Home » Grand Slam » US Open » US Open 2017: Round-up dag 7: Bergs net niet, ook Sharapova en Shapovalov naar huis

US Open 2017: Round-up dag 7: Bergs net niet, ook Sharapova en Shapovalov naar huis

US Open 2017: Round-up dag 7: Bergs net niet, ook Sharapova en Shapovalov naar huis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op dag 7 van de US Open stond er maar één Belg op de baan. Zizou Bergs (ITF-28) ving zijn Amerikaanse campagne aan. Zowel bij de heren als bij de dames stonden de eerste achtste finales op het programma. 

De Belgen

Ons Belgenlandje werd zondag verdedigd door Bergs. De Limburger speelde tegen Tomas Machac (ITF-38° uit Tsjechië. De twee jongens maakten er een uiterst spannende strijd van. De eerste set mondde dan ook uit in een tie break waarin de Tsjech aan het langste eind trok, 7-6(3). De tweede manche kende een gelijkaardig verloop, enkel was het dit keer Bergs die met de set aan de haal ging, 6-7(4). In de beslissende derde set leek het vuur bij onze landgenoot een beetje gedoofd. Met 6-3 wist Machac zich te verzekeren van een plek in de volgende ronde.

Matches of the day

Op de zevende dag werden bij de mannen reeds vier achtste finales afgewerkt. Revelatie Denis Shapovalov (ATP-69) bereikte voor het eerst in zijn prille carrière, via de kwalificaties, de hoofdtabel van de US Open en rukte meteen op tot in de vierde ronde. Na onder meer winst tegen achtste reekshoofd Jo-Wilfried Tsonga (ATP-12) mocht de 18-jarige Canadees het gisteren opnemen tegen Pablo Carreno Busta (ATP-19) uit Spanje.

Shapovalov kwam al gauw 5-2 voor maar wist deze gunstige positie niet te behouden. Slordige foutjes deden hem de eerste set via een tie break alsnog ontglippen. Ook in de tweede manche bracht een tie break de beslissing, opnieuw trok de Spanjaard aan het langste eind. Shapovalov nam de touwtjes weer in handen en bouwde een 3-0 voorsprong op. Carrena Busta liet zich echter niet van de wijs brengen en was ook in de derde tie break de sterkste. Einde tornooi voor het Canadese talent, dat weliswaar meer dan tevreden huiswaarts kan keren.

Intussen bekampten Diego Schwartzman (ATP-33) en Lucas Pouille (ATP-20) elkaar. Het 29e en 16e reekshoofd waren duidelijk aan elkaar gewaagd. In de eerste twee sets was het telkens de Argentijn die nipt de bovenhand nam, 7-6(3) en 7-5. Pouille schakelde een versnelling hoger en trok vervolgens met 2-6 het laken duidelijk naar zich toe. Taaie Schwartzman liet zich echter niet uit zijn lood slaan en schreef de vierde set met dezelfde score op zijn naam, 6-2.

‘s Avonds was het nog de beurt aan Sam Querrey (ATP-21). Hij kruiste de degens met Mischa Zverev (ATP-27), de oudste van de Zverev-broertjes. Querrey deed het afgelopen seizoen verrassend goed op Wimbledon en wil deze lijn in zijn thuisland zeker doortrekken. De Amerikaan kwam meteen op kruissnelheid en liet nauwelijks een spaander heel van zijn tegenstander. Zverev kon niet anders dan lijdzaam toekijken hoe Querrey geen steken liet vallen en zich met 6-2, 6-2 en 6-1 plaatste voor de kwartfinale.

Bij de dames was het uitkijken naar Maria Sharapova (WTA-146). Na haar schorsing werkt de Russische blondine aan een come back, met succes. Zo mepte ze Simona Halep (WTA-2) naar huis en wandelde nadien tot in de achtste finale. Met de Letse Anastasija Sevastova (WTA-17) wachtte haar geen eenvoudige klus. De twee dames legden elkaar het vuur aan de schenen. Uiteindelijk haalde Sharapova met 7-5 de eerste set binnen.

Sevastova nam echter revanche en bracht met 4-6 de bordjes weer in evenwicht. De derde set leek volledig aan Sharapova voorbij te gaan. Haar vingerblessure werd behandeld maar ook dit mocht niet baten. Met 2-6 walste Sevastova over mooie Maria. Sharapova komt dankzij haar vierde ronde wel weer aankloppen bij de top honderd.

De meest veelbelovende partij hebben we tot het einde gehouden. Derde reekshoofd Garbiñe Muguruza (WTA-3) nam het op tegen Petra Kvitova (WTA-41). Beide dames schreven reeds een Grand Slam op hun naam en lieten nog geen set liggen op hun Amerikaanse parcours. In de eerste set ging het lange tijd gelijk op, een tie break moest de dames uit hun lijden verlossen. De Tsjechische rijfde deze met 7-3 binnen. 

In de tweede set kon de Spaanse het niveau van Kvitova minder goed volgen. De Tsjechische bleef op haar elan verdergaan en maakte met 6-3 een einde aan de wedstrijd. Ze mag zich zo opmaken voor een onderonsje met Venus Williams (WTA-9). De oudste Williams-zus had het niet onder de markt met Carla Suárez Navarro. De Spaanse kuitenbijtster dreef Williams tot een driesetter. Met 6-3, 3-6 en 6-1 kon de Amerikaanse zich net plaatsen voor de kwartfinale.

Momenten van de dag

In tegenstelling tot het onsportieve gedrag van Jelena Ostapenko (WTA-12), die na haar uitschakeling weigerde haar tegenstandster zelfs maar aan te kijken, toonden de spelers en speelsters gisteren dat het ook anders kan. Winst of verlies, iedereen toonde respect en ging op een kameraadschappelijke manier met elkaar om.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws