Home » Davis Cup » ITF-baas doet belangrijke toegeving op hervormingsplannen Davis Cup

ITF-baas doet belangrijke toegeving op hervormingsplannen Davis Cup

ITF-baas doet belangrijke toegeving op hervormingsplannen Davis Cup

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Aan het begin van dit jaar werden hervormingsplannen bekend gemaakt door ITF-baas David Haggerty. Die waren nodig om de toppers aan te trekken voor de Davis Cup maar leverde heel wat kritieken op. Daar is blijkbaar naar geluisterd. 

Het kot was te klein aan het begin van dit tennisseizoen. Het traditionele format van de Davis Cup met thuis- en bezoekwedstrijden werd helemaal van tafel geveegd en vervangen door één evenement op het einde van het jaar. Zo zou er een ‘wereldbeker van tennis’ kunnen gespeeld worden met als doel om de kalender te verlichten én om de toppers aan te trekken die de afgelopen jaren de Davis Cup vaak links lieten liggen.

Hoewel de nood voor verandering een noodzakelijk was, reageerden spelers en tennisfiguren uit de Belgische wereld en daarbuiten gemengd maar eerder negatief. Gijs Kooken, CEO van Tennis Vlaanderen, zei dat de geplande hervormingen de “ziel van de historische competitie zal doden”. Hoe dan ook, de hervormingsvoorstellen moesten nog een stemming overleven in augustus en in aanloop daarnaartoe maakte ITF-voorzitter Haggerty een aanpassing aan die plannen bekend.

Thuis- en bezoekwedstrijden blijven bestaan

De thuis- en bezoekwedstrijden zullen deel blijven uitmaken van de Davis Cup, althans in de eerste ronde.

“We plannen een eerste ronde van 24 deelnemers in februari, een week na de Australian Open, dat twaalf winnaars moet opleveren”, aldus Haggerty. “Deze twaalf teams zullen in november de ‘wereldbeker’ spelen in één evenement, samen met de vier halve finalisten van vorig jaar en twee uitgenodigde teams.”

Dat er geluisterd is naar de bezorgdheden van de verschillende federaties werd benadrukt door Haggerty.

“Het is belangrijk voor de nationale federaties om deze ontmoetingen te kunnen organiseren. Het is een manier om de sport te promoten en in contact te komen met fans.”

Het eindevent van de Davis Cup zou waarschijnlijk plaatsvinden in Europa in tegenstelling tot bijvoorbeeld Azië. Zo zou het eenvoudiger zijn voor de spelers die spelen op de ATP Finals in Londen (tot 2020 althans) om deel te nemen aan de Davis Cup.

“Het zou makkelijker zijn voor de spelers om in Europa te blijven, zeker gezien hoe het einde van het seizoen georganiseerd is. Dit zou wel kunnen veranderen wanneer de ATP Finals zouden verhuizen na 2020”, besluit Haggerty.

koen

koen

Meer nieuws