Home » Xtra » UNIEK DUBBELINTERVIEW (2) – Clijsters en Maes over de wereld rondreizen als tenniscoach: “Nee bedankt… momenteel”

UNIEK DUBBELINTERVIEW (2) – Clijsters en Maes over de wereld rondreizen als tenniscoach: “Nee bedankt… momenteel”

UNIEK DUBBELINTERVIEW (2) – Clijsters en Maes over de wereld rondreizen als tenniscoach: “Nee bedankt… momenteel”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Zaterdag kon je op Tennisplaza België terecht voor het eerste deel van een uitgebreide babbel met Kim Clijsters en Carl Maes. Vandaag laten we de sympathieke tennistandem opnieuw aan het woord.

Kim, doet het je nog altijd iets wanneer jonge tennissertjes naar je opkijken?
Kim Clijsters: “Absoluut, maar iedereen weet ook dat ik altijd open sta voor vragen. “Hoe voelt het om tegen Serena Williams te spelen?” Ik krijg die vraag massa’s veel van kinderen, maar het blijft leuk om er op te antwoorden. Toen ik klein was, zat ik een keer in de kleedkamer met Sabine Appelmans en vond ik het geweldig om met haar te kunnen babbelen. Ik vind het dan ook niet meer dan logisch dat de jonge generatie mij kan aanspreken om vragen te stellen.”

Carl Maes - Carl Maes (Facebook)
Carl Maes – Carl Maes (Facebook)

De Kim Clijsters Academy (KCA) barst van de initiatieven. Wat mogen we verwachten van het nieuwe KCA@school-project?
Carl Maes: “De volgende Kim of Justine (Henin, nvdr.) is nog niet opgestaan en staat misschien zelfs nooit op. Wat we met KCA@school willen doen, is tennis als metafoor op het leven aanbieden. Hoe kan je tennis gebruiken om om te gaan met tegenslagen? Of om relaties op te bouwen? Dat is véél belangrijker dan een topper worden. Met dit project willen we dan ook een ruim publiek aanspreken. De bedoeling is dat middelbare studenten hun studies combineren met enkele uren tennis per week. KCA@school past volgens mij goed in onze huidige maatschappij want we moeten ons schoolmodel dringend herzien. Kennis vergaren is belangrijk, maar talent en passie ontwikkelen is dat evenzeer.”
Clijsters: “Na het middelbaar kunnen de KCA@school-studenten kiezen: verder studeren of voor een tenniscarrière gaan.”

En dan heb je binnenkort nog die pop-up in Hasselt?
Clijsters: “Het was Johan Synaeve die ons contacteerde met de vraag om samen te werken. Hij wou tennis in Limburg en specifiek Hasselt promoten en wou hierover van gedachten wisselen. Na een aantal gesprekken is het pop-up-idee uit de bus gekomen.
Maes: “Aanvankelijk vroeg Johan of hij naar de academie kon afzakken, maar zoiets is niet makkelijk in te plannen en dus stelde ik voor om het om te draaien: KCA naar Hasselt!”

Gaan jullie zelf ook aanwezig zijn in de pop-up?
Clijsters: “Ja, hoor. Zowel Carl als ik zullen kampen bijwonen. Hij zal de geïnteresseerden vooral adviseren over de manier waarop je een tennisschool kan leiden.”
Maes: “Wij zorgen voor de nodige knowhow en schwung, maar los daarvan is het gewoon een heel tof concept. Het draait niet om wie de beste tennisser is en van welke club die komt. Het motto van dit initiatief is: tennis voor iedereen!”

Wimbledon met Yanina

 

 

Hebben jullie nog wel tijd over op de duur? Kim, jij gaat Yanina Wickmayer dan ook nog eens coachen, lazen we afgelopen week?
Clijsters: “Dat is wat overdreven. Kijk, ik ben sowieso op Wimbledon aanwezig voor een aantal evenementen en sponsorbezoeken. Bovendien speel ik de tweede week mee met het legends toernooi. Naar aanloop van Wimbledon hebben Yanina en ik contact gehad en van het één kwam al snel het ander. Ik heb besloten twee dagen eerder naar Londen af te reizen om met haar te kunnen trainen en ik zal haar daar ook helpen, maar het is helemaal niet zo dat ik haar voltijdse coach word. Het komt enerzijds toevallig uit en is daarnaast puur uit interesse en vriendschap. In het verleden heb ik Yanina nog geholpen, hoor. We kennen elkaar goed en het klikt. Ze heeft ook al enkele keren bij mij thuis in Amerika doorgebracht om zich voor te bereiden op de Amerikaanse tour. Er bestond alleszins geen twijfel over of ik dit wel of niet zou doen, maar voor Elise (Mertens, nvdr.) zou ik net hetzelfde doen. Als ik kan helpen, doe ik dat met alle plezier.”
Maes: “Yanina traint ook vaak op KCA, dus zo’n verrassing is die samenwerking niet.”

Zou je ooit wél als coach de wereld willen rondreizen met iemand onder je hoede, Kim?
Clijsters: “Op dit moment niet, maar je weet nooit wat er gebeurt. De laatste drie à vier jaar heb ik van heel wat top 10-spelers de vraag gekregen om met hen mee te reizen om hen te begeleiden, maar dat gaat dan meteen om minstens twintig weken. Als ik het zou doen, wil ik het goed doen en dat houdt in: een relatie opbouwen. Dat is ook de enige manier waarop je iemand kan helpen. Op dit moment is dat dus niet aan de orde, want dat is gewoon moeilijk met m’n situatie thuis. Blake (zoontje van Clijsters, nvdr.) is nog maar zeven maanden, dus ik kan nu niet lang en ver van huis wegblijven.”

 

 

Misschien wel opnieuw iets voor jou, Carl?
Maes: “Nee, ik hou me liever bezig met een volledig plaatje als KCA. Ik heb bovendien zelf drie kinderen en dan is het allemaal niet zo evident om alles te combineren. Het weg zijn van huis zorgt voor een grote belasting. Ik sta liever op de tweede rij… achter de coaches.”

Roger Federer is 35 jaar oud. Jij bent er 34, Kim. Kriebelt het soms niet dat jij evengoed ook nog op het circuit had kunnen meedraaien?
Clijsters: “Federer heeft natuurlijk geen drie kinderen. (lacht) Als moeder denk ik dan ook dat zoiets een stuk moeilijker is. Een heel seizoen meedraaien, zou zelfs onmogelijk zijn. Dat is ook de reden waarom Lindsay Davenport (gewezen nummer 1 van de wereld en goede vriendin van Clijsters, nvdr.) niet lang nadat ze moeder werd, is gestopt met tennissen. Dus nee, voor mij is het goed geweest.” (lacht)

[alert type=”info” title=”Deel 1″]Lees hier het eerste deel van het exclusieve dubbelinterview met Kim Clijsters en Carl Maes.[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws