Home » Grand Slam » US Open » #USOpen preview dag 9: Tickets voor halve finales staan op het spel, Bergs enige Belg in actie

#USOpen preview dag 9: Tickets voor halve finales staan op het spel, Bergs enige Belg in actie

#USOpen preview dag 9: Tickets voor halve finales staan op het spel, Bergs enige Belg in actie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Op dag negen van de US Open wordt er voor de eerste plekjes in de halve finales getennist. Bij de Belgen is het aan Zizou Bergs om de Belgische kleuren te verdedigen.

De Belgen

Na de uitschakeling van David Goffin (ATP-14) en Steve Darcis (ATP D-877) op maandag, blijven er nog slechts twee Belgen over in New York: Zizou Bergs (ITF-28) in het dubbelspel bij de junioren en Joachim Gérard (ITF-7) in het rolstoeltoernooi. Gérard moet nog wachten tot donderdag voordat hij voor het eerst in actie komt, maar Bergs kan op dinsdag wel voor een Belgisch kleurtje zorgen op het Amerikaanse hardcourt. In de tweede ronde van het dubbelspel komt hij namelijk aan de zijde van Fransman Dan Added (ITF-40) in actie tegen de vierde reekshoofden, het Amerikaanse paar Oliver Crawford (ITF-15) en Patrick Kypson (ITF-20). Geen makkelijke klus dus, maar net als Bergs en Added hadden ook Crawford en Kypson een lastige supertiebreak nodig om zich voor de tweede ronde te plaatsen.

Matches of the day

Alle ogen zijn op dag negen op het Arthur Ashe Stadium gefixeerd. Daar staan namelijk vier kwartfinales – twee bij de vrouwen en twee bij de mannen – geprogrammeerd.

Als eerste moeten Pablo Carreno Busta (ATP-19) en Diego Schwartzman (ATP-33) aan de bak. Wie op voorhand op deze kwartfinale had getipt, had onwaarschijnlijk een hoop geld verdiend. Feit blijft dat beide spelers zich redelijk makkelijk naar de kwartfinale hebben geslagen. Carreno Busta verloor daarbij nog geen set, Schwartzman moest daarentegen twee keer één setje inleveren. Deze kwartfinale zal beide spelers hoe dan ook geen windeieren leggen op de ranglijsten. Sowieso stijgen ze volgende week minstens zes plaatsen, en een plaatsje in de halve eindstreid zou voor Carreno Busta meteen een plek in de top 10 betekenen, terwijl Schwartzman in dat geval tegen de top 20 zou komen aanschurken. Het wordt hun eerste onderlinge duel, en dus lijkt vooral hun mentale sterkte onder zenuwslopende condities de doorslag te gaan geven.
Voorspelling: Schwartzman toonde al enkele keren dat hij een echte vechter is. Vandaar: Schwartzman in vijf.

Diego Schwartzman - © Vincent Van Doornick (Imagellan)
Diego Schwartzman – © Vincent Van Doornick (Imagellan)

Na Schwartzman en Carreno Busta is het de beurt aan Sloane Stephens (WTA-83) en zestiende reekshoofd Anastasija Sevastova (WTA-17). Sevastova verraste in de vierde ronde door te doen wat Simone Halep (WTA-2) niet kon: Maria Sharapova (WTA-146) naar huis sturen. Maar ook Stephens liet al van zich horen door onder andere Cibulkova (WTA-10) en Goerges (WTA-33) uit te schakelen. Beide speelsters speelden nog nooit eerder tegen elkaar, maar feit blijft dat Stephens toch wat meer ervaring heeft op dit niveau en daardoor als favoriete aan de start komt.
Voorspelling: Stephens teert op haar ervaring en pakt het halve finale-ticket in drie sets.

Sloane Stephens - © Christopher Levy (www.flickr.com)
Sloane Stephens – © Christopher Levy (www.flickr.com)

De tweede kwartfinale bij de vrouwen gaat tussen ervaren rotten Venus Williams (WTA-9) en Petra Kvitova (WTA-14), meteen ook de enige twee grandslamkampioenen die op dag negen in actie komen. Kvitova toonde dat ze het tennis nog niet verleerd is na haar griezelige handblessure, terwijl de oudste van de Williamszusjes opnieuw bewijst dat op tennis geen leeftijd hoeft te staan. Door haar sterke prestaties klom Williams zelfs op tot een gevaarlijke outsider voor de titel in New York. Toch is het Kvitova die met het mentale voordeel kan starten, met vier van de zes vorige duels op haar naam. Het belooft in elk geval een spannende strijd te worden, want de vorige duels gingen allemaal tot het gaatje (behalve een walkover in hun laatste duel dat dateert van 2014).
Voorspelling: het thuispubliek stuwt Venus Williams naar de overwinning, uiteraard in drie sets.

Venus Williams - © Jimmie48 Tennis Photography
Venus Williams – © Jimmie48 Tennis Photography

Tot slot komen ook Sam Querrey (ATP-21) en Kevin Anderson (ATP-32) nog de baan op. Ook deze kwartfinale kan je moeilijk verwacht noemen. Beide spelers verkeren echter in uitstekende doen, want ze verloren elk nog maar één set op hun pad naar de laatste acht. Querrey wordt in de Amerikaanse pers al lustig afgeschilderd als de concurrent van Federer (ATP-3) en Nadal (ATP-1) voor de titel, al heeft hij daarvoor natuurlijk nog wel een eindje te gaan. Anderson en Querrey, generatiegenoten, draaien al verschillende jaren mee en kwamen elkaar dan ook al meermaals tegen. In veertien ontmoetingen wist Querrey er acht te winnen (waaronder onlangs nog op Wimbledon na vijf zware sets), maar het is Anderson die in twee korte sets te sterk was in Montréal, een voorbereidingstoernooi van de US Open.
Voorspelling: de kans bestaat dat ook deze match naar vijf sets gaat, maar Anderson bewees onlangs dat hij op hardcourt net wat beter uit de voeten kan dan Querrey. Daarom: Anderson in vier.

[alert type=”info” title=”Programma dag 9″]

De Belgen

R2: [4] Oliver Crawford (USA) & Patrick Kypson (USA) vs. Dan Added (FRA) & Zizou Bergs
Court 13, vijfde partij vanaf 17.00 uur Belgische tijd (11.00 uur Amerikaanse tijd), na vier juniorenmatchen.

Matches of the day

QF: [12] Pablo Carreno Busta (ESP) vs. [29] Diego Schwartzman (ARG)
Arthur Ashe Stadium, 18.00 uur Belgische tijd (12.00 uur Amerikaanse tijd).

QF: Sloane Stephens (USA) vs. [16] Anastasija Sevastova (LAT)
Arthur Ashe Stadium, tweede partij vanaf 18.00 uur Belgische tijd (12.00 uur Amerikaanse tijd), na een mannenmatch.

QF: [9] Venus Williams (USA) vs. [13] Petra Kvitova (CZE)
Arthur Ashe Stadium, 1.00 uur Belgische tijd (19.00 uur Amerikaanse tijd).

QF: [17] Sam Querrey (USA) vs. [28] Kevin Anderson (RSA)
Arthur Ashe Stadium, tweede partij vanaf 1.00 uur Belgische tijd (19.00 uur Amerikaanse tijd), na een vrouwenmatch.

[/alert]

Deel dit artikel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws