Home » Grand Slam » US Open » #USOpen18: Round-up dag 13: Williams gaat door het lint, Osaka houdt hoofd koel en wint

#USOpen18: Round-up dag 13: Williams gaat door het lint, Osaka houdt hoofd koel en wint

#USOpen18: Round-up dag 13: Williams gaat door het lint, Osaka houdt hoofd koel en wint

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De laatste zaterdag van de US Open streden gewoontegetrouw de dames om de knikkers. In een ietwat onverwachte finale nam favoriete Serena Williams (WTA-26) het op tegen aanstormend talent Naomi Osaka (WTA-19). De twee leverden echter niet enkel een fysieke strijd op het veld.

Match of the day

Williams in de finale van een Grand Slam, what’s new. Dat ze recht in de ogen van de 20-jarige Osaka keek, was wel een verrassing. De jonge Japanse geraakte voordien nooit verder dan de vierde ronde op een grandslamtoernooi. Afgelopen twee weken verloor ze amper één set en zette enkele kleppers gemakkelijk opzij. Williams was op zoek naar haar 24e grandslamtitel, waarmee ze het record van Margaret Court zou evenaren.

Osaka nam een geweldige start en toonde prachtig tennis. Ze moest zeker niet onderdoen voor het powertennis van Williams en schakelde vaak zelfs nog een versnelling hoger. Onder de indruk van de omstandigheden leek ze in geen geval, hoewel ze heel gefocust was, stond de Japanse op een wolk te tennissen. In de eerste set was er dan ook geen houden aan. Met 6-2 zette ze Williams keurig aan de kant.

De Amerikaanse haalde lang haar beste niveau niet en een dubieus incident aan het begin van set twee maakte de situatie er niet beter op. Bij 40-15 in het eerste game kreeg Williams een waarschuwing van Carlos Ramos, de stoelscheidsrechter. Zijns inziens zou trainer Patrick Mouratouglou gebaren hebben gemaakt en Williams zo gecoacht hebben.

Dit was bovendien niet het enige voorval waarmee Williams zich Ramos op de hals haalde. Na een dubbele fout waarmee ze Osaka een break cadeau gaf, sloeg ze haar racket stuk. Wederom kreeg ze een waarschuwing van de scheidsrechter. Dit keer liet de Amerikaanse het er niet bij en ging ze verhaal halen. Ze hield voet bij stuk dat ze niet vals speelde en dat hij op die manier haar persoonlijk aanviel. “Ik heb een dochtertje, ze is nu één jaar en ik leer haar niet vals te spelen”, werd Williams heel emotioneel.

Verder noemde ze Ramos een dief omdat hij na een tweede waarschuwing een punt aan Osaka gaf. Williams bleef de discussie aangaan, tot toernooischeidsrechter Brian Earley erbij geroepen werd. Een derde waarschuwing, voor verbale agressie ditmaal,  en spelverlies was het noodlottige resultaat. Ook het publiek leek Williams’ tirade niet te smaken, hoewel ze zich achter hun kampioene schaarden, kon het boe-geroep niet overstemd worden.

De Amerikaanse kon de kloof dichten tot 5-4 maar een tweede matchbal was genoeg voor Osaka. Ondanks de gebeurtenissen op en naast het terrein wist de jonge Japanse haar hoofd erbij te houden en sloeg ze genadeloos toe. Een onwaarschijnlijke ace deed haar in de geschiedenisboeken belanden.

Hoewel de match ontsierd werd door het controversiële voorval, mag dit geenszins afbreuk doen aan de sportieve prestaties van Osaka. In amper 81 minuten zette ze een 23-voudig grandslamwinnares opzij. Ze ging maar liefst vier maal door de opslag van Williams en bleef doorhameren van op de baseline.

Na de match toonde Osaka zich een grote kampioen: “Ik wist niet eens goed wat er op het veld aan het gebeuren was. Ik ga me Serena altijd herinneren zoals ik haar graag zag en zie. Ze was heel vriendelijk tegen mij. Voor mij is er niks veranderd.”

Osaka wordt zo de vijfde first time champion in de laatste acht Grand Slams, iets wat voor het eerst in tachtig jaar voorkomt. Williams blijft steken op 23 titels.

Chloë Lyssens Danneboom

Chloë Lyssens Danneboom

Meer nieuws