Voormalig professioneel tennisster Laurence Courtois heeft een droom, een doel én ambitie. De 48-jarige West-Vlaamse wil meer meisjes inspireren om deel te nemen aan tenniscompetities en vrouwen met hogere trainersdiploma’s moeten daarbij helpen.
Met de lancering van Hertennis, een dynamische gemeenschap van vrouwelijke tenniscoaches, zette ze een klein jaar geleden alvast een eerste concrete stap. “We hebben nood aan meer vrouwelijke rolmodellen in tennisclubs”, vertelt ze in een uitgebreide babbel met Tennisplaza. Verder laat Courtois haar licht schijnen op het hedendaagse Belgische tennis, neemt ze de aankomende generatie onder de loep én doet ze haar eigen ambities als coach uit de doeken.
Over Hertennis: empowerment van vrouwen
“Hertennis focust zich op vrouwen die een gedeelde passie hebben voor tennis. Dat kunnen trainsters zijn, maar ook osteopaten of kinesisten van alle leeftijden”, vertelt Courtois als we haar vragen op welke doelgroep ze zich met haar project richt. “De trainerswereld in tennis is een mannenwereld, en met Hertennis wil ik daarin een tegengewicht bieden.”
Na haar professionele tenniscarrière, met een career high van 37 in enkel en een 32e plek in dubbel, stelde Courtois zichzelf voor de keuze: zou ze de sprong in sportmanagement wagen of zich ontplooien als coach? “Ik koos voor het laatste, maar ik miste mensen om naar op te kijken. Ik wou mijn ervaring als ex-profspeelster, trainster én moeder (Courtois is moeder van twee zonen, n.v.d.r.) overbrengen. Met Hertennis wil ik naast het creëren van een gemeenschap ook ondersteuning bieden.”
En die gemeenschap doet het goed. Hertennis groeide intussen uit naar ruim zestig leden, een aantal dat nog steeds groeit. Al is het niet de bedoeling om té groot te worden, zegt Courtois: “Ik heb liever een kleinere groep, maar wel eentje die vooruitgang boekt. Het doel is om voor de jongere generatie het pad te effenen en hen meer perspectieven te bieden.”
Teambuildings, catch-up-sessies en workshops
Hertennis wil vrouwelijke trainers op verschillende manieren met elkaar verbinden. Met een gevarieerd programma van zowel educatieve als sociale en professionele elementen, wil Courtois de groei en samenhang binnen de groep bevorderen. “We werken zowel on- als offline”, vertelt ze. “We hebben een WhatsApp-groep waarin we content delen en één van onze vaste activiteiten is een online catch-up. Daarin delen gastsprekers hun ervaringen. Zo hebben we al een sportpsychologe te gast gehad en binnenkort zal een vrouwelijke CEO vertellen over de valkuilen voor vrouwen aan de top.”
“We organiseren ook fysieke workshops. Zo hebben we later dit jaar een bokstraining op de planning staan. Afgelopen lente zijn we dan weer met de groep naar het toernooi van Rosmalen (Nederland, WTA en ATP 250) gegaan. Je ziet, ik probeer het levendig te houden met verschillende activiteiten en ik denk wel dat de vrouwen uit de community dat appreciëren.”
(lees verder onder de Instagrampost)
Over de toekomst: meer evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke trainers
Courtois wil Hertennis dan wel niet te groot en onpersoonlijk laten worden, maar ze heeft wel een duidelijk doel voor ogen: “Onze ambitie is om binnen vijf jaar meer cursusleidsters te hebben in de trainersopleidingen van Tennis Vlaanderen. Ook willen we dat meer vrouwen zich inschrijven voor die opleidingen. Het merendeel van die cursussen wordt nu gegeven door mannen, dus daar is zeker nog verbetering mogelijk”, zegt Courtois, die zelf trainer A is.
En voor mannen (en vrouwen) die het zich zouden afvragen, één ding wil Courtois wel heel duidelijk stellen: “Hertennis is geen feministenclubje, dat zit absoluut niet in ons DNA. Wel willen we elkaar versterken, om zo meer kansen af te dwingen.”
Hertennis als internationale springplank
Sommige trainsters binnen de groep gaan geregeld op buitenlandse trips met beloftevolle tennisspelers, iets waarbij het project van Courtois een duwtje kan geven. “Met Hertennis zorg ik ervoor dat zij die willen de kans krijgen om internationale ervaring op te doen. Het blijft echter een collectief verhaal, geen one-woman-show. Momenteel trek ik aan de kar, maar het is de bedoeling om de talenten van andere vrouwen te belichten.”
(lees verder onder de Instagrampost)
Enkele huidige WTA-speelsters naar wie Laurence opkijkt zijn onder meer Jasmine Paolini (WTA-5) en Iga Swiatek (WTA-1). “Deze speelsters zijn een mooi voorbeeld van het feit dat je technisch niet altijd 100% moet zijn om de top te halen. Ze compenseren dat met andere kwaliteiten.”
“Het is ook erg interessant om zulke speelsters te analyseren en daar uit te leren”, gaat Courtois verder. “Paolini is klein en heeft geen dwingende opslag, ik verdiep me graag in het bestuderen van hoe zij dan alsnog voordeelsituaties kan creëren.”
“Tegenwoordig wordt er in het vrouwentennis gevarieerder gespeeld, het terrein wordt breder gemaakt. Iedereen kan bij wijze van spreken een Grand Slam winnen, alles ligt erg dicht bij elkaar.”
Over het potentieel van Vandewinkel en Costoulas: aanwezig, maar komt niet vanzelf
In eigen land ziet de gewezen Billie Jean King Cup-kampioene mogelijkheden om door te breken voor Hanne Vandewinkel (WTA-246) en Sofia Costoulas (WTA-273), die intussen hun transitie van het juniorencircuit naar de professionele Tour achter de rug hebben. “Die meisjes kunnen de top 100 halen, maar dan zullen ze bepaalde zaken in hun spel nog verder moeten ontwikkelen”, raadt Courtois aan.
“Ze hebben ambitie, maar het zal niet vanzelf komen, ze gaan hard moeten werken. Als ze fit blijven en hun toernooien slim uitkiezen is het niveau van de kwalificatietabellen op de Grand Slams zeker haalbaar. Op dat niveau zien speelsters veel sneller je zwakheden trouwens. Als ze bijvoorbeeld opmerken dat je niet goed naar voren loopt, gaan ze vaker dropshots spelen, ook al zouden ze dat normaal niet doen. In vergelijking met de junioren, gaat het er bij de profs veel meer tactisch aan toe.”
(lees verder onder de foto)
Over coach Courtois: graag verder gegaan met Magali Kempen
Courtois wil vrouwen aanmoedigen om voor hogere coachingdiploma’s te gaan, maar hoe zit dat met haar eigen ambities als coach? Want wat misschien niet iedereen weet, is dat de West-Vlaamse vroeger lange tijd de 26-jarige Magali Kempen (WTA-427 en WTA D-283) heeft begeleid. Kempen, momenteel opnieuw aan een opmars bezig op ITF-niveau, heeft volgens Courtois veel talent.
“We zijn indertijd beginnen samenwerken toen Magali rond de 500e plaats stond. Ze schopte het toen tot in de kwalificaties van de Grand Slams. Ze heeft het talent, maar kampt jammer genoeg met fysieke uitdagingen en is mentaal een twijfelaar. Terwijl ze daar eigenlijk geen reden toe heeft”, weet Courtois.
Intussen splitsten de wegen van Courtois en Kempen. “Ik had graag met haar verder gegaan, maar toen ze ongeveer WTA-170 stond en op een scharniermoment kwam, moest ze meer WTA-toernooien beginnen spelen. Op dat niveau ligt de ratio winst-verlies helemaal anders dan op ITF-niveau en ik had de indruk dat ze het lastig had met die andere verhoudingen.”
“Ze had het moeilijk om het af te maken in bepaalde wedstrijden en we besloten in onderling overleg om de samenwerking stop te zetten. Ik denk dat ze met een goede seizoensplanning en gerichter fysiek te werken die ranking langer had kunnen vasthouden.”
Momenteel hebben Courtois en Kempen geen contact meer. “Maar ik heb uiteraard wel gezien dat ze samen met Lara Salden (WTA D-170) het ITF-toernooi van Koksijde op haar naam heeft geschreven.“
“Ik vind het slim van hen dat ze ook al eens geproefd hebben van het WTA-circuit. (Salden en Kempen bereikten vorige maand de kwartfinale van het WTA 125-toernooi in het Zweede Bastad, n.v.d.r.) Ik geloof dat ze samen een heel mooie dubbelspelcarrière kunnen uitbouwen.”
“Weet je? Het is belangrijk om consistent te zijn als je aan de top wil blijven, je hoogtes en laagtes moeten zo dicht mogelijk bij elkaar liggen.”
Over haar BJKC-kapitein-ambitie: momentum niet gepakt
In 2001 won België de Billie Jean King Cup-ploeg (toen nog Fed Cup). Uiteraard met Kim Clijsters en Justine Henin in de ploeg, maar ook met Els Callens en… jawel, Courtois voor de dubbelwedstrijden.
Tot Wim Fissette als kapitein gekozen werd, was Courtois gedurende een zestal jaar assistente van de Belgische vrouwenploeg, maar kapitein was ze nooit. Hoewel ze die ambitie wel degelijk koesterde…
“Ik heb mijn momentum gemist”, geeft ze eerlijk toe. “Ivo Van Aken, Dominique Monami, Johan Van Herck… Als assistent heb ik hen allemaal zien passeren, maar zelf ben ik nooit hoofdcoach geweest. Toen Dominique stopte, had ik mij moeten laten gelden en meer leiderschap moeten tonen, maar dat heb ik té weinig gedaan. Daar heb ik lessen uit getrokken. Ik had egoïstischer moeten zijn. De speelsters stonden erg achter mij, ik had een enorm goede band met hen. Nu ben ik het momentum kwijt, het is logisch dat men voor Wim Fissette heeft gekozen. Maar er komen zeker nog nieuwe kansen.”
(lees verder onder de Instagrampost)
Over Elise Mertens’ afwezigheid op de Olympische Spelen: zeer spijtig voor Belgische tennis
Wie BJKC zegt, denkt dit jaar meteen aan de Olympische Spelen in Parijs en de (misschien wel) gemiste kans voor België om een medaille te pakken in het dubbelspel bij de dames. Elise Mertens (WTA-34 en WTA D-4) besliste om niet deel te nemen aan de BJKC en de Olympische Spelen. Iets wat zij zelf als een “moeilijke beslissing’ omschreef, maar waar Fissette als kapitein weinig begrip voor kon opbrengen. En ook Courtois vindt Mertens’ keuze “moeilijk te begrijpen”.
“De BJKC is iets waar je altijd aan moet deelnemen, ikzelf heb tijdens mijn carrière nooit een selectie afgeslaan”, klinkt Courtois trots.
“Elise’s afwezigheid vind ik persoonlijk erg jammer voor het Belgische tennis. Zeker omdat Elise in dubbel een enorme meerwaarde is. Ze kan ook zoveel bijbrengen aan onze Belgische jeugd. Op dit soort momenten, bijvoorbeeld tijdens een BJCK-ontmoeting, zouden een Costoulas en Vandewinkel veel van Elise kunnen leren. Ze is namelijk enorm professioneel: hoe zij zich op een wedstrijd voorbereidt, chapeau. Haar trainingsethiek is ongeëvenaard. Dat niemand van haar entourage haar heeft kunnen overtuigen om alsnog mee te doen, vind ik jammer.”
In november speelt België in en tegen China voor het behoud in de Wereldgroep. China heeft acht speelsters in de top 100, waaronder Qinwen Zheng (WTA-7), die goud won op de Olympische Spelen. “Als Elise die ontmoeting niet speelt, bestaat het gevaar dat België wegzakt… En dat willen we toch niet?”
Over het ultieme doel: internationale coachingcarrière met WTA-speelster
Voor wie het nog niet duidelijk zou zijn: Hertennis is lang niet haar eindpunt, en duizendpoot Courtois zal niet snel stoppen met dromen. “Ik zit nog vol ambities”, klinkt het enthousiast.
Courtois is dan wel geen assistente meer binnen het Belgische vrouwenteam en werkt ook niet meer voor Tennis Vlaanderen, ze is wel nog lid van de Commissie van de Topsport, waar ze vertegenwoordiger is van de toptrainers. De Commissie heeft een adviserende bevoegdheid voor het opstellen en opvolgen van het beleidsplan Topsport in Vlaanderen.
Maar Courtois werkt ook buiten de landsgrenzen. “Naast het fungeren als mentor voor een handvol Belgische beloftevolle meisjes, heb ik me sinds december vorig jaar geëngageerd voor een Marokkaans project”, vertelt ze. “Ik begeleid Marokkaanse speelsters tussen 12 en 25 jaar. Volgende week vertrekken we naar de US Open (Verenigde Staten, Grand Slam). Ze hebben in Marokko een aantal junioren die op de Grand Slams aantreden, en die ondersteun ik.”
“Eerlijk? Dit project is een beetje uit mijn comfortzone en men heeft er ook een heel andere cultuur. Ik zie dit een beetje als een transitie. Mijn ultieme doel is om over een drietal jaar als coach te werken op het WTA-circuit. Als vrouwelijke coach is dat niet evident, maar dit proces en mijn ervaringen zijn opnieuw erg interessant om te delen met de Hertennis-gemeenschap.”
“Zoals je merkt, ik heb nog veel doelen… Wordt dus zeker vervolgd!” (lacht)
Wil je deel uitmaken van de inspirerende tenniscommunity van Laurence Courtois? Je kan Hertennis volgen op Instagram en alvast een kijkje nemen op de website van Hertennis.