Home » Geen categorie » Zijn lijnrechters voortaan overbodig?

Zijn lijnrechters voortaan overbodig?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De technologie staat niet stil, ook niet bij het tennis. Op de ATP Next Gen Finals zal er geëxperimenteerd worden met Hawk-Eye Live die de rol van de lijnrechters zal overnemen. 

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

In de voorbije maanden rapporteerden we al over verschillende proefopstellingen die bij de ATP Next Gen Finals zullen worden uitgetest. Vandaag kondigde de organisatie aan dat ze de lijnrechters zullen vervangen door een automatisch systeem dat gebaseerd is op het Hawk-Eye systeem. Hawk-Eye wordt al gebruikt op grote toernooien waar het een hulp biedt bij betwiste calls, de zogenaamde challenges. Dat maakt dat op de ATP Next Gen Finals de stoelscheidsrechter de enige official is die zich op het veld zal bevinden.

Hawk-Eye Live zal alle lijnen in de gaten houden. Wanneer dit systeem een bal detecteert die uit is, zal er een “OUT”-call komen. Dit maakt dat het challenge-systeem niet zal worden toegepast. Bij erg nipte ballen, zal er een visualisatie komen op de schermen in het stadium. Voetfouten worden beoordeeld door een persoon die op een scherm kan meevolgen.

“Dit kan een grondbrekende revolutie betekenen voor de manier waarop we onze sport regelen”, zegt de Gayle David Bradshaw, de Vice-President van ‘Rules and Competition’ van de ATP.

“Onze atleten werken ontzettend hard en ze verdienen de beste en meest correcte beoordelingen die we kunnen bieden. De technologie staat op punt en we voelen ons zelfzeker om dit uit te testen op een echt toernooi.”

 

koen

koen

MEER NIEUWS

Elise Mertens en Su-Wei Hsieh - © Jimmie48 Tennis Photography

Nieuwe dubbelpartner voor Mertens

Elise Mertens (WTA D-4) en Su-Wei Hsieh (WTA D-1) zullen in 2022 niet meer samen dubbelen. Mertens zal volgend seizoen samen spelen met de Russische speelster Veronika Kudermetova (WTA D-14)

LEES MEER