Home » Grand Slam » US Open » Osaka’s boodschap: zeven mondmaskers voor zeven slachtoffers

Osaka’s boodschap: zeven mondmaskers voor zeven slachtoffers

Osaka’s boodschap: zeven mondmaskers voor zeven slachtoffers

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Kervers US Open-kampioene Naomi Osaka (WTA-9) droeg tijdens de Amerikaanse Grand Slam zeven verschillende mondmaskers om zwarte slachtoffers van politiegeweld onder de aandacht te brengen.

Osaka won zaterdag haar derde Grand Slam na een mooie finale tegen Victoria Azarenka (WTA-27). De Japanse speelster trok tijdens de US Open ook de aandacht doordat ze vóór elke partij telkens een ander mondmasker droeg met een naam van een zwart slachtoffer van politiegeweld. Wat is het verhaal achter deze maskers?

De Japanse staat al langer bekend als een voorvechter van de Black Lives Matter-beweging die racisme, onrechtvaardigheid en het politiegeweld tegen zwarte slachtoffers aanklaagt. Zo weigerde ze haar halve finale in Cincinnati  te spelen als protest tegen de “genocide van zwarten”.

Op de US Open speelde ze wél al haar partijen, maar bracht ze met haar mondmasker een duidelijke boodschap. Elk masker verwijst namelijk naar een zwart slachtoffer van Amerikaans politiegeweld. De dochter van een Japanse moeder en een Haïtiaanse vader wil met de maskers de slachtoffers herdenken.

“Ik wilde meer namen tonen”

Na haar zege op de US Open maakte ze duidelijk wat ze met de mondmaskers wil bereiken: “Het is belangrijk welke boodschap iedereen kreeg. De bedoeling is dat mensen hierover beginnen te praten. Ik ben in de bubbel van de US Open en ik weet niet wat erbuiten gebeurt. Ik kan alleen spreken over wat er gebeurt op sociale media. En hoe meer retweets, hoe meer de mensen erover spreken.”

De mondmaskers motiveerden Osaka ook om steeds verder op de US Open te geraken: “Ik wandelde het veld op met de maskers en dat maakte me sterker omdat ik nog méér wilde winnen, omdat ik meer namen wilde tonen en ik wilde dat mensen er nóg meer over zouden spreken.”

Wim Fisette: “Trots op Naomi’s acties

Osaka’s coach Wim Fisette liet weten dat hij achter de acties van zijn poulain staat: “Dit is een heel belangrijk topic voor haar. We steunen haar omdat we weten hoe belangrijk het is. Het is heel belangrijk om grote personaliteiten zoals Naomi te hebben om hopelijk ooit voor verandering te zorgen.”

“Met het dragen van de maskers wil ze een rolmodel zijn, maar ze weet ook dat dit moet samengaan met haar persoon als rolmodel op het veld. Het is dus een goede combinatie. Het werkt goed en ik ben trots op haar.”

De verhalen van de namen op de mondmaskers

Eerste ronde: Breonna Taylor

De 26-jarige verpleegster Breonna Taylor werd in maart doodgeschoten door de politie tijdens een huiszoekingsactie naar drugs waarin haar ex-vriend een verdachte was.

Tweede ronde: Elijah McClain

De 23-jarige Elijah McClain stierf op 30 augustus 2019 in een ziekenhuis nadat de politie hem had gearresteerd. Mc Clain werd aangehouden omdat hij zich volgens bewoners vreemd gedroeg. Tijdens de arrestatie werd hij hardhandig aangepakt, verloor hij het bewustzijn en hierna werd hij verdoofd met ketamine.

Derde ronde: Arnaud Arbery

De 25-jarige Arnaud Arbery werd op 23 februari doodgeschoten terwijl hij aan het joggen was. Arbery was niet gewapend en aanvankelijk werden de daders niet vervolgd. Pas nadat de video van de schietpartij op YouTube werd gezet, werden de daders gearresteerd en vervolgd.

Achtste finales: Trayvon Martin

Travyon Martin werd in 2012 op 17-jarige leeftijd doodgeschoten door een buurttoezichter George Zimmerman. Zimmerman verklaarde achteraf dat hij uit zelfverdediging handelde.

Osaka liet op Instagram weten dat ze zich de dood van Trayvon Martin goed herrinert: “Ik herinner me de dood van Trayvon heel goed. Ik herinner me dat ik als kind heel bang was. Ik droeg jaren geen hoodies omdat ik niet wilde dat ik er verdacht uitzag.”

“Ik weet dat deze dood niet de eerste was, maar voor mij opende dit mijn ogen voor wat er aan het gebeuren was. Ik herinner me dat ik me toen al afvroeg waarom het zo lang duurde voordat het gerecht in actie kwam. Het is triest dat dezelfde dingen steeds weer gebeuren. Dit moet veranderen.”

Kwartfinale: George Floyd

De choquerende beelden van de moord op de 46-jarige George Floyd gingen de wereld rond. Een politieofficier bleef maar liefst 8 minuten en 46 seconden met zijn knie op de nek van Floyd zitten. Floyd reageerde met: “Ik kan niet ademen” en stikte uiteindelijk. De beelden waren de aanleiding voor de heropflakkering van de Black Lives Matters-protesten.

Halve finale:  Philando Castile

Philando Castile werd in 2016 op 32-jarige leeftijd doodgeschoten tijdens een politiecontrole. De politieagent werd beschuldigd voor doodslag maar werd achteraf vrijgesproken door een jury.

Finale: Tamir Rice

De 12-jarige Tamir Rice stierf in 2014. Hij was aan het spelen met een plastieke wapen. Een politieofficier vroeg aan de jongen om zijn handen te tonen en schoot toen Rice dood.

Wouter Kesteloot

Wouter Kesteloot

Meer nieuws