Home » Grand Slam » US Open » #US Open round-up dag 12: Gérard kan niet stunten, ijzersterke Nadal en verrassende Zuid-Afrikaan spelen mannenfinale

#US Open round-up dag 12: Gérard kan niet stunten, ijzersterke Nadal en verrassende Zuid-Afrikaan spelen mannenfinale

#US Open round-up dag 12: Gérard kan niet stunten, ijzersterke Nadal en verrassende Zuid-Afrikaan spelen mannenfinale

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op de twaalfde dag van de US Open werden de halve finales bij de mannen afgewerkt. Rafael Nadal (ATP-1) en Kevin Anderson (ATP-32) strijden zondag om de oppergaai. Bij de Belgen kon Joachim Gérard (ITF-7) net niet stunten.

De Belgen

Met Gérard kwam er afgelopen nacht maar één Belg in actie in New York. Onze landgenoot stond voor de loodzware opgave om Gordon Reid (ITF-2) naar huis te sturen. Gérard startte prima en won de eerste set na een tiebreak, maar daarna nam de Brit over. Reid stelde orde op zaken en triomfeerde na twee uur en vijftien minuten, 7-6 (5) 4-6 1-6.

Matches of the day

Alle ogen waren uiteraard gericht op de halve finales bij de mannen met als voorsmaakje het duel tussen Kevin Anderson (ATP-32) en Pablo Carreño Busta (ATP-19). De 26-jarige Spanjaard, die maandag al zeker de top tien binnenduikt, verloor als enige in New York nog geen enkele set en begon ook nu het best aan de partij. Carreño Busta speelde quasi de perfecte eerste set – met slechts één onnodige fout tegenover veertien voor Anderson – en kroop meteen op voorsprong. De Zuid-Afrikaan was echter niet van slag en nam daarna resoluut het commando over. Hij ging nog wat agressiever spelen en wist zijn foutenlast te beperken. Mede dankzij tweeëntwintig aces klokte Anderson uiteindelijk af op achtenvijftig winners en trok hij na vier sets het laken naar zich toe, 4-6 7-5 6-3 6-4. Hij is de eerste Zuid-Afrikaan in het Open Era die de finale haalt op de US Open.

Daarna kreeg het publiek in het Arthur Ashe Stadium een heerlijke affiche voorgeschoteld. Rafael Nadal (ATP-1) keek Juan Martin del Potro (ATP-28) in de ogen. Al stelde het duel tussen beide tenoren uiteindelijk ietwat teleur. Del Potro maakte te veel onnodige fouten (liefst veertig stuks tegenover drieëntwintig winners) en Nadal was simpelweg te goed (vijfenveertig winners tegenover twintig ongedwongen fouten). In de eerste set kon Del Potro zijn wil nog opleggen en had hij even uitzicht op een stunt (4-6 setwinst), maar daarna draaide de motor van Nadal op volle toeren en maakte hij brandhout van de Argentijn, 4-6 6-0 6-3 6-2. Het matchpunt (zie video hieronder) was tekenend voor de partij en de dominantie van de Spanjaard.

Moment van de dag

De mannenfinale wordt er uiteindelijk één tussen twee ‘oudjes’. Zowel Nadal als Anderson werden eenendertig jaar geleden gebeuren en draaien al geruime tijd mee op het circuit. De US Open snorde onderstaand grappig beeld op: een foto vanop de Nike Tennis Junior Masters in Stuttgart in 1998, intussen bijna twintig jaar geleden.

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Steven Gijbels

Steven Gijbels

Meer nieuws