Home » Nieuws » Zanevska zet punt achter haar carrière na US Open: “Emotioneel kan ik het niet meer opbrengen”

Zanevska zet punt achter haar carrière na US Open: “Emotioneel kan ik het niet meer opbrengen”

Zanevska zet punt achter haar carrière na US Open: “Emotioneel kan ik het niet meer opbrengen”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Maryna Zanevska (WTA-114) heeft besloten om te stoppen met tennissen. Dat maakte de Belgische met Oekraiënse roots bekend in ‘Jeu, Set & Podcast’.

Zanevska windt er geen doekjes om en geeft toe dat ze stopt omwille van haar emoties. “Het moeilijkste voor mij zijn altijd mijn emoties geweest. Ik neem deze beslissing met mijn verstand en weet dat dit juist is. Ik kan tennis niet meer geven wat nodig is om competitief mee te kunnen en bij de besten te horen. Mijn hart heeft het echter moeilijker en huilt. Ik heb 23 jaar van mijn leven aan tennis gewijd”, vertelt ze in de podcast van Cristel Joiris.

(lees verder onder de Tweet en de Instagrampost)

Tennisplaza blikt terug op Zanevska’s professionele én persoonlijke carrière. De ups en downs, de naturalisatie van de Oekraiënse naar de Belgische nationaliteit, haar liefde voor kaarsen, Zanevska’s verloving en haar laatste maanden op het tenniscircuit.

Maffia manager en bedreigingen

Op haar 8 jaar tenniste Zanevska al meermaals per week. “Mijn familie was niet rijk en tennissen kost veel geld.” Gelukkig vond ze een sponsor in Odessa. Na te hebben rondgereisd in Amerika en Duitsland, vond ze pas echt haar draai op de academie van Justine Henin in Limelette.

Maar haar toenmalige manager begon toen vervelend te doen en wou haar een wurgcontract doen ondertekenen. Ze brak met hem. “We zijn vandaag nog altijd in een juridische strijd verwikkeld. Managers in Oekraïne zijn meer maffia. Op een dag stonden er twee sterke kerels voor de deur, die mijn ouders bedreigden.”

“Bed gekocht met eerste contract”

Op financieel vlak ging het Zanevska toen niet voor de wind. “Mijn ouders hebben hun auto verkocht voor mij. Een eigen bed had ik ook niet: ik sliep op een gewone matras.”

Haar redding kwam van de Belgische organisatie Hopiness, die sporttalenten met financiële problemen steunt. “Met mijn eerste contract heb ik toen een bed gekocht”. Deze positieve wending was voor Zanevska de trigger om haar te laten naturaliseren tot Belgische.

(lees verder onder de Instagrampost)

2021: Zanevska’s gouden jaar

Zanevska was jarenlang een vaste waarde op het ITF-circuit. Ze won in totaal negentien ITF-titels in het enkelspel. De laatste jaren probeerde ze haar stempel te drukken op het WTA-circuit. Haar eerste WTA-titel kwam in Gdynia (Polen, WTA 250). In 2022 won ze ook nog het WTA-toernooi van Rouen (Frankrijk, WTA 125).

Haar laatste ITF-enkeltitel, het toernooi van Les Franqueses del Valles in Spanje in 2021 ($ 80 000, hardcourt), was een mijlpaal voor Zanevska. Dankzij deze toernooiwinst kwam ze voor ze het eerst de top 100 binnen. “Het voelt heel goed om na een carrière van twintig jaar die top 100 binnen te dringen. Ik ben best trots op het pad dat ik heb afgelegd.”

In het dubbelspel was de 29-jarige goed voor één WTA-titel, die ze won in 2017 in het Franse Limoges (WTA 125). Op ITF-niveau haalde ze dertien ITF-dubbeltitels.

Op de Grand Slams bereikte Zanevska twee maal de tweede ronde in het enkelspel. Dat gebeurde voor de allereerste keer op de Australian Open (Australië) en daarna op de US Open (Verenigde Staten), beide in 2022.

LEES: Zanevska blikt terug op droomseizoen 2021: “Ik was één stap verwijderd van stoppen”

(lees verder onder de Instagramposts en video)

Savage Love Candles

Wat sommigen misschien niet weten over de 29-jarige, geboren in Odessa, is haar voorliefde voor geurkaarsen. Een passie die naar eigen zeggen tijdens de lockdown is gegroeid. Zanevska maakt zelf kaarsen en dat helemaal uit eigen hand.

Dankzij het volgen van lessen online marketing zette Zanevska zelfs een webshop op poten: Savage Love Candles. “Het is eigenlijk een beetje quality me-time voor mezelf. Ik doe het heel graag. Ik geniet van het ganse proces en de zaken gaan eigenlijk beter dan verwacht.”

(lees verder onder de Instagramposts)

2022: in oorlog met Rusland

Eén van de dieptepunten in Zanevska’s leven, was de invasie van Rusland in haar thuisland Oekraïne. Op mentaal vlak misschien wel de meest uitdagende periode van haar leven.

De oorlog bezorgde Zanevska veel stress, die ze niet onder stoelen of banken stak. “Ik ben niet oké. Nergens staat beschreven hoe je moet omgaan met de stress en de angst van een oorlog””

Tennissen was voor haar een manier om de horror te vergeten en (even) in een andere realiteit te leven, maar de hele situatie hakte er zwaar in bij Zanevska.

(lees verder onder de Instagrampost)

Getrouwd op een onvoorziene locatie

Sinds ruim één jaar is Zanevska gelukkig getrouwd met de Duitser Philipp-Andreas Schmidt. Al gaven ze hun ja-woord niet op hun gedroomde locatie in Oekraïne. Omwille van de oorlog met Rusland moest het trouwfeest verplaatst worden naar Las Vegas.

“Het is angstaanjagend om dit te moeten schrijven, maar door de oorlog in mijn land is het zeker het moment niet om te vieren en te feesten”, aldus Zanevska op Instagram. “Ik heb de voorbije twee weken beseft dat niets belangrijker is dan vrede, familie en liefde.”

Haar man was en is een grote steun voor Zanevska, zowel op als naast het veld. “Alles gebeurde werkelijk op het juiste moment. Hij was er voor mij wanneer ik in een benarde situatie zat. Ik twijfelde bijvoorbeeld om terug te keren naar Oekraïne omdat ik niet zeker wist hoe ik mijn leven in België moest aanpakken. Hij was voor mij een goede motivatie om door te zetten, want hij heeft nu zowel de slechtste als de beste momenten uit mijn carrière mee beleefd.”

(lees verder onder de Instagramposts)

Steeds minder tennisgenot

Op Roland Garros (Frankrijk, Grand Slam) verloor Zanevska dit jaar in de eerste ronde. Ze verliet het terrein in tranen en ook op de persconferentie achteraf hintte ze naar een mogelijk afscheid. “Ik neem het dag per dag en ga proberen, maar of er nog een volgend seizen komt, is helemaal niet zeker.”

Wimbledon (Groot-Brittannië, Grand Slam) bracht niet veel soelaas. De eerste ronde was ook hier het eindstation. Het einde van haar carrière kwam voor haar steeds dichterbij: “Ik bereid me voor op het einde van mijn carrière. Ik voel me nooit honderd procent, ik kan het niet meer opbrengen.”

(lees verder onder de Instagramposts)

Beluister hieronder de volledige aflevering van ‘Jeu, Set met Maryna Zanevska

Kristof Smet

Kristof Smet

Meer nieuws