Home » Grand Slam » Wimbledon » #Wimbledon18: Round-up dag 9: Laatste Belgen sneuvelen, Federer lijdt nederlaag

#Wimbledon18: Round-up dag 9: Laatste Belgen sneuvelen, Federer lijdt nederlaag

Op de negende dag op Wimbledon stonden de kwartfinales bij de mannen op het programma. Tennisfans werden op hun wenken bediend want het waren partijen om vingers en duimen bij af te likken.

De Belgen

Met Kirsten Flipkens (WTA D-44) verdwijnt de laatste Belgische bij de profs uit het toernooi. Ze vormde met de Nederlander Robin Haase (ATP D-46) een duo. De Belgisch-Nederlandse tandem was echter niet opgewassen tegen tegen de tiende reekshoofden.

Bij de junioren viel het doek voor Arnaud Bovy (ITF-33) in het enkel- en in het dubbelspel. De 17-jarige Belg, die zijn debuut maakte op Wimbledon, kon in de derde ronde geen kansen creëren en ging in twee sets onderuit. In de eerste ronde van het dubbelspel was het nipter maar ook daar moest hij het onderspit delven.

Buiten de officiële competitie kwamen nog twee Belgen in actie. Xavier Malisse speelde samen met Colin Fleming in het invitation doubles tegen Greg Rusedski en Fabrice Santoro. De Belgisch-Britse combinatie won de partij met 6-4 en 7-5. Ook Kim Clijsters speelde een dubbelpartij. Zij is gekoppeld aan de Australische Renea Stubbs en speelde tegen haar oud-dubbelpartner Ai Sugiyama en Na Li. Clijsters en Stubbs haalde de zege binnen met 6-1 en 6-4.

Matches of the day

Dé verrassing van de dag komt op conto van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson (ATP-8). Hij versloeg voor het eerst in zijn carrière de titelverdediger en absolute graskampioen Roger Federer (ATP-2). De Zwitser, die in de vier voorgaande ontmoetingen geen enkele set moest prijsgeven, leek op een solide overwinning af te stevenen. Anderson stond twee sets tegen nul achter en keek tegen een wedstrijdpunt aan. Hij overleefde dat wedstrijdpunt en sleepte de set nog uit de brand. Even later bracht hij de wedstrijd weer in evenwicht en in een erg spannende vijfde set won hij een van de grootste partijen uit zijn carrière.

Tegenstander van Anderson wordt de Amerikaan John Isner (ATP-10). Hij won het duel van de opslagkanonnen tegen de Canadees Milos Raonic (ATP-32). Isner kreeg slechts één breakpunt tegen en poetste die meteen van het scorebord weg. Zelf kon hij twee keer door de opslag van zijn tegenstander gaan. Na 2 uur en 41 minuten kon Isner de zege vieren na 6-7 (5), 7-6 (9), 6-4 en 6-3 winst. Het is de eerste keer dat Isner de halve finale haalt op een grandslamtoernooi.

Novak Djokovic (ATP-21) staat voor het eerst in anderhalf jaar nog eens in de halve eindstrijd van een Grand Slam. Hij ging, na een dispuut in de tweede set, relatief eenvoudig voorbij Kei Nishikori (ATP-28). De Serviër was in de tweede set in een hevige discussie verwikkeld met de scheidsrechter nadat deze de tennisser een waarschuwing gaf omdat hij met zijn racket sloeg.

De laatste kwartfinale van de dag werd uitgevochten tussen Rafael Nadal (ATP-1) en Juan Martin del Potro (ATP-4). Beide heren maakten er een erg spannende partij van met wisselende kansen. Zowel del Potro als Nadal lieten flitsen zien van hun klasse en de twee waren erg aan elkaar gewaagd. Het was een kwalitatief hoogstaande wedstrijd met veel winners langs beide kanten van het net. Na een marathonpartij van 4 uur en 47 minuten haalde Nadal de zege binnen met 7-5, 6-7 (7), 4-6, 6-4 en 6-4. Hij neem het in de halve finale op tegen zijn grote rivaal Djokovic.