Home » Grand Slam » Hoe een tennisbal in 1983 tot de dood van een lijnrechter op de US Open leidde

Hoe een tennisbal in 1983 tot de dood van een lijnrechter op de US Open leidde

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

De diskwalificatie van Novak Djokovic (ATP-1) op de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam) is wereldnieuws, maar het drama dat zijn tennisbal veroorzaakte, is niets in vergelijking met wat zich in 1983 in New York afspeelde.

10 september 1983 is nog steeds één van de meest donkere dagen in de geschiedenis van de US Open en de professionele tennissport. Op die dag raakte de Amerikaanse lijnrechter Dick Wertheim geblesseerd tijdens de finale van het juniorentoernooi, een blessure die enkele dagen later tot zijn dood leidde.

Het waren Stefan Edberg en Simon Youl die het die dag tegen elkaar opnamen. Terwijl Wertheim op een klapstoel zat, zijn blik gericht op de middenlijn, sloeg Edberg met een geweldige kracht een ace waarmee hij de lijnrechter vol in de lies raakte. Die viel van zijn stoel en kwam met zo’n harde smak op het hardcourt terecht dat hij het bewustzijn verloor.

Wertheim werd meteen afgevoerd naar het ziekenhuis, maar kwam nooit meer bij bewustzijn. Vijf dagen na het incident stierf hij aan de verwondingen die hij door de val aan zijn hoofd had opgelopen.

Schadevergoeding

Hoewel Edberg weinig te verwijten viel, was de Zweed jarenlang enorm aangedaan door wat er was gebeurd. De familie van Wertheim eiste een schadevergoeding van 1,9 miljoen euro van de Amerikaanse tennisfederatie USTA voor het niet verstrekken van de juiste veiligheidsvoorzieningen aan officials.

Uiteindelijk bleek uit onderzoek dat de doodsoorzaak van Wertheim niet het gevolg was van de slag van de tennisbal. De USTA werd echter wel voor 25% verantwoordelijk gesteld en moest alsnog 139 500 euro ophoesten.

Christophe Moons

Christophe Moons

Algemeen coördinator

MEER NIEUWS