Home » Nieuws » Tennisplaza experimenteert met generatieve AI: “Kunstmatige intelligentie als extra teamlid”

Tennisplaza experimenteert met generatieve AI: “Kunstmatige intelligentie als extra teamlid”

Tennisplaza experimenteert met generatieve AI: “Kunstmatige intelligentie als extra teamlid”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

[In de creatie van dit artikel is gebruik gemaakt van generatieve AI.]

Tennisplaza stapt de wereld in van generatieve kunstmatige intelligentie (ook bekend als artificiële intelligentie of kortweg AI). In eerste instantie gaat het om een experiment.

Vanaf vandaag start op Tennisplaza een test met generatieve AI bij het maken van bepaalde nieuwsartikels. Het eerste artikel dat werd gecreëerd met behulp van AI, is dat over het tennispensioen van Garbiñe Muguruza.

Hieronder geven we graag meer informatie over dit experiment en leggen we uit wat generatieve AI precies is.

“Het is een experiment dat we zorgvuldig benaderen. Elk artikel dat met behulp van AI wordt geschreven, ondergaat een nauwgezette controle door onze redacteurs op zowel taalfouten als inhoudelijke informatie zoals wedstrijdresultaten”, benadrukt Christophe Moons, hoofdredacteur van Tennisplaza. “Het is cruciaal voor ons dat we bewaken wat er gepubliceerd wordt; onze redacteurs zijn en blijven een essentiële schakel in dit proces.”

Het inzetten van AI op Tennisplaza dient dan ook niet als vervanging van redacteurs, maar als een hulpmiddel om te zien of en hoe de hoeveelheid en diversiteit van content kan worden vergroot. “We verkennen de mogelijkheden van AI om onze lezers nog meer te bieden en benaderen AI dan ook als een extra teamlid, niet als vervanging van iets of iemand”, benadrukt Moons.

Tennisplaza maakte eerder al gebruik van AI om afbeeldingen voor Instagram-posts te creëren (lees daaronder verder):

Mogelijkheden van AI in sportjournalistiek

“We kijken vooral naar mogelijkheden op lange termijn. Ik denk daarbij aan gedetailleerde wedstrijdverslagen van kleinere toernooien die we nu soms moeten overslaan, tot extra spellingscontrole en het vertalen van artikels die ons nieuws toegankelijk maken voor een groter publiek. Dit experiment is slechts een begin”, voegt Moons toe.

“Met dit experiment hopen we niet alleen onze huidige berichtgeving te verbeteren, maar kijken we ook naar de toekomst van tennisjournalistiek in België. Het zijn spannende en tegelijk erg interessante tijden voor media en pers”, concludeert Moons.

Elk artikel dat met behulp van AI tot stand komt, zal duidelijk gemarkeerd zijn met de vermelding [In de creatie van dit artikel is gebruik gemaakt van generatieve AI.]. Deze transparantie verzekert lezers van de herkomst en productiewijze van de content, terwijl het tegelijkertijd het experimentele karakter en de innovatie die Tennisplaza nastreeft, onderstreept.

Wat is generatieve AI?

Generatieve AI verwijst naar geavanceerde kunstmatige intelligentietechnologieën die in staat zijn om nieuwe inhoud te genereren, of het nu gaat om tekst, afbeeldingen of zelfs muziek.

De techniek is ontworpen om patronen, stijlen of kenmerken van de invoer die het heeft ontvangen te begrijpen en na te bootsen, waardoor het nieuwe outputs kan produceren die bestaande voorbeelden niet direct kopiëren, maar een logische en samenhangende structuur behouden.

Tennisplaza AI

Tennisplaza AI

Meer nieuws