Home » Geen categorie » Wickmayer houdt Barthel af en bereikt finale

Wickmayer houdt Barthel af en bereikt finale

Wickmayer houdt Barthel af en bereikt finale

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Yanina Wickmayer, die gisteren nog Kirsten Flipkens uitschakelde, heeft zich deze nacht geplaatst voor de finale van de ASB Classic, het WTA-toernooi van Auckland (international, $ 235 000). Na een spannende strijd versloeg ze de Duitse Mona Barthel in drie sets. In de finale neemt Wickmayer het op tegen Agnieszka Radwanska.

Yanina Wickmayer (WTA-23) was voor haar wedstrijd op haar hoede: “Ze is verschrikkelijk goed aan het spelen, dus ik zal klaar moeten zijn, klaar moeten staan met grote slagen.” De afranseling die ze bijna een jaar geleden in de finale van het WTA-toernooi van Hobart kreeg van Mona Barthel (WTA-39) (het werd 1-6 2-6) zal ook wel in haar achterhoofd gespeeld hebben. En hoewel ze even later in Parijs al revanche wist te pakken, keek ze toch uit voor het Duitse geweld.

Yanina Wickmayer, derde reekshoofd in Auckland, begon dan ook agressief aan de partij. Ook bij de return nam de Belgische risico’s, en dat loonde. Wickmayer kreeg vier breakpunten en verzilverde er daar twee van. Ze moest Barthel, het achtste reekshoofd, nog wel een break laten terugpakken, maar de eerste set was binnen: 6-4.

Een heel ander beeld was het in de tweede set. Mona Barthel verhoogde gevoelig haar niveau en begon Wickmayer steeds meer pijn te doen met haar opslag. Geen enkel breakpunt kon de Belgische afdwingen, terwijl ze er zelf vier tegen kreeg. Barthel twijfelde niet en greep drie van haar kansen om de set met 1-6 te winnen.

Wickmayer was een beetje van haar melk, en nam een sanitaire break om alles op een rijtje te zetten. En dat hielp, zo bleek. Wicky beende Barthel terug bij en werd terug de betere speelster. Met drie op vier eerste opslagen die binnen belande, zorgde ze er voor dat ze zelf niet meer in de problemen kwam in die opslagspelletjes. Haar Duitse tegenstandster zag echter de kwaliteit van haar opslag afnemen, en zag Wickmayer tot drie keer toe op één punt van de break komen. In extremis kon Barthel die break nog afwenden, en een tiebreak moest dan maar de beslissing brengen.

En hoewel er veel credit voor deze overwinning naar Wickmayer zelf moet gaan, groef Barthel in die tiebreak wel haar eigen graf. Maar liefst twee dubbele fouten in het begin van die tiebreak brachten Wickmayer op een 4-1 voorsprong, een voorsprong die ze niet meer af zou geven. Wicky gaf namelijk nog wat extra gas en kon even later met 7-3 juichen.

Na de wedstrijd was Wickmayer vooral opgelucht: “Het was heel moeilijk vandaag. De wedstrijd kantelde heel de tijd. Ik startte goed, maar ze was in de tweede set heel agressief, en dan vooral op mijn opslag. Daarna focuste ik me op het spelen van mijn beste tennis. Ik had geluk dat de derde set uiteindelijk toch voor mij was.”

En zo staat Yanina Wickmayer voor de derde keer in de finale van het WTA-toernooi van Auckland (in 2010 won ze en in 2011 verloor ze die finale). Deze keer komt ze in die finale in actie tegen de Poolse Agnieszka Radwanska, de nummer vier van de wereld. Tennisplaza blikt in elk geval al uitgebreid vooruit op die wedstrijd.

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws