Home » ATP » Thorben Sannen over dé mentale uitdaging voor een succesvolle carrière: “Tennissers verliezen meer wedstrijden dan dat ze er winnen”

Thorben Sannen over dé mentale uitdaging voor een succesvolle carrière: “Tennissers verliezen meer wedstrijden dan dat ze er winnen”

Thorben Sannen over dé mentale uitdaging voor een succesvolle carrière: “Tennissers verliezen meer wedstrijden dan dat ze er winnen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Tennisbelofte Thorben Sannen (ITF-1149) is pas 20, maar heeft ondanks zijn jonge leeftijd al een behoorlijke rugzak vol carrière- én levenservaring. Dat kon je vorige week al ontdekken in het eerste deel van een exclusief drieluik waarvoor Tennisplaza zelfs naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten trok. Deze week gaat Sannen dieper in op het mentale aspect van een tenniscarrière. “Iedereen kan goed tennissen op de Tour, maar succes valt of staat vaak met hoe je omgaat met verliezen”, vertelt hij.

“Op sociale media lees ik vaak negatieve reacties van tennisfans wanneer hun favoriete speler verliest, iets wat ik echt jammer vind”, zucht Sannen. We hebben net nog een (alcoholvrije) mojito besteld en met onze vraag duidelijk een gevoelige snaar geraakt bij de Beringenaar. “Veel mensen beseffen niet welke opofferingen wij maken voor een carrière.”

Eerder vertelde Sannen al over zijn eerste grote buitenlandse ervaring in 2019. “Mijn eerste internationale juniorentoernooi in Ghana. Hoewel ik daar met drie andere Belgen zat, voelde ik er mij eigenlijk wat alleen”, bekent hij. “Dat gevoel van eenzaamheid is niet altijd gemakkelijk en vanzelfsprekend. Ik reis bijna altijd alleen naar buitenlandse toernooien, omdat ik helaas het budget nog niet heb om mij een professioneel team te veroorloven. Laat staan dat ik ze kan laten meereizen.”

Starend naar het plafond op hotel in Sharm-el-Sheikh

Iedereen weet dat tennis (grotendeels) een individuele sport is, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat elke speler zich ook per definitie eenzaam voelt. Het is logisch dat, wanneer je alles alleen regelt en plant – van toernooien over trainingen tot hotels en vliegtickets -, dat (mentaal) kan wegen op een (toen) 19-jarige. Als je dan ook nog eens drie keer op rij meteen wordt uitgeschakeld in toernooien waarvoor je vele uren op het vliegtuig hebt gezeten, komt dat extra hard binnen.

“Ik maakte het in december vorig jaar mee in Egypte”, begint Sannen het verhaal van wat hij zelf “de zwaarste verliesmatch uit zijn carrière” noemt. “Ik speelde voor het eerst in Sharm-el-Sheikh (ITF M15) en was een maand eerder twee keer verloren in de eerste kwalificatieronde van Heraklion (Griekenland, ITF M15). Ik had daar moeilijke lotingen gehad en moest in Egypte alweer meteen tegen een reekshoofd. Mijn voorbereiding was echter goed verlopen. Ik voelde me fit en was helemaal klaar voor mijn eerste wedstrijd.”

Desondanks verloor Sannen een derde keer op rij. Thuisspeler Karim Ibrahim (ATP-1983T) won met 6-4 en 6-3. “Die wedstrijd speelde ik niet goed genoeg. Achteraf besefte ik dat er veel meer had ingezeten en dat was heel frustrerend.”

“Ik herinner mij dat ik na de wedstrijd op hotel in mijn bed lag, starend naar het plafond. Die mentale tik was hard binnengekomen. “Ben ik helemaal naar Egypte gekomen om voor de derde keer op rij in de eerste ronde te verliezen?”, vroeg ik mij af.”

(lees verder onder de Instagrampost)

Terug naar België of keihard werken voor week twee

Sannen stond voor de keuze: het eerste vliegtuig terug naar België nemen om thuis zijn training te hervatten of in Egypte blijven en “keihard” werken voor het toernooi van de week daarop. “Ik ben voor optie twee gegaan en wou koste wat het kost een beter resultaat neerzetten.”

En dat “keihard” werken werd beloond, want Sannen schopte het tot in de derde kwalificatieronde en versloeg o.a. Artem Podorozhnyi (ATP-1973), het gewezen nummer 60 bij de junioren. “Winnen tegen een reekshoofd met ATP-punten was een stunt en hoewel ik de hoofdtabel niet haalde, was dat een absolute top week voor mij. Dat gaf mij een enorme boost en ik ben nog altijd blij dat ik toen de beslissing heb genomen om in Egypte te blijven en door te zetten.”

“Weet je wat het is? Op dat niveau kan iedereen goed tennissen, maar gaat het om wie zich het beste kan aanpassen aan moeilijke omstandigheden. In Egypte bijvoorbeeld: daar is het warm, vochtig en is de ondergrond ook anders dan in België.”

Mentale kracht: de sleutel tot succes

Sannen’s key takeaway van zijn blessure en het alleen reizen? Dat mentale kracht de sleutel tot een succesvolle carrière is. “Voor veel spelers draait het niet om goed of slecht zijn, maar wel om hoe je omgaat met verlies. Buiten Djokovic en Nadal verliezen de meeste tennissers in hun carrière meer wedstrijden dan dat ze er winnen. Op elk toernooi verliest 50% zijn eerste ronde. Het gaat er dus niet om hoe goed je kan tennissen, maar om hoe je mentaal omgaat met verlies en hoe snel je een verloren wedstrijd te boven komt.”

“Voor mij is tennis een reis. Ik wil elke dag beter worden, zonder te focussen op limieten. Want zoals je weet… die zijn er niet.” (knipoogt)

(lees verder onder de Instagrampost)

Thorben Sannen – Volgende week in deel 3

Op donderdag 13 april brengen we het derde en laatste deel van het drieluik ‘Thorben Sannen’. Thorben wil het maximale uit zijn carrière halen, maar heeft naast ambitie en een droom ook een plan. “Ik geloof erg in netwerken en heb in Dubai interessante contacten gelegd. Zo leerde ik er o.a. de bekende Limburgse zakenman Guy Penders (bekend van ‘The Sky is the Limit’ op Play4, n.v.d.r.) kennen en je zal zien, op een dag werpen die ontmoetingen hun vruchten af.”

Je kan Thorben volgen op Instagram en TikTok.

Deel 1 gemist? Lees het hier: Thorben Sannen – 2 jaar geblesseerd, nu klaar om de tenniswereld te veroveren: “Er zijn geen limieten”

Thorben Sannen - © Thorben Sannen
Thorben Sannen op een jeugdtoernooi in 2013. Toen al toonde hij zijn unieke fighting spirit – © Thorben Sannen

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws