Home » Xtra » Interview » Maxim Bergs is niet langer ‘broer van’: “Maar er was een tijd waarin Zizou en ik afstand moesten nemen”

Maxim Bergs is niet langer ‘broer van’: “Maar er was een tijd waarin Zizou en ik afstand moesten nemen”

Maxim Bergs is niet langer ‘broer van’: “Maar er was een tijd waarin Zizou en ik afstand moesten nemen”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Teamwork makes the dream work, luidt het inspirerende gezegde. Een leuze die in België vooral weerklank vindt in Limburg bij Zizou Bergs (ATP-185) en zijn befaamde ‘Team Bergs’.

Coach Ruben Bemelmans en vader Koen hoeven we wellicht niet meer voor te stellen, maar de 26-jarige Maxim, jarenlang de broer van, is misschien nog voor velen een nobele onbekende in de ploeg van de Berginator. Onterecht, zo vinden we bij Tennisplaza, en daarom nodigden we onszelf ongegeneerd uit voor een uitgebreide babbel met de sympathieke en erg open skileraar uit Oostenrijk én netwerk-marketeer.

Sport in het DNA van de familie Bergs

Van een binnenkomer gesproken, maar wel eentje die vraagt om opheldering. “Sporten zit in het DNA van de familie Bergs”, opent Maxim, die vertelt dat hij vroeger zelf ook tenniste en zelfs in het basketbal zijn ei kwijt kon. Maxim behaalde later een Bachelor in Marketing en vulde die aan met een Postgraduaat Sportmanagement.

Na zijn studies besloot hij om te gaan reizen, wat hem uiteindelijk in Oostenrijk bracht. Daar werkte hij zich op tot professioneel skileraar. “Dat was toen echt mijn passie. Je kan het vergelijken met een buitenspeeltuin: je bent de hele dag met mensen bezig terwijl je ook nog eens aan sport doet”, legt hij uit.

Recent ontwikkelde Maxim echter een tweede passie, die zijn leven wel eens in een nieuwe richting zou kunnen gidsen. Maxim profileert zich tegenwoordig als professioneel netwerk-marketeer, een booming business bij jonge ondernemers, zo verzekert hij ons. “Ik help andere mensen met het aanleren van digitale vaardigheden zodat ze meer vrijheid in hun leven kunnen creëren. Mensen die vastzitten in hun job sta ik bij en leer ik hoe ze online geld kunnen verdienen. Dat geeft me een enorme voldoening.”

(lees verder onder de Instagramposts)

Boksen in de gang met Zizou

Wanneer we vragen naar de band met zijn broer Zizou, wordt Maxim meteen enthousiast. “Toen we jong waren, hadden we een hele sterke band en waren we altijd samen aan het sporten. We tennisten buiten op straat en speelden allebei handbal en basketbal. Vaak gingen we samen naar wedstrijden kijken. We waren eigenlijk altijd met sport bezig. En als het regende, gaf papa (Koen Bergs, n.v.d.r.) ons bokshandschoenen en boksten we gewoon in de gang.”

“Zizou en ik maakten uiteraard soms ruzie, maar we gaven wel veel om elkaar.”

(lees verder onder de foto)

Zizou (links) en oudere broer Maxim Bergs (rechts) in 2005 - © Maxim Bergs
Zizou (links) en oudere broer Maxim Bergs (rechts) in 2005 – © Maxim Bergs

Als Maxim enkele jaren later te maken krijgt met het broer van-fenomeen, vertroebelt de hechte band met Zizou. “Het was niet altijd makkelijk om naast Zizou te leven. Wanneer ik met mijn moeder naar de winkel ging, vroegen ze aan haar of ik ‘Zizou de tennisser’ was. ‘Nee, dat is de broer van’, was dan het pijnlijke antwoord.”

“Toen Zizou op zijn dertiende begon te reizen, was hij vaak van huis en zat hij ook op internaat. We kregen dus de kans niet meer om onze relatie verder uit te bouwen.”

Persoonlijke zoektocht

“De voorbije vijf jaar kende onze relatie ups and downs. De ups zijn het samen reizen op het tenniscircuit, de downs zitten vooral in een uiteenlopende visie en het afstandelijke karakter van onze band”, is Maxim eerlijk.

“Ik zat zelf ook niet bijzonder goed in m’n vel, waardoor Zizou en ik minder tijd met elkaar doorbrachten. Als broer van was het moeilijk om altijd te moeten aanhoren dat Zizou het aan het maken was. Hij stond altijd in de schijnwerpers, terwijl ik op zoek was naar mezelf en waar ik goed in kon zijn.”

Voor Zizou was het al snel duidelijk waar hij met z’n leven naartoe wilde, maar Maxim had meer tijd nodig. “Ook dat bemoeilijkte onze relatie. We hebben daar ruzie over gemaakt en dat leidde tot het besluit om op een bepaald moment afstand van elkaar te nemen.”

“Het was niet dat ik Zizou geen succes gunde, maar ik voelde dat het voor mij niet goed was om te blijven hangen in een broer van-verhaal.”

Op zoek naar zichzelf, kreeg Maxim wel altijd de volle steun van zijn broer. “Zizou wist van mijn persoonlijke zoektocht en zei me altijd: ‘Maxim, vertrouw me, eenmaal je een passie hebt gevonden, ga je je beter voelen.'”

“Ik overwoog om iets in tennis te doen, mede door de ervaring die ik met Zizou had opgedaan, maar uiteindelijk doe ik nu iets buiten de tenniswereld, wat onze relatie nu ten goede komt.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Hechte en sterkere band

Intussen kwam Maxim’s zoektocht in een nieuwe fase en weet hij min of meer waar hij heen wil met z’n leven. “Het voorbije jaar is de band met Zizou dan ook opnieuw hechter geworden, veel sterker zelfs”, vertelt Maxim met een brede glimlach. “Als ik tijd heb, vergezel ik Zizou op de Tour en dat vindt hij geweldig. Ik hou zelf ook van de tenniswereld, vooral de structuur ervan.”

“Mijn broer op zo’n groot podium zien staan, voor zo veel mensen, dat is echt kicken. Ik krijg daar kippenvel van. Op tv volg ik zijn wedstrijden liever niet, dat is me té intens. En papa gaat er écht helemaal in op.” (lacht)

“Als kleine broer inspireert Zizou mij. Hij is iemand die iedereen altijd een eerlijke kans geeft en mensen helpt om next level te gaan. Hij is ook altijd zichzelf gebleven. De Zizou die je op tv ziet, is de Zizou van thuis. Hij straalt positieve energie uit.”

“Ik zie veel gelijkenissen tussen wat ik doe in de zakenwereld en hoe Zizou als topsporter is”, gaat Maxim verder. “Nu we allebei iets doen wat de nodige work ethic vraagt, tillen we elkaar naar een hoger niveau.”

De plooien tussen Maxim en Zizou zijn anno 2023 dus helemaal gladgestreken. Meer nog: hun herwonnen broederschap is sterker en waardevoller dan ooit. Zo is Maxim op zijn beurt een mentale steun en toeverlaat voor zijn broer als die het moeilijk heeft. “Na een wedstrijd hebben we vaak gesprekken die voornamelijk over het mentale gaan. Niet dat ik Zizou’s psycholoog ben, maar ik kan wel mijn inzichten delen. Als hij verliest en zegt dat het slecht was, focus ik op het positieve zoals bijvoorbeeld zijn vechtlust. Ik maak geen deel uit van het coaching team, maar soms zie ik dingen die anderen niet zien.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Familiale bijdrage

Maxim vindt van zichzelf dat hij voor een stukje heeft bijgedragen aan de groei en het succes van Zizou’s carrière. “Ik reisde vaak als enige mee met Zizou toen hij nog op ITF-niveau speelde. Zo zaten we ooit samen op een crappy hotel in Madrid waar hij de kwalificaties van een ITF M15 moest spelen. Zo’n momenten zijn speciaal, zeker als je jaren later samen in Gstaad (Zwitserland, ATP-250) staat en hij het tot in de kwartfinale schopt. Geweldig gewoon!”

“Ook onze ouders hebben Zizou trouwens altijd gesteund toen hij besloot om vol voor zijn tenniscarriėre te gaan. Het is belangrijk om als familie een positieve omgeving te creëren.”

Online haat

Zizou krijgt, zoals bijna iedere toptennisser, vaak te maken met online haat, hoe ga je daar als familie mee om? “Ikzelf negeer dat en Zizou praat er niet veel over, dus ik denk dat hij er zich niet door laat beïnvloeden. In het begin is het uiteraard niet leuk om haatberichten te krijgen en te lezen, maar eerlijk gezegd zijn we het nu zo gewoon dat we er geen aandacht meer aan schenken.”

“Ja, ik weet het, het is erg dat je moet zeggen dat je zoiets ‘gewoon’ wordt”, zucht Maxim. “Mensen die zo’n zaken sturen, hebben gewoon geen verstand van tennis.”

Ettertje op het veld

De pater familias, Koen Bergs, kwam al enkele keren ter sprake en het is algemeen geweten dat hij Zizou’s meest fanatieke supporter is én zelf ook een aardig balletje kan slaan. Een internationale carrière was echter niet voor hem weggelegd. “Vroeger was dat minder evident”, legt Maxim uit. “Papa had ook twee talenten: tennissen en ondernemen. Uiteindelijk is hij vol voor het laatste gegaan.”

Waarom ging Maxim eigenlijk niet voor een professionele tenniscarrière? “Ik heb dat even overwogen, maar ik had het vooral mentaal moeilijk. Ik ben gestopt met tennissen omdat ik op het veld echt een ettertje was.”

“Ik herinner me nog een finale onder 12 jaar. Zizou speelde er toen één onder 9 jaar, op het terrein naast mij. Onze ouders hebben ons tijdens onze wedstrijden tegelijk van het veld gehaald omdat we met onze rackets aan het gooien waren. We misdroegen ons. Mentaal gezien was ik niet gemaakt om alleen op een tennisveld te staan.”

“Toen ben ik voor basketbal gegaan. In een team kan ik beter aarden. Ik help een ploeg vooruit en geef nooit op, iets wat mij niet lukt in tennis.”

“Zizou evolueerde en ontwikkelde op zijn beurt een hele sterke mindset. Als tennisser heb je wel een team, maar tijdens een wedstrijd sta je alleen op het terrein. Het leven van een toptennisser vraagt visie en toewijding. Mensen zien vaak alleen de mooie kant en beseffen niet hoe het is om weken alleen op een hotelkamer door te brengen.”

“In de tenniswereld is het ieder voor zich. Bij de mannen gaat het er vaak amicaal aan toe en wordt er gelachen, maar als puntje bij paaltje komt, sta je er alleen voor. Dat maakt het soms eenzaam en saai en die continu opoffering wil niet iedereen maken.”

Niet-selectie Davis Cup

Enkele weken geleden besloot kapitein Steve Darcis om Zizou niet te selecteren voor de Davis Cup-ontmoeting tussen België en Oezbekistan. Een duel dat zowaar werd afgewerkt in de achtertuin van Team Bergs. “Een spijtige zaak”, volgens Maxim. “Het was in Hasselt en veel vrienden en kennissen hadden om tickets gevraagd. We hadden alles geregeld… Ergens is het logisch dat Zizou niet werd opgeroepen, hij was namelijk geblesseerd.”

(lees verder onder de post op X, het voormalige Twitter)

Financieel duwtje in de rug via de European Open

Elk jaar organiseert Maxim een hospitality event voor zijn broer op de European Open in Antwerpen (België, ATP 250). “We nodigen dan bedrijven uit voor een avondje tennis, iets wat Zizou een financieel duwtje in de rug geeft. Ik help Zizou’s manager, de Amerikaan Juan Acuna, trouwens ook om sponsors binnen te halen in België en Nederland.”

“Jammer genoeg is niet iedereen altijd te goeder trouw en heb je mensen die Zizou steunen met bijbedoelingen. Vaak omdat ze geld ruiken. Daarom geloof ik dat het goed is dat Zizou, naast een manager, ook papa en mij heeft. Ik vertrouw vaak op mijn buikgevoel, papa is meer rationeel. Coaches en managers komen en gaan, daarom is familie zo belangrijk.”

Samen naar het hoogste niveau

“In onze familie steunt iedereen elkaar door dik en dun”, is de conclusie die Maxim op 26-jarige leeftijd trekt. “Dankzij onze ouders kunnen Zizou en ik doen wat we graag doen. Mijn broer en ik leiden geen standaard leven, maar we hebben allebei een doel en tillen elkaar naar een hoger niveau. Tussen broers is dat bijzonder krachtig. Ik kijk heel erg uit naar de toekomst, want zowel Zizou en ik staan pas aan het begin van ons pad.”

Wil je graag op de hoogte blijven van waar Maxim’s pad naartoe leidt van in de Oostenrijkse Alpen tot op de begane grond als netwerk-marketeer? Volg hem dan op Facebook, Instagram, en X.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws