Home » Geen categorie » Goffin ontmoet Dimitrov op ATP Finals, zo verliepen de vorige ontmoetingen

Goffin ontmoet Dimitrov op ATP Finals, zo verliepen de vorige ontmoetingen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

David Goffin (ATP-8) speelt zondag de belangrijkste finale uit zijn carrière. Zijn uitdager is de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP-6). We geven een overzicht van de vorige ontmoetingen. 

Gevraagd naar wie hij het liefst tegenover zich zou zien in de finale, was de Belg duidelijk: niet Dimitrov. Maar dat was buiten de Bulgaar gerekend die in de halve finale tegen Jack Sock (ATP-9) uitkwam. Ondanks het feit dat Dimitrov de openingsset verloor, kon hij zich plaatsen voor de finale. Na net geen 2 uur wedstrijd won Dimitrov met 4-6, 6-0 en 6-3.

Dimitrov start met mentale voorsprong

De finale tussen beide heren wordt de negende keer dat ze het tegen elkaar opnemen. Dimitrov kon in het verleden zeven keer winnen, Goffin slechts één keer. Aan het begin van hun carrière speelden ze drie keer tegen elkaar in het futures- en challenger-circuit. Drie keer namen ze het tegen elkaar op in 2010 en drie keer won de één jaar jongere Bulgaar. De Belg had nog geen antwoord klaar op het spel van Dimitrov.

Het duurde daarna vier jaar vooraleer ze het nog eens tegen elkaar moesten opnemen. Op de US Open van 2014 ging Goffin uitstekend van start door de openingsset te nemen met 6-0. Daarna was het aan Dimitrov die won met 3-6, 4-6 en 1-6. In 2017 vindt maar liefst de vijfde ontmoeting plaats. In de kwartfinale op de Australian Open en in de finale van Sofia won Dimitrov telkens in straight sets.

Op het toernooi van Rotterdam rekende Goffin voor de eerste, en voorlopig laatste, keer af met zijn nemesis. In de kwartfinale verschalkte hij Dimitrov met 6-4, 1-6 en 6-3. Deze wedstrijd werd op een indoor hard court gespeeld, vergelijkbaar met deze in Londen. De laatste ontmoeting dateert van enkele dagen geleden. Na zijn enorme stunt tegen Rafael Nadal (ATP-1), kreeg Goffin een lesje in nederigheid van Dimitrov. De Belg kon weinig inbrengen en moest met zware 0-6, 2-6 cijfers afdruipen.

Jaarstatistieken

Beide heren hebben een topseizoen achter de rug. Ze kunnen de kroon op hun seizoen zetten door de titel te grijpen op de ATP Finals. Goffin werd dit jaar de eerste Belg in de top 10 van de wereld en haalde met de Davis Cup-ploeg de finale. Dit is de vijfde finale van het seizoen voor de man uit Rocourt, hij won twee ATP-titels. Zij winst-verlies saldo staat op 56-23. Goffin scoorde goed op de grandslamtoernooien met een uitschieter op de Australian Open waar hij de kwartfinale haalde. Hij moest Wimbledon missen, maar haalde de derde ronde op Roland Garros en de vierde ronde op de US Open.

Voor Dimitrov was 2017 het jaar van de terugkeer. De Bulgaar kende in 2014 zijn grote doorbraak maar zakte daarna terug in de rankings. Hij begon uitstekend aan het seizoen met de titel in Brisbane en een halve finale op de Australian Open. Hij won daarna titel twee en drie van het jaar in Sofia en Cincinnati. De finale in Londen is zijn vijfde finale van dit seizoen en hij staat op een saldo van 46 gewonnen partijen en 19 verloren. Ter vergelijking: Nadal heeft een saldo van 67-11 en Federer 52-4, de wedstrijden op de ATP Finals niet meegerekend.

koen

koen

MEER NIEUWS