Home » Nieuws » De weg naar Parijs: hoe de deelnemerslijst voor het Olympisch tennistoernooi wordt samengesteld

De weg naar Parijs: hoe de deelnemerslijst voor het Olympisch tennistoernooi wordt samengesteld

De weg naar Parijs: hoe de deelnemerslijst voor het Olympisch tennistoernooi wordt samengesteld

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Afgelopen week bevestigde de ITF de deelnemerslijst voor het Olympisch tennistoernooi in Parijs. In dit artikel leggen we uit aan welke criteria tennissers moeten voldoen om geselecteerd te worden.

Op het tennistoernooi van de Olympische Spelen in Parijs zullen 41 landen vertegenwoordigd zijn, met 184 spelers die deelnemen aan vijf evenementen: heren- en damesenkelspel, heren- en damesdubbelspel en gemengd dubbelspel.

Er is een limiet van vier enkelspelers per geslacht per land. Landen mochten ook tot twee dubbelteams per evenement nomineren, met een maximum van zes spelers per geslacht per land in totaal.

ITF-kwalificatiesysteem

Volgens het ITF-kwalificatiesysteem moeten alle spelers een goede verstandhouding hebben met hun nationale federatie en voldoen aan de deelnamevereisten van de Davis Cup en de Billie Jean King Cup. De nationale federatie van een speler die niet aan deze criteria voldoet, kan bij het ITF Olympisch Comité een vrijstelling aanvragen.

Ook de officiële ATP- en WTA-ranglijsten spelen een rol bij de selectie. De ITF baseerde zich voor de inschrijvingen van deze Spelen op de ranglijsten van 10 juni.

Voor het heren- en damesdubbelspel werden de top vierentwintig teams geselecteerd op basis van de gecombineerde enkel- of dubbelranking, waarbij de top 10 dubbelspelers in aanmerking kwamen voor directe deelname met elke partner die een top 300 ranking heeft. Volgens de quotaregels van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kregen de acht resterende teams voorrang als ze twee enkelspelers telden, gevolgd door teams met één enkelspeler.

De inschrijvingen voor het gemengd dubbelspel met zestien teams worden ter plaatse in Parijs bepaald en geselecteerd uit de spelers die al deelnemen aan het enkel- of dubbelspel, met een maximum van één team per land. De inschrijving sluit op woensdag 24 juli om 11:00 lokale tijd. De ITF zal kort daarna de deelnemerslijst bekendmaken.

ITF-plaatsen

ITF-plaatsen zijn een soort wildcards die worden toegewezen aan succesvolle deelnemers van de Pan-Amerikaanse Spelen, Aziatische Spelen en Afrikaanse Spelen, aan voormalige Olympische gouden medaillewinnaars en gewezen grandslamkampioenen in het enkelspel met het hoogste aantal titels. Voor deze editie kregen o.a. Rafael Nadal (Spanje), Andy Murray (Groot-Brittannië) en Stan Wawrinka (Zwitserland) zo’n ITF-plaats.

Loting Olympisch tennistoernooi op 25 juli

Het Olympisch tennistoernooi zal van zaterdag 27 juli tot en met zondag 4 augustus op gravel worden gespeeld op de site van Roland Garros. De lotingen vinden plaats op donderdag 25 juli om 11u lokale tijd.

Ontdek hier de volledige deelnemerslijst voor het Olympisch tennistoernooi in Parijs.

LEES OOK: Zizou Bergs, Sander Gillé en Joran Vliegen mogen naar de Olympische Spelen, Greet Minnen is reserve

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws