Home » ATP » ATP-baas Gaudenzi: “Alles bijgelegd met Roland Garros, maar tennis heeft strengere regels nodig”

ATP-baas Gaudenzi: “Alles bijgelegd met Roland Garros, maar tennis heeft strengere regels nodig”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

In een interview met de Italiaanse pers laat ATP-baas Andrea Gaudenzi zijn licht schijnen op de huidige coronasituatie in het tennis.

Volgens Gaudenzi is alles momenteel hypothetisch en bestaat de kans dat er dit jaar niet meer getennist wordt. “We moeten proberen zo veel mogelijk toernooien af te werken in de weken die we tot onze beschikking hebben, dit om onze ranglijst en het prijzengeld veilig te stellen, maar bovenal voor onze fans. Momenteel weet echter niemand wanneer er terug gespeeld kan worden.”

“Ik blijf optimistisch en hoop dat we in de herfst de Tour kunnen hervatten. De ATP kan een jaar zonder haar standaard inkomsten (tv rechten, advertenties en ticketing, n.v.d.r.) overleven, maar geen twee of drie. Qua financiële steun kijken we momenteel vooral naar het Challengercircuit, de ATP 250-toernooien en de spelers die gerangschikt staan tussen de 250e en 500e plaats. Het heeft weinig zin om de top 50 of de Grand Slams te ondersteunen.”

Roland Garros

Gaudenzi, zelf ooit het nummer 18 van de wereld, komt ook terug op de hetze rond Roland Garros na de beslissing van de Franse Tennisfederatie (FFT) om het grandslamtoernooi zonder overleg te verplaatsen naar eind september. “De FFT heeft intussen het belang van dialoog begrepen en ik heb op mijn beurt ook begrip voor hun impulsieve beslissing. Na de toespraak van de Franse president Emmanuel Macron is men in paniek geraakt. Uiteindelijk zitten we allemaal in dezelfde situatie. Sancties zullen er dus niet komen.”

“Ik heb met iedereen van de spelersraad van de ATP gesproken en ook met Novak Djokovic (ATP-1), Rafael Nadal (ATP-2) en Roger Federer (ATP-4). Zij delen mijn mening en vinden dat de filosofie moet zijn om de meest prestigieuze evenementen te laten doorgaan. Zelfs al is het nu puur hypothetisch, het heeft wel degelijk zin om Roland Garros naar september te verplaatsen.”

Roland Garros Eiffeltoren - © SheraleeS (iStock)
Roland Garros Eiffeltoren – © SheraleeS (iStock)

Verschillende scenario’s

Wat nu met de rest van het seizoen? Kan er nog geschoven worden met toernooien? “Er liggen verschillende scenario’s op tafel en de kaarten worden dagelijks anders gelegd, maar momenteel werken we aan een plan om na de US Open vier weken op gravel te spelen. Ideaal zou zijn om de Amerikaanse toernooien te organiseren in de zomer, daarna het gravelseizoen en Azië te laten doorgaan, om te eindigen met de ATP Finals. Mocht dat lukken, is tachtig procent van het seizoen gered. Met zeven Masters 1 000 en drie Grand Slams zou men dan niet mogen klagen. Als de US Open wegvalt, wordt de situatie daarentegen opnieuw erg complex. Er kan dan eventueel in november en december gespeeld worden, maar momenteel gaan we daar niet van uit. We willen terug opstarten na Wimbledon.”

Gaudenzi geeft ook mee dat het niet vanzelfsprekend is om zomaar met toernooien te schuiven. “De O2 Arena in Londen is bijvoorbeeld exclusief beschikbaar voor de ATP Finals van 15 tot en met 22 november. Hetzelfde geldt voor andere indoor evenementen zoals de toernooien van Wenen en Bazel. De arena’s waar die toernooien plaatsvinden zijn op andere momenten niet zomaar beschikbaar en toernooien naar andere locaties verhuizen, kost de organisatie vaak een boete.”

The O2 - © Mike_Boyland (iStock)
The O2 – © Mike_Boyland (iStock)

Focus op de fans

“Wat er nu gebeurt, bewijst dat het tennis strengere regels nodig heeft, maar het allerbelangrijkste zijn en blijven de fans. Onze focus moet gericht zijn op de mensen die tickets kopen om naar het tennis te komen kijken.”

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS