Home » WTA » Terug van weggeweest: WTA organiseert opnieuw toernooien in China

Terug van weggeweest: WTA organiseert opnieuw toernooien in China

Terug van weggeweest: WTA organiseert opnieuw toernooien in China

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Sinds de mysterieuze verdwijning van Peng Shuai in 2021 had de WTA alle toernooien in China opgeschort bij wijze van boycot. Maar daar komt nu een einde aan. Dit najaar zullen speelsters weer kunnen deelnemen aan toernooien in China.

Beschuldigingen van seksueel misbruik

In november 2021 uitte de voormalige nummer 14 van de wereld Peng Shuai op sociale media beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van een Chinese toppoliticus. De posts werden snel verwijderd en Shaui leek van de aardbodem verdwenen te zijn. Als reactie daarop besloot de WTA om alle toernooien in China en Hong Kong voor onbepaalde duur on hold te zetten.

De topman van de WTA, Steve Simon, was duidelijk: “Met de volledige steun van het directiecomité van de WTA kondig ik de onmiddellijke schorsing aan van alle WTA-toernooien in China en Hong Kong. Ik wil niet vragen aan onze atleten om competitie te spelen in een land waar Peng Shuai geen toestemming krijgt om vrij te communiceren en onder druk is gezet om haar beschuldiging over seksueel misbruik in te trekken.”

(lees verder onder de tweets)

“Goed nieuws”

De mogelijkheid om weer in China te kunnen spelen, wordt door verschillende speelsters toegejuicht. Qinwen Zheng (WTA-25), landgenote van Shuai, vindt het positief: “Er zijn de laatste jaren niet veel toernooien geweest en het is dus goed dat we er nu weer een extra optie bij krijgen”. Caroline Garcia (WTA-5) deelt deze mening en vindt de opheffing “een goede beslissing”. Op toernooien zoals Wuhan of Beijing konden speelsters namelijk veel ranking punten sprokkelen. Ook financieel gezien waren de toernooien daar een goede zaak voor de WTA.

(lees verder onder de tweets)

Gemengde gevoelens

Volgens de WTA is de boycot ‘een gemengd succes’. “We hebben niet alles bereikt wat we wilden bereiken. Maar we hebben contact gehad met mensen die dicht bij Peng staan en we hebben de zekerheid gekregen dat ze veilig in Peking woont met haar familie”, staat in hun verklaring. Hoewel de veiligheid van de ex-nummer 1 in het dubbelspel gegarandeerd is, is de WTA er niet in geslaagd om een persoonlijke ontmoeting te kunnen regelen met Shuai. Maar de WTA zegt te blijven investeren in de veiligheid van Peng Shaui en alle andere vrouwen.

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws