Home » Expert » “Geen enkele tennisser kan een professionele carrière uitbouwen zonder sponsors”, maar Thorben Sannen heeft ambitie én een plan

“Geen enkele tennisser kan een professionele carrière uitbouwen zonder sponsors”, maar Thorben Sannen heeft ambitie én een plan

“Geen enkele tennisser kan een professionele carrière uitbouwen zonder sponsors”, maar Thorben Sannen heeft ambitie én een plan

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De voorbije twee weken kon je op Tennisplaza kennismaken met Thorben Sannen (ITF-1154), de 21-jarige Limburgse tennisbelofte die de voorbije jaren heeft geleerd hoe hij (soms moeilijke) uitdagingen kan ombuigen in motivatie. “Iedereen kan goed tennissen op de Tour, maar succes valt of staat met hoe je omgaat met verliezen”, vertelde hij afgelopen donderdag. Sannen wil het maximale uit zijn carrière halen en doet deze week, in het derde en laatste deel van ons exclusief drieluik, zijn plannen uit de doeken.

Het zonnetje straalt nog steeds in Dubai, ons drankje is halfvol. Nog een halfuurtje heeft de sympathieke Beringenaar, dan wacht een sparringsessie met Lorenzo Sonego (ATP-45). We zijn al even aan het praten en kennen intussen Sannen’s verleden, motivatie en wilskracht, maar hoe kijkt hij naar de toekomst? “Bijzonder positief. Zoals je intussen weet: voor mij zijn er geen limieten”, knipoogt hij. We geloven het graag als we hem op het terrein bezig zien, maar Sannen is niet de eerste jonge tennisser waarmee het aangenaam babbelen is en onze ervaring leert ons dat tennissen… geld kost.

Carrière als journey

“Een tennisser kan geen professionele carrière uitbouwen zonder sponsors, daar ben ik mij van bewust”, antwoordt Sannen. We hadden al vrij snel door dat deze jongen niet alleen weet dat hij het wil maken, maar ook hoe.

“Ik zie mijn carrière als een journey (reis, n.v.d.r.) naar de top. Ik ben heel realistisch en weet dat ik op mijn pad obstakels zal tegenkomen, maar ook veel kansen. Wat mijn reisverhaal uniek maakt, is dat ik zaken ben tegengekomen die andere spelers niet kennen en misschien zelfs nooit zullen ervaren. Mijn blessure, mijn mentale groeicurve, mijn zelfstandigheid in de voorbereiding van toernooien én op de toernooien zelf, mijn avontuur hier in Dubai… noem maar op.”

Guy Penders en co

Mocht je gemist hebben hoe Sannen in Dubai terechtkwam, lees dan even snel deel 1 nog eens door. “Tennis is voor mij zoveel meer dan mijn carrière. Hier in Dubai ben ik niet alleen om te sparren, maar grijp ik ook de kans om te netwerken”, gaat Sannen verder. “Een tijdje geleden heb ik Jeroen Janssens leren kennen, ook een Beringenaar én zakenman. Intussen is Jeroen een vriend geworden en helpt hij mij o.a. met contacten leggen. Dankzij hem heb ik hier in Dubai bijvoorbeeld Guy Penders leren kennen, ook een Limburgse zakenman en bekend van het tv-programma ‘The Sky is the Limit’. Hem heb ik uitgenodigd om samen naar een wedstrijd van Novak Djokovic te kijken. Hij was erg enthousiast en ik voelde dat hij oprecht geïnteresseerd was in tennis.”

(lees verder onder de foto)

Guy Penders en Thorben Sannen - © Thorben Sannen
Guy Penders en Thorben Sannen – © Thorben Sannen

“Zulke contacten zijn niet alleen interessant, maar ook erg waardevol en maken deel uit van de journey. Elke prof heeft sponsors nodig en ik besef ook wel dat niet alle contacten die ik maak meteen geld op tafel zullen leggen, maar er moet maar één iemand tussenzitten die mij wil helpen en de bal aan het rollen brengt.”

Wat als?

Sannen werkt hard om zijn droom te doen uitkomen. De tegenslagen die zijn pad de voorbije jaren al kruisten, motiveren hem vandaag om alles te geven. Maar wat als… het niet lukt?

“Natuurlijk weet ik dat niet iedereen altijd zijn dromen kan waarmaken, om welke reden dan ook. Daarom zie ik mijn carrière ook breder dan enkel tennissen en wedstrijden spelen. Er zijn de connecties in de zakenwereld die ik op termijn verder wil verkennen en uitbouwen, maar er is ook altijd een mogelijkheid om als professioneel trainer aan de slag te gaan. Tenslotte ben ik ook van plan mijn opleiding fysiotherapie af te maken. Mijn studies zijn al van pas gekomen bij mijn eigen blessure en bieden ook een meerwaarde in een mogelijke trainerscarrière. Ook van mijn kinesist Koen Cornelis van Care 4 Sport leer ik continu bij.”

“Momenteel denk ik alleen aan beter worden en het potentieel dat voor mij ligt. Een ultiem doel heb ik niet, maar mocht ik ooit op de European Open in Antwerpen (ATP 250) of het ATP-toernooi van Dubai (ATP 500) kunnen spelen (Sannen trad zowel in Dubai als in Antwerpen al aan als sparringpartner, n.v.d.r.), zou dat mijn stoutste dromen al overtreffen.”

Thorben Sannen op Tennisplaza

Om met zijn verhaal en journey de tenniswereld te veroveren, wil Sannen niet alleen netwerken op fysieke evenementen, maar ook op sociale netwerken online. “Ik ben heel actief op TikTok en Instagram en wil echt veel interessante foto’s en filmpjes delen met mijn volgers, want marketing is belangrijk, ook voor atleten”, weet Sannen.

Omdat de jonge tennisbelofte ons al van in het begin van onze babbel had overtuigd en Tennisplaza, een honderd procent online nieuwsmedium, zich maar wat graag inzet om tennis(sers) in België te promoten, kan een nauwere samenwerking niet uitblijven.

De komende dagen en weken maken we de plannen die we met Thorben aan het smeden zijn finaal. Hou onze website en sociale media in de gaten, want dit… wordt vervolgd.

Thorben Sannen – Integraal

Deel 1: Thorben Sannen – 2 jaar geblesseerd, nu klaar om de tenniswereld te veroveren: “Er zijn geen limieten”
Deel 2: Thorben Sannen over dé mentale uitdaging voor een succesvolle carrière: “Tennissers verliezen meer wedstrijden dan dat ze er winnen”

Je kan Thorben volgen op Instagram en TikTok.

Christophe Moons van Tennisplaza ontmoette en interviewde Thorben Sannen in Dubai. Hieronder een kleine impressie:

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

Meer nieuws