Home » Grand Slam » US Open » #US Open round-up dag 11: Stephens en Keys zorgen voor verrassende vrouwenfinale, Clijsters wint eerste partij, Bergs en Gérard nipt onderuit

#US Open round-up dag 11: Stephens en Keys zorgen voor verrassende vrouwenfinale, Clijsters wint eerste partij, Bergs en Gérard nipt onderuit

#US Open round-up dag 11: Stephens en Keys zorgen voor verrassende vrouwenfinale, Clijsters wint eerste partij, Bergs en Gérard nipt onderuit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Na dag elf kennen we de vrouwenfinale op de US Open. Sloane Stephens (WTA-83) en Madison Keys (WTA-16) staan voor de eerste keer in hun carrière in een grandslamfinale. Kim Clijsters won haar eerste match in de Women’s Champions Doubles, terwijl Zizou Bergs (ITF-28) en Joachim Gérard (ITF D-6) in het dubbelspel verloren.

De Belgen

Samen met de Amerikaanse Martina Navratilova treedt Clijsters aan in de Women’s Champions Doubles. Clijsters en Navratilova waren te sterk voor het volledig Amerikaans duo Tracy Austin en Gigi Fernandez. Ze haalden het met 6-3 en 6-4. Clijsters plaatst zich zo voor de finale van de Women’s Champions Doubles. Daarin zal ze het opnemen tegen het Amerikaanse duo Lindsay Davenport en Marie Joe Fernandez. Clijsters kreeg ook nog een speciale huldiging omdat ze in de Tennis Hall of Fame is opgenomen.

Zizou Bergs knokte zich de voorbije week knap naar de kwartfinale van het dubbelspel op het juniorentoernooi van de US Open. Bij de laatste acht duo’speelde hij samen met de Fransman Dan Added (ITF-40) tegen vijfde reekshoofden Sebastian Baez (ITF-14) en Thiago Seyboth Wild (ITF-16). Bergs en Added wonnen de eerste set met 6-3 maar gingen daarna in de tweede set nipt met 8-6 onderuit in een tiebreak. In de beslissende derde set werd het opnieuw heel spannend maar moest onze landgenoot de duimen leggen met 10-8.

Zizou Bergs - © Richard van Loon | tennisfoto.net
Zizou Bergs – © Richard van Loon | tennisfoto.net

Tenslotte was rolstoeltennisser Joachim Gérard de derde Belg vandaag. In het dubbeltoernooi had hij een moeilijke opdracht in de halve finale. Samen met de Zweed Stefan Olsson (ITF D-9) nam Gérard het op tegen de eerste reekshoofden: Stephane Houdet (ITF D-1) en Nicolas Peifer (ITF D-2). In een spannend duel moest Gérard nipt het onderspit delven met 6-3, 5-7 en 10-8.

Joachim Gérard @AusOpen - Photo: Takeo Tanuma
Joachim Gérard @AusOpen –
Photo: Takeo Tanuma
Matches of the day

De topaffiches van de dag waren uiteraard de volledig Amerikaanse halve finales bij de vrouwen. In de eerste halve finale namen Venus Williams (WTA-9) en Sloane Stephens (WTA-83) het tegen elkaar op. De 37-jarige Williams, de enige grandslamwinnares in de halve finales van de vrouwen, startte duidelijk als favoriete tegen de 24-jarige Stephens. Stephens won echter de twee vorige duels tegen Williams en knikkerde als niet-reekshoofd op de US Open maar liefst drie reekshoofden uit het toernooi.

Stephens begon als een wervelwind aan de halve finale en pakte na amper 25 minuten de eerste set met 6-1. Stephens overtrof Williams die maar liefst zes dubbele fouten sloeg. In de tweede set was het opnieuw eenrichtingsverkeer maar dan omgekeerd. In een lang eerste spelletje in de tweede set ging Williams door de opslag van Stephens. De 37-jarige veterane geraakte toen op dreef en won zes games op rij en haalde zo de set met 6-0 binnen.

De derde set zorgde voor een spannende ontknoping. Na vier breaks hielden Stephens en Williams elkaar in evenwicht tot 5-5. Stephens greep bij 5-5 haar kans en ging op love door de opslag van Williams. Ze hield haar zenuwen onder controle en maakte de partij af op haar opslag. Stephens zal haar eerste grandslamfinale spelen.

In de finale zal Stephens de strijd voor de titel uitvechten tegen de 22-jarige Madison Keys die ook haar eerste grandslamfinale bereikte. Vijftiende reekshoofd Keys ging vlot voorbij twintigste reekshoofd CoCo Vandeweghe (WTA-22). In slechts 66 minuten vloog Keys met 6-1 en 6-2 naar de zege. Keys speelde bijna een perfecte partij met 25 winners en slechts 9 unforced errors.

Moment van de dag

Als je het aan ons vraagt, krijgt Stephens de prijs voor comeback van het jaar. Na maandenlang blessureleed met operaties, stond de 24-jarige Amerikaanse vòòr de US Open Series op nummer 957 op de ranking. Volgende week zal ze minstens klimmen naar plaats 22 en daarmee in amper één maand meer dan 900 plaatsen gestegen hebben! Respect!

Ze is het veertiende niet-reekshoofd in een grandslamfinale en slechts de vierde niet-geplaatste speelster in de US Open-finale na Venus Williams (1997), Kim Clijsters (2009) en Roberta Vinci (2015). Enkel Clijsters kon toen de titel bemachtigen.

Achteraf was Stephens dan ook in de wolken met haar stuntzege tegen Williams: “Het was een lange weg terug maar dit maakt het allemaal de moeite waard”, glunderde de Amerikaanse.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws