb ik dit jaar besloten om mijn middenjury af te maken, zodat ik mijn middelbaar diploma kan behalen en ergens op kan terugvallen. Volgende week heb ik mijn laatste examen, en als ik slaag is dat alvast binnen.”

“Ook speel ik met het idee van afstandsonderwijs, om iets te gaan doen binnen eventmanagement of personal coaching. Maar daar moet ik nog eens goed over nadenken. Alleszins is het fijn om in mijn vrije momenten met iets anders dan tennis bezig te kunnen zijn.”

Gouden tennistip voor jongeren

Net voor we afronden, wil Salden nog één gouden tip meegeven aan jonge tennisspelers die carrière willen maken: “Geniet. Geniet van elke dag dat je fit op de baan kan staan. Wanneer je jong bent, besef je niet welke luxe je hebt. Gezond zijn én blijven is zó belangrijk. Jongeren staan daar minder bij stil, en ik heb me daar zelf ook schuldig aan gemaakt. Je beseft het vaak pas wanneer het te laat is.”

Je kan Lara Salden volgen op Facebook en Instagram.

Lara Salden - © Leo Stolck
Lara Salden – © Leo Stolck

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws