Home » Ethias Trophy » Marchenko verrassende winnaar Ethias Trophy

Marchenko verrassende winnaar Ethias Trophy

Marchenko verrassende winnaar Ethias Trophy

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De Oekraïner Illya Marchenko (ATP-111) heeft in Bergen verrassend de Ethias Trophy (Challenger, € 106 500 +H) op zijn naam geschreven. In de finale rekende hij in een spannende driesetter af met de Duitser Benjamin Becker (ATP-90).

Vorig jaar kreeg het grootste mannentoernooi van België nog een volledig Belgische finale tussen David Goffin en Steve Darcis te zien, maar dit jaar was het Belgische succes een pak beperkter. Geen enkele landgenoot wist zijn eerste ronde te overleven. Enkel Ruben Bemelmans kon de Belgische eer nog min of meer redden door de dubbeltitel te pakken.

Wel in de finale waren Marchenko en Becker. Marchenko stond als ongeplaatste speler toch wat verrassend in de finale van het sterk bezette toernooi van Bergen, en begon tegen derde reekshoofd Becker als underdog. Twee keer speelden beide heren al eens eerder tegen elkaar, twee ontmoetingen waarbij ze de winst mooi tussen elkaar verdeelden. In 2007 won de Duitser in drie sets, in 2010 was het het omgekeerde scenario. Net als de eerdere ontmoetingen, werd ook deze wedstrijd afgewerkt op indoor hardcourt.

Illya Marchenko - © Philippe Buissin / IMAGELLAN
Illya Marchenko – © Philippe Buissin / IMAGELLAN

In België was het Marchenko – in de eerste ronde nog de betere van Germain Gigounon (ATP-218) – die het best van start ging. Met twee breaks voorsprong en zonder zelf in de problemen te komen op de opslag, ging hij vlot naar 6-2-winst. In de tweede set werd het daarna een stuk spannender. Becker begon oplossingen te vinden voor het stevige opslaggeweld van Marchenko. Echt voor een afscheiding zorgen, lukte echter niet en dus werd het bang afwachten voor de Duitser. In een spannende tiebreak sprak de Duitser zijn ervaring aan en kon hij de uitschakeling op het nippertje vermijden: 8-10.

Marchenko moest duidelijk van die klap bekomen en begon rampzalig aan de derde set. In een mum van tijd keek hij tegen een break achterstand op en leek hij een vogel voor de kat te zijn. Niets was echter minder waar: Marchenko vond ergens nog een vaatje extra energie en krikte zijn niveau nog eens op. De Oekraïner ging op en over Becker en mocht even later met 6-4 zijn vierde Challenger (na telkens één titel in 2009, 2012 en 2014) op zijn palmares zetten.

Nothing to add #goMarchello #goUkraine #Headtennis #ethiastrophy15

Een foto die is geplaatst door Illya Marchenko (@i.marchello) op

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws