Home » Grand Slam » US Open » #US Open preview dag 14: Anderson eerste Zuid-Afrikaan in finale, Nadal op scherp

#US Open preview dag 14: Anderson eerste Zuid-Afrikaan in finale, Nadal op scherp

#US Open preview dag 14: Anderson eerste Zuid-Afrikaan in finale, Nadal op scherp

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De US Open 2017 gaat de laatste rechte lijn in. Op de veertiende dag zijn alle ogen gericht op de finale bij de mannen. Topfavoriet Rafael Nadal (ATP-1) neemt het op tegen Kevin Anderson (ATP-32), die de voorbije twee weken elke tegenstand aan diggelen mepte. 

Match of the day

Het Amerikaanse tennisspektakel wordt gewoontegetrouw afgesloten met de finales van het damesdubbel en het enkelspel bij de heren. Zevende reekshoofden Lucie Hradecka (WTA D-15) en Katerina Siniakova (WTA D-17) nemen het op tegen een oude rot in het vak. De Zwitserse Martina Hingis (WTA D-5) trok zich jaren geleden terug uit het professionele enkelspel, maar blijft hoge toppen scheren op het dubbelcircuit. Samen met Yung-Jan Chan (WTA D-6) stond ze als tweede reekshoofd op de tabel. Hradecka won reeds twee grandslams in het dubbel, bij Hingis staat de teller op 12.

Enkele uren later is het dan de beurt aan de mannen. Na twee weken vol bizarre en opmerkelijke uitschakelingen, mag het geen verrassing heten dat Nadal in de finale staat. Zijn tegenstander hadden we daar voor aanvang niet meteen verwacht. Toch mag Anderson straks met recht en reden een gooi doen naar die grote, schitterende trofee. Twee grote talenten die in bloedvorm verkeren, het belooft een spannende partij op het scherp van de snee te worden.

Nadal toonde zich, in vergelijking met zijn collega-toppers, heel standvastig. Na maanden van blessures bewijst de Spanjaard met zijn derde grandslamfinale van het jaar dat hij op zijn 31e nog lang niet afgeschreven is. Met de 23e finaleplaats in zijn carrière lonkt zijn zestiende grandslamtitel in ieder geval al. Hoewel de US Open niet meteen Nadal’s meest succesvolle tornooi lijkt, won hij er al 52 wedstrijden, terwijl hij er slechts 10 verloor.

Dit jaar wist Nadal doorheen het toernooi zijn niveau nog op te krikken. Hij bereikte een piek in de halve finale tegen Juan Martin del Potro (ATP-28). De Argentijn won de eerste set, Nadal counterde meteen met 6-0 in de tweede en maakte het af in vier sets. Del Potro was trouwens de laatste speler die Nadal uit een grandslam-halve finale wist te houden, inmiddels 15 toernooien geleden. Nadal zelf gaf trouwens toe, na een wisselvallige start, steeds beter te zijn gaan spelen.

Het belooft dus geen gemakkelijke klus te worden voor zijn tegenstander. Anderson, de laagst geklasseerde speler ooit in een US Open-finale kan alvast terugblikken op een indrukwekkend parcours. Hoewel hij ooit een plekje in de top tien kon bemachtigen, geraakte de Zuid-Afrikaan slechts één keer in de kwartfinale van een Grand Slam. Dit jaar vloerde hij echter de ene opponent na de andere. De eerste drie rondes gaf hij geen set prijs, nadien ging het iets moeizamer maar echt in de problemen kwam hij nooit.

In de halve finale vloerde Anderson die andere revelatie van het toernooi, Pablo Carreno Busta (ATP-19). De Spanjaard versloeg Denis Shapovalov (ATP-69) en Diego Schwartzman (ATP-33), twee spelers die nochtans eveneens indruk maakten. Anderson, die begin dit jaar nog herstelde van een heupblessure, lijkt in ieder geval in de vorm van zijn leven te verkeren en net als Nadal doorheen het toernooi steeds beter te worden. Hij beschikt over een goede service, degelijke returns en een zeer explosief spel vanop de baseline.

Anderson gaf in zes wedstrijden slechts vijf keer een opslagspelletje prijs. Met 114 aces staat hij steevast aan kop als opslagkanon, de nummer twee in het lijstje moet het met 28 stuks minder stellen. Nadal en Anderson stonden reeds viermaal tegenover elkaar. Even veel keer trok de Spanjaard aan het langste eind. In die vier ontmoetingen kon Anderson zelfs maar één set winnen. Opslag buiten beschouwing gelaten hebben beide heren een gelijkaardig spel en staan ze allebei zo goed te spelen dat dit wel een prachtwedstrijd zou moeten worden.

[alert type=”info” title=”Programma dag 14″]

Match of the day

F: Lucie Hradecka (CZE)/Katerina Siniakova (CZE) [7] vs. Yung-Jan Chan (TPE)/Martina Hingis (SUI) [2]
Arthur Ashe Stadium, rond 19.00 uur Belgische tijd (rond 13.00 uur Amerikaanse tijd).

F: Rafael Nadal (ESP) [1] vs. Kevin Anderson (RSA) [28]
Arthur Ashe Stadium, rond 22.00 uur Belgische tijd (rond 16.00 uur Amerikaanse tijd).

Hier vind je het volledige programma van dag 14.

[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws