Home » Grand Slam » Roland Garros » #RG15: Round-up dag 15: Vijf kerninzichten van deze editie van Roland Garros

#RG15: Round-up dag 15: Vijf kerninzichten van deze editie van Roland Garros

#RG15: Round-up dag 15: Vijf kerninzichten van deze editie van Roland Garros

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

De 122e editie van Roland Garros zit erop. Rafael Nadal (ATP-1) won zijn elfde titel in Parijs terwijl Simona Halep (WTA-1) haar eerste grandslamtitel won. We geven jullie vijf kerninzichten mee die we de afgelopen twee weken optekenden. 

Rafa is en blijft de onbetwiste gravelkoning

Elf finales en elf titels op Roland Garros. Wie dacht dat de décima vorig jaar een unieke prestatie was, mag dat nu schrappen want Nadal heeft de undécima beet in Parijs. De 32-jarige Spanjaard verscherpt zijn recordlijstje met 86 gewonnen duels en twee verloren op het gravel van Roland Garros, een winstpercentage van 97,7%. Hij heeft nog maar eens aangetoond dat hij de heer en meester is op het Court Philippe-Chatrier. Dankzij zijn zege verzekert hij zich van het nummer één plaats in de wereldranglijst. Indrukwekkend!

Halep doorbreekt de ban

Halep was de eerste Roemeense sinds Virginia Ruzici, die nu de manager is van Halep, in 1978 die een grandslamtoernooi op haar naam kon schrijven. In haar vierde finale op een Grand Slam, haar derde in Parijs, was het dan eindelijk raak voor de Roemeense. Halep werd vorig jaar in oktober voor het eerst nummer één van de wereld in een speelveld dat helemaal open ligt sinds de afwezigheid van Serena Williams (WTA-451). Ze werd daarmee de zevende speelster die op de hoogste stek stond zonder een Grand Slam op haar palmares.

Eén van de speelsters was ook Kim Clijsters die in 2003 het nummer één van de wereld werd en pas in 2005 haar eerste Grand Slam won op de US Open. Caroline Wozniacki (WTA-2) werd in 2010 voor het eerst nummer één en won pas aan het begin van dit jaar haar eerste titel. Misschien kan Halep die onderhuidse druk van haar afschudden. Is dit het begin van het Halep-tijdperk?

Fedal domineert (opnieuw) het mannentennis

Diegene die aan het eind van 2016 zou beweren dat Roger Federer (ATP-2) en Nadal weer het tennis zouden domineren, zouden we vriendelijk doorverwezen hebben naar een gespecialiseerde arts. Maar zes Grand Slams later zien we Federer met drie titels en nu ook Nadal met drie titels. De dominantie van Fedal tussen 2005 en 2010 lijkt weer helemaal terug van weggeweest. Sinds augustus van 2017 wisselden Federer en Nadal elkaar af op de wereldranglijst en daar lijkt niet snel verandering in te komen.

Serena Williams gaat nog nergens naartoe

Williams maakte dit jaar haar terugkeer naar de grootste toernooien van het tennisseizoen. Ze speelde haar eerste wedstrijd op een Grand Slam na haar triomf in Australië en na de bevalling van haar eerste dochtertje. Zonder één enkele gravelwedstrijd in de benen en met een winst-verlies saldo van 2-2 voor het begin van Roland Garros, waren de verwachten niet erg hooggespannen voor de Amerikaanse.

Een wankelende Williams worstelde zich door de eerste ronde waarbij we slechts af en toe een schim van haar talent konden zien. Dat veranderde in de tweede en derde ronde waarin Williams telkens beter werd en bij wijlen haar tegenstandster zoals vanouds kon domineren. Een clash tussen Williams en Maria Sharapova (WTA-30) in de vierde ronde werd verhinderd door een blessure van de Amerikaanse. Het is reikhalzend uitkijken hoe de rest van het seizoen zich zal ontplooien want Williams zal klaar zijn voor Wimbledon, volgens haar coach toch.

Thiem en Zverev, de opvolgers van Nadal?

Samen met Alexander Zverev (ATP-3) is Dominic Thiem (ATP-8) één van grootste talenten van het tennis maar misschien ook vooral op gravel. De 24-jarige Oostenrijker is de enige speler die de afgelopen twee jaar kon winnen van Nadal en dat nog twee keer deed ook. Thiem won dit jaar twee graveltoernooien en haalde in Parijs voor het eerst in zijn carrière de finale van een Grand Slam na drie keer op rij de halve finale te bereiken op Roland Garros. Hij won in zijn carrière al acht titels op het gemalen baksteen en telkens één op gras en hard court.

Zverev won dit jaar zijn derde ATP Masters 1000 titel en zijn tweede op gravel. De Duitser is nog maar net 21 jaar oud geworden en staat al als derde van de wereld geklasseerd. Hij won zijn allereerste toernooi op het gravel van Lyon tegen Thiem en schreef vier graveltitels op zijn naam. Hij brak dit jaar voor het eerst door tot de kwartfinale van een grandslamtoernooi in Parijs die hij overigens verloor van Thiem. Het valt af te wachten wie het eerst met een grandslamtitel naar huis zal gaan, maar dat deze twee heren een belangrijke rol zullen innemen in de toekomst van het mannentennis is zeker.

koen

koen

Meer nieuws