Home » Grand Slam » Australian Open » Preview: finale ASB Classic met Wickmayer

Preview: finale ASB Classic met Wickmayer

Preview: finale ASB Classic met Wickmayer

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Yanina Wickmayer heeft zich vandaag geplaatst voor de finale van de ASB Classic door de Duitse Mona Barthel uit te schakelen. Zo werd ze de eerste finaliste van een WTA-toernooi in 2013. In die finale speelt ze tegen de Poolse Agnieszka Radwanska. Tennisplaza België keek alvast even vooruit en wikt en weegt de kansen van de Belgische.

Dat Auckland een van de favoriete plaatsten van Yanina Wickmayer (WTA-23) is, behoeft natuurlijk geen uitleg. Haar laatste toernooiwinst was hier in 2010 en een jaar later speelde ze opnieuw de finale. Begin deze week vertelde ze in een interview dan ook dat ze er wel aan gedacht had om haar seizoen eens ergens anders te starten, maar dat ze te veel van het toernooi van Auckland houdt om te veranderen: “Ik heb heel wat goede herinneringen hier en er zijn zo veel lieve mensen. Het begint een beetje te voelen als een thuis.”

Agnieszka Radwanska - © Mbevis (www.Flickr.com)
Agnieszka Radwanska – © Mbevis (www.Flickr.com)

En op plaatsen waar je graag bent, kan je natuurlijk altijd een beetje meer. Het begon deze week nog een beetje stroef tegen Magdalene Rybarikova (WTA-62), maar alles liep al veel vlotter tegen Romina Oprandi (WTA-61) en Kirsten Flipkens (WTA-53). Vandaag kwam daar ook nog de scalp van Mona Barthel (WTA-39) – toch ook zeker niet de minste – bij, en dat onder moeilijke omstandigheden. Om de missie voor de titel af te ronden, zal morgen ook nog Agnieszka Radwanska (WTA-4) voor de bijl moeten.

Radwanska – vrij in de eerste ronde – had geen enkele moeite om de halve finales te bereiken. Alles samen verloor ze tegen Greta Arn (WTA-114), Simona Halep (WTA-47) en Elena Vesnina (WTA-68) slechts 14 games. Dat werd vandaag bijna verdubbeld na haar nipte 7-6 (4), 7-6 (3)-overwinning tegen de Amerikaanse Jamie Hampton (WTA-70). Knappe prestaties, maar dat mag ook wel voor de nummer vier van de wereld natuurlijk. Hoe het ook zij, Yanina Wickmayer zal voor de oudste van de zusjes Radwanska een eerste echte test voor haar niveau in 2013 zijn.

Mocht morgen een afspiegeling worden van wat er in het verleden al tussen beide dames is gebeurd, dan kunnen we niet voorspellen wie gaat winnen. In hun twee duels was het Wickmayer die het duel op hardcourt won (2010, Fed Cup: 1-6 7-6 (6) & 7-5), terwijl Radwanska wel hun recentste duel won, maar dat was dan weer op gravel (2011, Roland Garros, 4-6 & 4-6). Veel zal natuurlijk ook afhangen van de omstandigheden. De wind, waar de speelsters de vorige dagen toch al enkele keren last van gehad hebben, zou normaal minder invloed mogen hebben op Wickmayers spel (die krachtiger tennis speelt dan Radwanska) dan op dat van Radwanska, maar dat kan natuurlijk zowel een voor- (makkelijker om je ballen te plaatsen) als een nadeel (het is moeilijk om de ballen van je tegenstander in te schatten) zijn. En wanneer Radwanska nog eens hetzelfde overkomt als enkele jaren geleden, dan wordt het al helemaal moeilijk voorspellen.

Anderzijds hebben ze natuurlijk beide de wapens in huis om het hun tegenstanders moeilijk te maken. Als Wickmayer aan het stuur zit, kan ze Radwanska makkelijk aan het lopen krijgen. Daar houdt Radwanska op zich niet zo van, maar zij heeft op haar beurt weer een heel gevarieerd spel. En laat dat nu weer iets zijn waar Wicky – die graag ritme opbouwt – niet zo voor te vinden is. De toeschouwers kunnen dan ook een spannende match verwachten.

De spelers zelf hebben natuurlijk ook al een beeld van wat ze te wachten staat. Zo liet Yanina Wickmayer zich het volgende ontvallen: “[Radwanska] geeft geen gratis punten, je moet werken voor elke bal. Het zal dus moeilijk worden om een balans te vinden tussen agressief zijn en niet te veel fouten maken. We zullen zien, ik heb niks te verliezen.” Radwanska is dan weer vooral bang voor de opslag van de Belgische: “Yanina is een sterke speelster die heel goed serveert.”

Hoe het precies zal uitdraaien, kan je hier morgen lezen, maar als afsluiter toch nog even dit: als Radwanska de trofee in de lucht wil steken dan kan ze maar beter niet de kansen aan Wickmayer geven die ze vandaag aan Hampton gaf. Hampton kreeg in de eerste set namelijk een setpunt, maar verkwanselde dat met een dubbele fout, en won bij een 0-4-achterstand in de tweede set 14 van de 15 punten om terug op voorsprong te komen: 5-4. Doet Radwanska morgen hetzelfde bij Wickmayer, dan is de kans groot dat België morgen al een eerste toernooiwinnares van 2013 heeft. Wickmayer houdt trouwens sowieso al een plaats in de top-20 over aan dit toernooi. Wint ze, dan wordt het plaats 19, anders plaats 20. En dat betekent ook meteen dat ze pas in de achtste finales van de Australian Open iemand uit de top-8 zal kunnen tegenkomen.

Denkt u dat Yanina Wickmayer morgen een nieuwe titel op haar palmares kan schrijven? Of zou u eerder uw geld op Agnieszka Radwanska zetten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten!

Yanina Wickmayer vs. Agnieszka Radwanska, finale ASB Classic, zaterdag 5 januari 2012 om 2.00 uur Belgische tijd (14.00 uur plaatselijke tijd).

Rob van Roy

Rob van Roy

Meer nieuws