Home » Tennisplaza Awards » #TBAwards16: Tennismoment van het jaar (algemeen)

#TBAwards16: Tennismoment van het jaar (algemeen)

#TBAwards16: Tennismoment van het jaar (algemeen)

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tennisplaza België en Tennisdeals slaan net als de voorbije jaren de handen in elkaar en gaan samen op zoek naar dé tennisnamen en hét tennismoment van 2016. Vandaag stellen we de vijf laureaten voor Tennismoment van het jaar (algemeen) voor.

Andy Murray kroont zich tot nummer één bij de mannen

De tweestrijd tussen Novak Djokovic en Andy Murray beheerste het internationale mannentennis in 2016. In de finales van de Australian Open en Roland Garros was Djokovic telkens te sterk voor Murray maar de Schot gaf zich niet gewonnen. Murray triomfeerde voor eigen publiek op Wimbledon en veroverde olympisch goud in Rio De Janeiro. Met een knap slotoffensief kwam de nummer één-positie van Djokovic in het vizier. In het Masters 1 000-toernooi in Parijs sprong Murray voor de eerste keer in zijn carrière naar het hoogste schavotje op de ranking. In de finale van de ATP World Tour Finals klopte de Brit Djokovic en sloot zo het seizoen als nummer één af.

Infographic Andy Murray nummer 1 2016 - Foto: © Marianne Bevis (Flickr)
Infographic Andy Murray nummer 1 2016 – Foto: © Marianne Bevis (Flickr)

Angelique Kerber verovert nummer één-positie bij de vrouwen van Serena Williams

Ook in het internationale vrouwentennis was er veel suspense. Vanaf het seizoensbegin bedreigde de Duitse Kerber de heerschappij van Serena Williams. Op de Australian Open klopte de blondine Williams in de finale en veroverde zo haar eerste grandslam. Kerbers motor sputterde verderop in het seizoen maar haar honger was nog niet gestild. In Rio moest ze tevreden zijn met een zilveren medaille maar op de US Open won ze haar tweede grandslam van het seizoen én van haar carrière. Als kers op de taart nam Kerber de nummer één-positie van Williams over.

Infographic Angelique Kerber nummer 1 2016 - Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Infographic Angelique Kerber nummer 1 2016 – Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

David Goffin bereikt de kwartfinale op Roland Garros (eerste kwartfinale op Grand Slam)

De derde laureaat voor het “Tennismoment van het jaar” is van Belgische makelij. Onze nationale trots David Goffin bereikte zijn hoogtepunt dit seizoen op Roland Garros. Goffin ging in Parijs voor de eerste keer in zijn carrière naar de kwartfinale van een grandslam. Op weg naar deze primeur klopte hij achtereenvolgens de Fransman Gregoire Barrere, de Argentijn Carlos Berlocq, de Spanjaard Nicolas Almagro en de Let Ernest Gulbis. In de kwartfinale maakte de Oostenrijkse belofte Dominic Thiem een einde aan Goffins sprookje. De 25-jarige Belg strandde daardoor ook juist buiten de top tien.

Infographic David Goffin QF Roland Garros 2016 - Foto: © Philippe Buissin / Imagellan
Infographic David Goffin QF Roland Garros 2016 – Foto: © Philippe Buissin / Imagellan

Maria Sharapova wordt betrapt op doping

In maart barstte een bom in de tenniswereld. De Russische meervoudige grandslamwinnares Maria Sharapova maakte op een persconferentie wereldkundig dat ze betrapt was op het gebruik van het verboden middel meldonium. Sharapova bleef strijdvaardig en verdedigde haar onschuld. Vele sponsors lieten de Russische in de steek en tenniscollega’s zoals Dominika Cibulkova en Samantha Stosur waren vernietigend over haar dopinggebruik. Aanvankelijk kreeg Sharapova een schorsing van twee jaar maar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) gaf een strafvermindering van negen maanden. Daardoor kan de ex-nummer één nu een comeback maken op Roland Garros 2017.

Infographic dopingschandaal Maria Sharapova - Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)
Infographic dopingschandaal Maria Sharapova – Foto: © Jimmie48 Tennis Photography (www.j48tennis.net)

Nieuw ATP-toernooi in Antwerpen (European Open)

Na achttien jaar konden de Belgische tennisfans eindelijk nog eens genieten van een ATP-toernooi. In oktober tekenden de tennistoppers present in de Lotto Arena in Antwerpen voor de European Open, het nieuwe ATP 250-toernooi in Antwerpen. De Belgische supporters hoopten op een titel voor David Goffin maar de Argentijn Diego Schwartzman verpestte in de halve finale Goffins feestje. De Fransman Richard Gasquet schreef de eerste editie van de European Open op zijn naam. De supporters konden de signeersessies en het oefencourt dicht bij het treinstation Antwerpen Centraal ook smaken. Extra goed nieuws: Volgend jaar komt er een tweede editie van de European Open!

Infographic European Open 2016 - Foto: © Philippe Buissin / Imagellan
Infographic European Open 2016 – Foto: © Philippe Buissin / Imagellan

[alert type=”info” title=”Stemmen vanaf 28 november 2016″]Van 28 november t.e.m. 4 december stellen we elke dag nieuwe laureaten voor de Tennisplaza België Awards 2016 voor. Stemmen kan vanaf maandag 5 december 2016.[/alert]

Tennisplaza

Tennisplaza

Meer nieuws