Home » Grand Slam » Australian Open » Alle toppers spelen de Australian Open, Federer grote afwezige

Alle toppers spelen de Australian Open, Federer grote afwezige

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Ondanks de alternatieve datum (8 t.e.m. 21 februari) omwille van de coronapandemie staat zowel bij de mannen als bij de vrouwen de volledige top 50, buiten Roger Federer (ATP-5) gerekend, op de deelnemerslijst van de komende Australian Open (Australië, Grand Slam).

TennisDirect campagne interclub maart 2021
TennisDirect campagne interclub maart 2021

Voor al wie tennis liefheeft, is het goed nieuws dat de absolute wereldtop op de deelnemerslijst staat van de eerste Grand Slam van het jaar. Beter nog, is dat dit zowel bij de mannen als bij de vrouwen het geval is. De enige domper op de feestvreugde is de last minute afzegging van twintigvoudig Grand Slam-winnaar Federer.

De Belgen

Er zullen in ieder geval al zeker vier Belgen in februari naar Australië trekken: David Goffin (ATP-15) bij de mannen en Elise Mertens (WTA-20), Alison Van Uytvanck (WTA-64) en Kirsten Flipkens (WTA-86) bij de vrouwen. De andere Belgen kunnen zich mogelijk nog via de kwalificaties op de hoofdtabel knokken.

Kim Clijsters

Een andere grote afwezige is Kim Clijsters (WTA-1030). Rond Clijsters blijft het voorlopig nog steeds muisstil. Nadat ze geen wildcard kreeg voor het toernooi in Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten, WTA 500) lijkt de kans op deelname aan de Australian Open ook klein aangezien zeven van de acht wildcards voor het toernooi al werden uitgedeeld.

Mannen

Djokovic

Het deelnemersveld bij de mannen wordt aangevoerd door titelverdediger Novak Djokovic (ATP-1) die in 2021 op zoek gaat naar zijn achttiende Grand Slam-overwinning, en waar kan dat beter dan in Melbourne voor de Serviër? Djokovic behaalde vorig jaar zijn achtste Australian Open-titel door Dominic Thiem (ATP-3) te verslaan in de finale na een beklijvende vijfsetter en gaat komend seizoen dus op zoek naar nummer negen.

Nadal

Verder staat ook twintigvoudig Grand Slam-kampioen Rafael Nadal (ATP-2) op het deelnemersblad. Hij kan bij winst alleen koploper worden in de Grand Slam-race en daarmee Roger Federer passeren door zijn eenentwintigste Grand Slam-titel binnen te halen.

Federer

Over Roger Federer gesproken, de Zwitser heeft last minute zijn deelname aan de Australian Open 2021 gecanceld, ondanks dat hij wel op de oorspronkelijke deelnemerslijst stond. Het toernooi komt nog te vroeg voor de Swiss Maestro die eerder al aankondigde dat hij nog niet volledig fit is na twee knieoperaties te hebben ondergaan afgelopen jaar.

Murray

De Brit Andy Murray (ATP-122) zal daarentegen wel te zien zijn onder de Australische zon. Hij heeft een wildcard gekregen van de organisatie en is zo verzekerd van een plekje op de hoofdtabel. Australian Open toernooidirecteur Craig Tiley klinkt alvast enthousiast. “We verwelkomen Andy terug in Melbourne met open armen”, klinkt het. “Als vijfvoudig finalist is hij een belangrijk onderdeel geweest van zoveel geweldige wedstrijden en verhalen binnen de recente historie van de Australian Open.”

Voor Murray zal het een speciaal moment zijn om terug aan te treden in Australië. In 2019 leek het nog of hij daar het tennis voorgoed vaarwel had gezegd vanwege zijn aanslepende heupproblemen. Dat was ook Tiley niet vergeten. “Zijn afscheid was een emotioneel moment. Hem terug in actie zien Down Under wordt een uniek moment.”

Overige

Verder is het uitkijken naar de ontwikkeling van US Open-winnaar Dominic Thiem, -ATP Finals-winnaar Daniil Medvedev (ATP-4), Stefanos Tsitsipas (ATP-6), Alexander Zverev (ATP-7) en dé revelatie van 2020 Andrey Rublev (ATP-8). Daarnaast is dus – buiten Federer – de voltallige top 50 aanwezig. Wie zal Djodal stoppen Down Under?

Vrouwen

Het vrouwentoernooi van de Australian Open lijkt een felbevochten editie tegemoet te gaan. Maar liefst de volledige top 50 van de wereld tekent present.

Barty

Alle ogen zullen wederom gericht zijn op het Australische nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty. Komend jaar zal ze wel niet even talrijk worden aangemoedigd als voorgaande jaren door het thuispubliek vanwege de beperkte toeschouwerscapaciteit. Of de druk daardoor zal verminderen om de Grand Slam van haar thuisland te winnen, is nog maar de vraag. Barty’s beste resultaat op de Australian Open tot dusver was haar halve finale van de afgelopen editie waarin ze de duimen moest leggen voor latere winnares Sofia Kenin (WTA-4).

Kenin

De titelverdedigster, Sofia Kenin (WTA-4), is ook in 2021 weer van de partij Down Under. Als ze haar goede vorm van de afgelopen editie van Roland Garros, waarin ze de finale haalde, kan behouden zal ze een kwaaie klant zijn voor de titel.

Elise Mertens

Elise Mertens sloot 2020 af als zegekoningin op de WTA-tour en hoopt deze lijn door te trekken in 2021. Het zou mooi zijn, mocht Mertens haar halve finale op de Aussie Open van in 2018 nog eens kunnen overdoen.

En dan ook nog…

Voor de rest is het zoals altijd bij het vrouwentoernooi uitkijken naar een hele resem namen die onder de noemer titelfavoriet kunnen worden gekleefd. Serena Williams (WTA-11) maakt altijd kans wanneer ze start, maar ook is het uitkijken naar enkele andere namen. Kan Victoria Azarenka (WTA-13) haar sterk seizoenseinde van 2020 verder zetten? Of doet Naomi Osaka (WTA-3) haar stunt van in 2019 nog eens over? Wie weet verrast zelfs het jonge supertalent Cori Gauff (WTA-48) meteen het ganse pak? Een ding is zeker, de 2021-editie van het vrouwentoernooi zal in ieder geval weer vele beklijvende duels bevatten om duimen en vingers bij af te likken.

Sam Milde

Sam Milde

MEER NIEUWS