Home » BNP Paribas Fortis Diamond Games » Dag 5 op de Diamond Games: Van Uytvanck uitgeschakeld na marathonpartij, Flipkens eveneens onderuit

Dag 5 op de Diamond Games: Van Uytvanck uitgeschakeld na marathonpartij, Flipkens eveneens onderuit

Dag 5 op de Diamond Games: Van Uytvanck uitgeschakeld na marathonpartij, Flipkens eveneens onderuit

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Vandaag stonden de resterende wedstrijden van de eerste ronde in het enkelspel op het programma. Het was vooral uitkijken naar de eerste wedstrijd van Kirsten Flipkens en de avondwedstrijd van Alison Van Uytvanck tegen het derde reekshoofd Andrea Petkovic.

De Belgen

Flipkens (WTA-59) was de eerste Belgische die in actie kwam. Zij nam het op tegen de Roemeense Monica Niculescu (WTA-57). De twee meisjes staan allebei bekend om hun gevaarlijke slices, Flipkens met haar backhand, Niculescu met haar forehand.

Flipkens startte de wedstrijd meteen goed en won vlot haar eerste servicegame. Het ging gelijk op tot 3-3, dan kreeg de Roemeense drie breakpunten. Flipper kon er één wegwerken, maar moest haar opslagspel toch uit handen geven. In het volgende game was het Flipkens die breakpunten kreeg, maar ze slaagde er niet in om deze om te zetten. Bij 5-3 heeft de Roemeense vier setpunten nodig om de eerste set met 6-3 binnen te halen.

Aangemoedigd door de talrijke Belgische supporters kon Flipkens zeven punten op rij winnen en op een 2-0 voorsprong komen. De Roemeense vecht echter terug en wint vervolgens zes spellen op rij om zo de tweede set binnen te halen met 6-2.

De Belgische zei in haar on court-interview dat ze niet gevoel had een slechte wedstrijd gespeeld te hebben, maar Niculescu speelde gewoon erg sterk. “Ik hoopte natuurlijk enkele wedstrijden hier te spelen, maar wil toch iedereen bedanken om te supporteren.”, zei ze nog.

In de avondsessie was het Van Uytvanck (WTA-102) die de strijd aan ging met de Duitse Andrea Petkovic (WTA-12). Negentig plaatsen verschillen de twee meisjes op de wereldranglijst, maar daar was weinig van te merken in dit duel.

Van Uytvanck begon de wedstrijd alvast sterk en wist in het derde game voor de eerste break van de wedstrijd te zorgen. Van 1-2 voor Van Uytvanck ging het zo naar 5-2 voor Petkovic, die op de service van Van Uytvanck ook een setpunt kreeg. Van Uytvanck slaagde erin dit setpunt weg te werken en nog net haar opslaggame binnen te halen. Onze landgenote begon nu iets meer vrijuit te spelen en met meer variatie. Met een snelle break en daaropvolgende servicewinst voor Van Uytvanck stond het opnieuw helemaal gelijk, 5-5. Na opnieuw 2 spannende games waarin beide speelsters de eigen opslag konden behouden, moest uiteindelijk de tiebreak de beslissing brengen in deze set. Ook hierin was er weinig verschil tussen beide speelsters. Na setpunten voor beide was het uiteindelijk Van Uytvanck die bij 8-7 haar tweede setpunt wist te verzilveren: 9-7 winst in de tiebreak na een eerste set van 1 uur en 22 minuten.

Petkovic leek na dit zure verlies van de eerste set vastberaden de situatie om te keren en begon de tweede set duidelijk agressiever, wat onmiddellijk in een break resulteerde en een 2-0 voorsprong. Toch wist onze landgenote het momentum weer te kantelen en won ze 3 games op rij: 2-3. Na een korte medische time-out van Petkovic was het echter opnieuw aan de Duitse om 3 games op rij te winnen, maar ook nu weer kantelde de wedstrijd nogmaals en ging het van 5-3 voor Petkovic naar 5-6 voor de Belgische. Een zwaar bevochten opslagspel van Petkovic volgde en de Duitse leek te gaan begeven. Van Uytvanck kwam maar liefst 8 keer op matchpunt maar telkens had de Duitse een antwoord klaar, waarna ze toch nog een tiebreak wist te forceren. Net als in de tiebreak van de eerste set gaven beide dames elkaar geen duimbreed toe. Van Uytvanck wist een eerste kloofje te slaan bij 5-3, maar met 4 punten op rij was het toch Petkovic die alsnog een derde set kon afdwingen.

Een bittere pil voor Van Uytvanck, wat zich ook deed gevoelen in het begin van de derde set. Vooral in haar eigen opslaggames probeerde ze nu iets te snel het punt af te maken met een paar onnodige fouten tot gevolg waardoor Petkovic in een mum van tijd uitliep naar 4-0. Met een laatste korte opleving kwam Van Uytvanck nog terug tot 4-2 en leek een nieuwe kanteling van de wedstrijd in de maak, maar Petkovic hield stand en maakte er toch 5-2 van. In het volgende spel werkte de Belgische nog 3 matchpunten weg, maar met een passeerslag langs de lijn wist Petkovic de wedstrijd uiteindelijk toch naar zich toe te trekken na een uitputtingsslag van 3 uur en 19 minuten.

Enkelspel

Het eerste duel van de dag ging tussen de Bulgaarse Tsvetana Pironkova (WTA-50) en de Nederlandse Indy De Vroome (WTA-247). De 18-jarige De Vroome kwam uit de kwalificaties en had al drie wedstrijden achter de rug. Ze begon meteen sterk aan de wedstrijd en kreeg bij 5-4 haar eerste setpunt. De 27-jarige Pironkova bleef rustig en kon het setpunt wegwerken. Ze won vier spellen op rij en pakte de eerste set met 7-5. In de tweede set was het de Nederlandse die de eerste break kon forceren bij 2-2 en de set kon binnenhalen met 6-3. Na 2 uur en 33 minuten spelen won de Nederlandse haar eerste wedstrijd op de hoofdtabel van een WTA-toernooi.

Minder goed nieuws was er voor de Spaanse Silvia Soler-Espinosa (WTA-67). Zij moest in het begin van de tweede set de strijd staken tegen de Française Kristina Mladenovic (WTA-74). De 21-jarige Française haalde het met 6-2 en 1-0.

Ex-top 30-speelster Kateryna Bondarenko (WTA-195) uit Oekraïne haalde nog niet haar niveau van in 2009. Zij ging met 6-1 en 6-2 voor de bijl tegen de Slovaakse Dominika Cibulkova (WTA-18).

Ook achtste reekshoofd Karolina Pliskova (WTA-22) is door naar de tweede ronde. Zij versloeg in een spannend duel de 32-jarige Mirjana Lucic-Baroni (WTA-56) uit Kroatië met 6-4 en 7-6 (5).

Net voor de avondwedstrijd van Van Uytvanck en Petkovic was er de bijna drie uur durende partij tussen de Spaanse Carla Suarez-Navarro (WTA-17) en de Italiaanse Camila Giorgi (WTA-31). Een agressief spelende Giorgi kon de eerste set nog met 6-1 binnenhalen, maar nadien kon de Spaanse op haar ervaring terugvallen en haalde het nog met 6-2 en 6-4.

 

Dubbelwedstrijden

Er stonden drie dubbelwedstrijden op het programma. Het eerste reekshoofd, Spaans duo Medina Garrigues/Parra Santonja speelde tegen het Roemeens/Amerikaans duo Bogdan/Melichar. De Spaanse meisjes kregen enkel in de eerste set weerwerk van hun tegenstreefsters en haalden het met 7-5 6-0.

In de tweede dubbelwedstrijd namen vierde reekshoofden Dabrowski uit Canada en Rosolska uit Polen het op tegen de Kroatische Jurak en de Duitse Siegemund. Het Kroatisch/Duits duo waren met twee maal 6-4 te sterk voor het vierde reekshoofd.

Ook het derde reekshoofd werd naar huis gestuurd. Het Tsjechisch duo Krejcikova/Voravoca haalde het in een spannende wedstrijd van derde reekshoofd Jans-Ignatik/Klepac met 6-0 6-7 (4) en 10-8.

 

Foto van de dag

De selfie van Andrea Petkovic na haar felbevochten zege tegen Alison Van Uytvanck. De wedstrijd duurde maar liefst 3 uur en 19 minuten. Petkovic speelde vorig weekend met het Duitse Fed Cup-team ook al twee thrillers in het enkelspel, ze stond toen in totaal 5 uur en 20 minuten op de baan.

 

 

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws