Kimiko Date heeft definitief afscheid genomen van het tennis. De 46-Japanse verloor op het WTA-toernooi van Tokio (Japan, $ 250 000) kansloos in de eerste ronde van de Servische Aleksandra Krunic (WTA 67).

Eind augustus maakte Date al bekend dat de Japan Open haar laatste toernooi zou worden. De Japanse, die in haar carrière vier keer triomfeerde in Tokio, kreeg van de organisatie een wildcard, maar beleefde weinig plezier aan haar laatste wedstrijd. Krunic stuurde haar met een double bagel genadeloos naar huis, al drukte ze wel haar respect uit voor Date met een diepe buiging en stevige knuffel.

Met tranen in de ogen nam Date vervolgens afscheid van het tennis en het publiek. “Het is eindelijk voorbij”, zei ze meteen na de wedstrijd. “Uiteraard voel ik mij verdrietig. Maar ik ben ook dankbaar voor wat het tennis mij heeft geschonken.”

Date maakte vooral naam in de jaren ’90. De Japanse bereikte de halve finales op de Australian Open (1994), Roland Garros (1995) en Wimbledon (1996) en prijkte op plaats vier op de wereldranglijst. In 1996 kondigde ze op amper 26-jarige leeftijd al haar afscheid aan. Twaalf jaar later maakte ze verrassend haar rentree, maar een zware knieblessure gooide roet in het eten. In totaal sleepte Date acht WTA-titels in de wacht in het enkelspel.

Wishing Kimiko Date a wonderful retirement! 👏

A post shared by WTA (@wta) on

 

Deel:

Over de redacteur

Hoofdredacteur

Volg Steven op Twitter of stuur een mail naar Steven.Gijbels@tennisplaza.be